Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΤσαπεκοένσε, παραμύθι με ορίζοντα τον …παράδεισο

Τσαπεκοένσε, παραμύθι με ορίζοντα τον …παράδεισο

|

Η τραγική ιστορίας μίας ομάδας, της Βραζιλιάνικης Τσαπεκοένσε που από το ναδίρ άγγιξε τον …ουρανό και εκεί την υποδέχτηκαν σήμερα το πρωί οι άγγελοι στο δρόμο που χάραξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τορίνο – Η λίστα των χαμένων ποδοσφαιριστών και η εκπληκτική πρόταση από την αντίπαλό της και το σύνολο των ομάδων της Βραζιλίας προς την ομοσπονδία 

Η είδηση το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου προκάλεσε σοκ… Όμως, στη συνέχεια και με τις λεπτομέρειες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας η ιστορία αγγίζει πλέον την τραγικότητα ελληνικών τραγωδιών της Αρχαιότητας…. Η είδηση; Αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες (72 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα) έπεσε κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο Βίρου Βίρου της Βολιβίας και μεταξύ των επιβατών μετέφερε και την ομάδα ποδοσφαίρου Τσαπεκοένσε της Βραζιλίας. Μόνο πέντε άνθρωποι επέζησαν, τρεις ποδοσφαιριστές, ένας δημοσιογράφος και ένα μέλος του πληρώματος. Και η αιτία της τραγωδίας; Βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα.

Και από εδώ και πέρα αρχίζει να ξετυλίγεται ένα απίστευτο …. Κουβάρι από μικρές και μεγάλες ιστορίες… Η αρχή είναι ότι όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, οι Αρχές στη Βραζιλία δεν επέτρεψαν το ταξίδι στην Κολομβία με πτήση τσάρτερ. Έτσι η ομάδα ταξίδεψε τσάρτερ μέχρι την Βολιβία από όπου μπήκε σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας LAMIA. Συνολικά η αποστολή περιλάμβανε 42 άτομα (παίκτες, προπονητές, τεχνικό επιτελείο, δημοσιογράφοι κλπ). Σκοπός του ταξιδιού της ομάδας που ιδρύθηκε το 1973, η συμμετοχή της στον πρώτο τελικό του Κόπα Σούνταμερικάνα απέναντι στην Αθλέτικο Νασιονάλ και έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά την Σαν Λορέντσο από την Αργεντινή. Κατά τραγική σύμπτωση, με το ίδιο αεροσκάφος ταξίδεψε πριν από δύο εβδομάδες η εθνική ομάδα της Αργεντινής στην Βραζιλία, όπου έχασε από την Εθνική Βραζιλίας στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Τότε, με την εθνική της Αργεντινής ταξίδευε και ο Μέσι.

Αυτοί που χάθηκαν και αυτοί που σώθηκαν

Ποιοι διασώθηκαν ποιοι χάθηκαν; Μόλις τρεις ποδοσφαιριστές επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα. Οι υπόλοιποι 19 άφησαν την τελευταία τους πνοή, στο αεροσκάφος, μαζί με το τεχνικό επιτελείο, τα 8 μέλη της διοίκησης, τους 20 δημοσιογράφους, τους τρεις καλεσμένους της διοίκησης και τα 8 άτομα του πληρώματος. Σώθηκαν ο τερματοφύλακας της ομάδας, Τζάκσον Φόλμαν, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο αμυντικός Αλαν Ράσελ, η σύζυγος του οποίου με ανάρτηση στο Τwitter το επιβεβαιώνει. «Ευχαριστώ τον Θεό. Ο Αλαν είναι καλά, στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση. Προσευχόμαστε για όλους όσους δεν έχουν ακόμα διασωθεί και δύναμη στις οικογένειες τους». και ο 31χρονος αμυντικός, Έλιο Ζαμπιέρ Νέτο. Ποιοι άλλοι σώθηκαν; Οι … άτυχοι της αποστολής: Νενέμ, Ντέμερσον, Μπουκ, Αντρέι, Χιόραν, Μαρτινούτσιο, Μόιζες και Νιβάλντο. Από αυτούς ο βασικός μέσος Χιόραν ήταν τραυματίας ενώ ο δεύτερος τερματοφύλακας Μαρσέλο Μπουκ κόπηκε για να μπει στην αποστολή ο 3ος γκολκίπερ Φόλμαν, ο οποίος είναι ανάμεσα στους διασωθέντες. Και μάλιστα ο Μπουκ έχει σήμερα γενέθλια…  Ποιοι χάθηκαν;

