Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΚοτιγιάρ - Πιτ: σύμμαχοι στο ..πανί αλλά και στη ζωή;

Κοτιγιάρ – Πιτ: σύμμαχοι στο ..πανί αλλά και στη ζωή;

|

Το Cine Naxos προσφέρει για την εβδομάδα που …τρέχει μία από τις πιο δυνατές ταινίες της χρονιάς… Το Allied (“Σύμμαχοι”) σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ζεμέκις όπου βλέπουμε ερωτευμένους  τους Κοτιγιάρ και Πιτ…. 

Ο Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστούν σε μια ερωτική ιστορία­ που μας μεταφέρει στον ανηλεή πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα όπου τα πιόνια ήταν ­πάντοτε αναλώσιμα. Δεν θα μπορούσε κάποιος να δώσει ακριβέστερο παράδειγμα μεταμοντέρνου σινεμά από τους «Συμμάχους» του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης («Φόρεστ Γκαμπ» ) παίρνει τη δημιουργικά ριψοκίνδυνη απόφαση να επισκεφθεί εκ νέου έναν αγαπημένο και ταυτόχρονα ιερό για τον κινηματογράφο τόπο, την Καζαμπλάνκα. Σε αυτό το ταξίδι του στη γαλλική ριβιέρα της Αφρικής, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, ο Ζεμέκις ψάχνει να βρει τη χαμένη γοητεία του Χόλιγουντ, την εκτυφλωτική λάμψη των σταρ που ολοένα και θαμπώνει κι εντέλει τον ντελικάτο ρομαντισμό που μοιάζει εξοστρακισμένος από το σύγχρονο εμπορικό σινεμά. Η Καζαμπλάνκα, λοιπόν, λειτουργεί για τους «Συμμάχους» σαν ένα φαντασιακό σημείο αναφοράς, ένα εξέχον καλλιτεχνικό σημαινόμενο που ξεπερνά το ίδιο το έργο τέχνης.

Ο Ζεμέκις επαναπροσεγγίζει το κλασικό φιλμ γνωρίζοντας ότι πρέπει να το εκσυγχρονίσει, να το “πειράξει” και ταυτόχρονα να το εξελίξει. Βέβαια, το (μετα )χτίσιμό του ξεκινά από τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα που ήταν, είναι και θα είναι ο θεμέλιος λίθος της 7ης τέχνης. Προσλαμβάνει λοιπόν δύο από τους πρωτοκλασάτους σταρ της εποχής μας, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι από τους ελάχιστους που θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και στα χρυσά χρόνια του Χόλιγουντ, αν τους στέλναμε πίσω με μια χρονομηχανή ή ακόμη καλύτερα με την… DeLorean του «Επιστροφή στο Μέλλον».

Μπραντ και Μάριον

Ένας Αμερικανός και μια Ευρωπαία ξαναεπισκέπτονται μετά τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκ­μαν την υπό ναζιστική κατοχή Καζαμπλάνκα. Μια κλασάτη και γοητευτική πόλη που βρισκόταν στην περιφέρεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αποτελώντας ένα «θερμό» καταφύγιο για κάθε λογής φυγάδες και αναμφίβολα τροπικό πεδίο δράσης για κατασκόπους όλων των πλευρών. Ο Μπραντ Πιτ, που ερμηνεύει τον Καναδό Μαξ Βέιταν, προσγειώνεται στην αφρικανική έρημο έχοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πότε και πού θα συναντήσει μια νεαρή Γαλλίδα, η οποία θα τον παρουσιάσει στην υψηλή κοινωνία της μαροκινής πόλης ως σύζυγό της. Η Μαριάν Μποσεζούρ (Μαριόν Κοτιγιάρ ) θα καταφέρει να τον φέρει σε απόσταση βολής από τον Γερμανό πρέσβη, με το ζευγάρι των κατασκόπων να εκπληρώνει με απόλυτη επιτυχία το στόχο του.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που προκύπτουν σε ένα φιλμ πέρα από την επιχειρησιακή δεινότητα ενός ζευγαριού το οποίο διαθέτει, όπως και να το κάνουμε, περίσσευμα κάλλους. Και αφού έχουμε δει τον έρωτα να βρίσκει στόχο τόσες και τόσες φορές στα κινηματογραφικά πεδία μάχης, γιατί να χαλάσουμε το επιτυχημένο σερί στους «Συμμάχους»; Ξέρετε από αυτά που γίνονται μονάχα στις ταινίες… Και στα πλατό δηλαδή οι σταρ θα πρέπει να μένουν ερωτικά άσφαιροι; Σύμφωνα με τις οργιώδεις φήμες το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μεταξύ Μπραντ Πιτ και Μαριόν Κοτιγιάρ ήταν αυτό που έσπασε τη lifestyle συντόμευση «Μπραντζελίνα» και πάλι σε δύο λέξεις. Πάντως, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις επιμένει ότι «δεν μπορείς να τεστάρεις τη χημεία δύο ηθοποιών μέχρι να τους δεις μπροστά από την κάμερα». Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τα κουτσομπολιά για να κοιτάξουμε προσεκτικά την οθόνη.

Κάν’ το όπως ο Ζεμέκις

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει βαρεθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή­. Έχοντας τα πάνω και τα κάτω του, φυσικά. Διότι από την «Επιστροφή­ στο Μέλλον» μέχρι το «Πολικό Εξπρές» και από τον «Beowulf» μέχρι τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» υπάρχουν βαθιά κινηματογραφικά χάσματα. Το ζήτημα είναι ότι ο 64χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης ποτέ δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να πιστεύει ότι η τεχνολογική εξέλιξη και η καινοτομία μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αφήγηση. Ακόμη και στην ευθύγραμμη ερωτική ιστορία εποχής των «Συμμάχων» χρησιμοποιεί τα εφέ για να προσφέρει σκηνογραφική ακρίβεια. Παρότι η ταινία είναι γυρισμένη στην Αγγλία και στις Κανάριους Νήσους, η πιστότητα με την οποία αποδίδεται η Καζαμπλάνκα και το Λονδίνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Παράλληλα, σεκάνς όπως αυτή του σεξ κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας στην έρημο αλλά και της γέννησης του παιδιού κατά τη διάρκεια των ναζιστικών βομβαρδισμών δείχνουν τη μοναδική μαστοριά του Ζεμέκις στο να συνθέτει εξπρεσιονιστικές εικόνες και κινηματογραφικά περιβάλλοντα που υπερβαίνουν το λόγο ή τη δράση. Τώρα, το κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός ολοκληρωμένου κι αιχμηρού έργου είναι διαφορετικό ζήτημα. Ας «συμμαχήσουμε» όλοι τουλάχιστον με την άποψη ότι η ζεμεκική εικαστική δεξιοτεχνία είναι μία από τις ελάχιστες πραγματικές απολαύσεις που έχει να μας προσφέρει το σύγχρονο Χόλιγουντ…

ΑΠΟ : Παρασκευή 25-11 ΕΩΣ Τετάρτη 30-11.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 20:00 & 22:15

ΕΙΔΟΣ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124

Και η δεύτερη ταινία της εβδομάδας…

ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Παρασκευή 25-11 ΕΩΣ Τετάρτη 30-11.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 18:00

ΕΙΔΟΣ: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΧΟΑΥΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΥΙΖ ΝΤΕ ΣΟΜΑΒΙΑ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ντίνος Σούτης, Αργύρης Παυλίδης, Χρήστος Πλαίνης, Δημήτρης Μαριζάς, Αφροδίτη Αντωνάκη, Φώτης Πετρίδης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λουκάς Φραγκούλης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νικολέττα Κοτσαηλίδου.

Υπόθεση : Η ταινία: Ο Όζι, ένα φιλικό και καλόκαρδο μπιγκλ, θα δει την ειδυλλιακή του ζωή να αναστατώνεται, όταν η οικογένεια του αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν επιτρέπονται τα σκυλιά! Καθώς δεν μπορούν να πάρουν τον αγαπημένο τους Όζι μαζί στο ταξίδι, η οικογένεια Μάρτιν συμβιβάζεται με την αμέσως καλύτερη επιλογή, μια από τις καλύτερες πανσιόν για σκύλους, το Μπλε Ρυάκι. Το εντυπωσιακό με την πρώτη ματιά μέρος είναι απλή συγκάλυψη για να μπορεί ο μοχθηρός ιδιοκτήτης του να πιάνει ευκολότερα σκύλους. Ο Όζι πολύ σύντομα θα βρεθεί στο αληθινό Μπλέ Ρυάκι, μια φυλακή για σκύλους, που διοικείται από σκυλιά. Εκεί θα πρέπει να αποφύγει τους κινδύνους και να βρει δύναμη στους νέους του φίλους, τον Τσέστερ, τον Φρόνκι και τον Ντοκ, προκειμένου να δραπετεύσει και να επιστρέψει σπίτι ασφαλής.

Oι Τυχεροί του Διαγωνισμού μας :

Για την ταινία ” Τρεχάτε Ποδαράκια μου” (OZZY)

1. Kyriaki Vasilaki

2. Άννα Ξενάκη

Για την ταινία ” Σύμμαχοι ” (ΑLLIED)

1. Mariota Fakoureli

2. Omiros Yosmas

Οι προσκλήσεις είναι αυστηρά ονομαστικές και δεν μεταβιβάζονται.

Οι τυχεροί θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα.

Καλή σας Διασκέδαση!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της