Ντανίλο, 31 ετών – τερματοφύλακας

Χιμένες, 21 ετών μέσος

Ντένερ, 25 ετών – αμυντικός

Καραμέλο, 22 ετών – αμυντικός

Μαρσέλο, 25 ετών – αμυντικός

Φιλίπε Μασάδο, 32 ετών – αμυντικός

Τιέγκο, 30 ετών – μέσος

Ζοσιμάρ, 30 ετών – μέσος

Ζιλ, 29 ετών – μέσος

Σέρχιο Μανοέλ, 27 ετών – μέσος

Ματέους Μπιτέκο, 21 ετών – μέσος

Κλέμπερ Σαντάνα, 35 ετών – μέσος

Άρθουρα Μάια, 24 ετών – μέσος

Κέμπες, 34 ετών – επιθετικός

Ανανίας, 27 ετών – επιθετικός

Λούκας Γκόμες, 26 ετών – επιθετικός

Τιαγκουίνιο, 22 ετών – επιθετικός

Μπρούνο Ρανζέλ, 34 ετών – επιθετικός

Κανέλα, 21 ετών – επιθετικός

Προπονητής: Κάιο Ζούνιορ, 51 ετών

Ιστορία της Τσαπεκοένσε

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1973 και αφού έδωσε μάχη για πολλά χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας, κατάφερε να πάρει την άνοδο για τη μεγάλη κατηγορία το 2014 και έκτοτε διατηρούνταν σταθερά στο Brasileiro Serie A. Εδρεύει στην πόλη Τσαπέο, στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα και έδρας της είναι το «Αρένα Κοντά», χωρητικότητας 22.600 θέσεων. Στην πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε στην 14η θέση ενώ φέτος, μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, βρισκόταν στην 9η θέση της βαθμολογίας, πραγματοποιώντας την καλύτερή της πορεία από το έτος ίδρυσής της. Το ιδιαίτερο με αυτήν την ομάδα, ήταν ότι είχε μόνο έναν ξένο στις τάξεις της, τον Αργεντινό επιθετικό, Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο (δεν επέβαινε στο αεροπλάνο) και από την ίδρυση του συλλόγου μόνο τέσσερις συνολικά! Ο 34χρονος φορ Μπρούνο Ρανζέλ (10 γκολ φέτος) είναι ο αρχισκόρερ της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ ο αρχηγός της, ο 36χρονος μέσος Κλέμπερ Σαντάνα, με θητεία σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα, ο πιο διάσημος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της. Σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στην εφημερίδα «Glodo», ήταν η μοναδική ομάδα της Serie A που είχε κέρδη, ενώ όλες οι άλλες χρωστούν αριστερά και δεξιά. Πρόκειται για ένα απολύτως τακτοποιημένο club με ανοδική πορεία και ειδικά μετά την κατασκευή της μικρής (20.000 θέσεις), αλλά σύγχρονης και όμορφης «Αρένα Κοντά», είχε αρχίσει να μπαίνει σε σπουδαία τροχιά. Αλλά όλα έγιναν … στάχτες στα βουνά της Κολομβίας.

Στιγμές μεγαλείου

Σε μια κίνηση η οποία περνά στην ιστορία, η Ατλέτικο Νασιονάλ ζήτησε να δοθεί ο τίτλος του φετινού Κόπα Σουνταμερικάνα στην Τσαπεκοένσε, μετά το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας πλην τριών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο τελικός όπως ήταν φυσικό αναβλήθηκε όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Λατινική Αμερική μέχρι νεωτέρας, όμως ο Ατλέτικο Νασιονάλ προέβη σε μια κίνηση που θα μείνει στην ιστορία. Ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής να δοθεί ο τίτλος στην Τσαπεκοένσε άνευ αγώνα.  Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει Ιντερ και Μίλαν όταν διεκδικούσαν το πρωτάθλημα με την Τορίνο, το αεροσκάφος της οποίος έπεσε στον λόφο Σουπέργκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άπαντες. Τότε, η ιταλική ομοσπονδία δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα αυτό, η Τορίνο παρατάχθηκε στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια με την ομάδα Νέων και σε ένδειξη σεβασμού το ίδιο έκαναν και οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου, με την «Grande Torino» να κατακτά τον τίτλο!

Όπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα ειδησεογραφικά δίκτυα, μετά το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη, οι σύλλογοι της Βραζιλίας προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δανεικούς ποδοσφαιριστές στη Τσαπεκοένσε, ενώ ζήτησαν από την Ομοσπονδία η ομάδα να μην υποβιβαστεί για τις επόμενες τρεις σεζόν. Και το πιο εντυπωσιακό; Η πρωταθλήτρια Παλμέιρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ομοσπονδία να της δώσει άδεια, προκειμένου στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής να παίξει φορώντας τη φανέλα της μοιραίας Σαπεκοένσε. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Σαπεκοένσε. Ήδη έχουμε λάβει την άδεια των χορηγών μας», τόνισε ο βραζιλιάνικος σύλλογος.

Οι υπόλοιποι … άγγελοι

Και για τον επίλογο; Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε θα συναντήσει στην γειτονιά των αγγέλων δύο ακόμη ομάδες.. την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τορίνο.

Οι … Μπέμπηδες: Κάθε τέλος μια αρχή. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, το νήμα της ζωής κόπηκε για 23 ανθρώπους. Ανάμεσά τους οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο προπονητές, ένα μέλος της διοίκησης και οκτώ δημοσιογράφοι. Το αεροπλάνο μετέφερε την Γιουνάιτεντ από το παιχνίδι στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, όταν σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Ο παγωμένος αεροδιάδρομος δεν επέτρεψε στον πιλότο να απογειωθεί με την απαραίτητη ταχύτητα με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι επέζησε, έμεινε δύο μήνες στο νοσοκομείο όμως επέστρεψε και δημιούργησε τη νέα φουρνιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τους «μπέμπηδες». Δέκα χρόνια μετά, κατέκτησε μαζί τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα.

Η…. Σουπέργκα: Στις 4 Μαϊου η μεγάλη Τορίνο που κυριαρχούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο έζησε την απόλυτη τραγωδία. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από την Λισαβόνα όπου έδωσε αγώνα με την Μπενφίκα, συνετρίβη στον λόφο Σουπέργκα στο Τορίνο, λίγο πριν την προσγείωση και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Από τους 31 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς. Συνολικά 18 ποδοσφαιριστές, 6 μέλη της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου, 4 μέλη του πληρώματος και 3 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Σώθηκαν μονάχα ο Σάουρο Τόμα που δεν είχε ταξιδέψει λόγω τραυματισμού και ο Λουίτζι Τζουλιάνο, ο οποίος δεν είχε προλάβει να βγάλει διαβατήριο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

Deadpool & Wolverine ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέρουν γέλιο και θέαμα (video)

Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους στο τρέιλερ της ταινίας - Το φιλμ της Marvel θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος