Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚινηματογράφοςΙδανικό ντεκόρ η Νάξος, ξεκινούν γυρίσματα το Πάσχα

Ιδανικό ντεκόρ η Νάξος, ξεκινούν γυρίσματα το Πάσχα

|

Ο Νίκος Ζαπατίνας βρέθηκε στη Νάξο και ετοιμάζεται να μετατρέψει σε ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό το νησί όπως έκανε με τη την Σίφνο («Φιλί της Ζωής») ή τη Σαντορίνη («Εφάπαξ») και μιλώντας Μεσόγειος 105,4 Στο Κόκκινο δηλώνει: «Πρωταγωνιστές μου είναι οι Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο ‘δικός σας’, Λευτέρης Ελευθερίου…» -«Καταγράφεται η Νάξος ολόκληρη μέσα από την μυθοπλασία της ταινίας!»

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από το «Ενας κι ένας»… αργότερα τον αγαπήσαμε μέσα από το «Φιλί της Ζωής» και το «Εφάπαξ» ταινίες που γυρίστηκαν σε Σίφνο και Σαντορίνη αντίστοιχα μετατρέποντας τα νησιά των Κυκλάδων σε τεράστια στούντιο… Από πέρυσι συνεργάζεται με τους Λευτέρη Ελευθερίου και Θανάση Σαλταμπάση στην τηλεοπτική σειρά Daddy Cool και αυτή η συνεργασία τους έφερε στη …Νάξο. Ο λόγος για τον Νίκο Ζαπατίνα, έναν από τους πλέον γνωστούς έλληνες σκηνοθέτες που έχει στο ενεργητικό του πολλές και επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες και τα αξιόλογα ντοκιμαντέρ που έχουν ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το πιο εντυπωσιακό; Επέστρεψε στη Νάξο μετά από 30 χρόνια (!!!), η προηγούμενη για να γυρίσει ντοκιμαντέρ. Και όπως εξήγησε; «Θέλω να γυρίσω μια ταινία εδώ. Επέλεξα την  Νάξο που έχει έτοιμο το ντεκόρ και είναι ένα καταπληκτικό νησί!» Πρωταγωνιστές στην ταινία του αυτή, που όπως μας είπε πιστεύει ότι θα την αγκαλιάσει-βοηθήσει ο κόσμος τη Νάξου με κάθε τρόπο, και οικονομικό, δύο νέοι και ραγδαίως εξελισσόμενοι ηθοποιό, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο Λευτέρης Ελευθερίου. Και παραχώρησε μία απολαυστική συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος 105,4 Στο Κόκκινο». Και οι χαρακτηριστικότερες δηλώσεις και τα σχόλια του Νίκου Ζαπατίνα, που δηλώνει λάτρης της Νάξου, μεταφέρθηκαν στον Εντυπο Τύπο μέσω της εφημερίδας «Κυκλαδική»

Και τους παραθέτουμε:

«Το σπουδαίο αυτό νησί το γνωρίζω από παλιά. Πριν τριάντα χρόνια είχα κάνει μια σειρά με λαογραφικά ντοκιμαντέρ που αφορούσαν στους θρύλους και στις παραδόσεις του νησιού. Έτσι είχα την ευκαιρία να το γνωρίσω και ιστορικά από την μυθολογία του δηλαδή. Τώρα θέλω να το γνωρίσω διαφορετικά».

 «Την γνώρισα παλιά. Τώρα υπάρχει διαφορά. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα από τότε που για πρώτη φορά επισκέφθηκα το νησί σας. Όντως έχει αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της Νάξου! Και στο οικιστικό κομμάτι το βλέπω αυτό. Υπάρχει μια ομορφιά σ’ αυτό το νησί. Όλα είναι περιποιημένα, ιδίως τα καταλύματα».

-Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται στο νησί σας. Η εικόνα του είναι εξαιρετική! Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση της Νάξου.

-Ένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να αφήσει αυτή την εικόνα να πάει χαμένη.

-Εμείς ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε μέσα από ένα κάδρο θα έλεγα. Και έχω να πω τούτο: Η Ελλάδα παρέχει ντεκόρ δωρεάν. Έτοιμο το ντεκόρ. Και εδώ στην Νάξο είδα πράγματα που είναι κατά δέκα φορές καλύτερα από παλιά. Όλα αυτά βοηθούν στο σενάριο.

-Εγώ δεν σκηνοθετώ σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Εμένα μου αρέσει το γήινο. Το ανθρώπινο. Θέλω να κάνω έργα που αφορούν σε χαρακτήρες που είναι θα έλεγα δίπλα μας. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, δηλαδή…

-Το νησί μας προσφέρεται για μια ταινία. Και θέλω να κάνω εγώ, μια ταινία εδώ. Γι’ αυτό και βρίσκομαι σήμερα, τώρα, εδώ.

-Το σενάριο που έχω γράψει αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από μια μυθοπλασία. Και πάντα μέσα από μια μυθοπλασία βγαίνει ένα μήνυμα.

-Εγώ, δεν επιδιώκω να περνάω, που λένε, μηνύματα. Εγώ, απλώς δείχνω μια κατάσταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον θεατή. Ο οποίος ανάλογα με την παιδεία του, ανάλογα με τη νοημοσύνη του θα εισπράξει κάτι, θα ερμηνεύσει κάτι.

-Εγώ, θέλω να δώσω πράγματα ανθρώπινα που αφορούν σε ό,τι περνάμε αυτήν την περίοδο.

-Σήμερα περνάμε μια κρίση. Και το έχουνε όλοι αντιληφθεί αυτό το πράγμα. Κι αν κάποιος δεν το έχει αντιληφθεί αυτό, ας με συγχωρέσει θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιους ειδικούς γιατρούς.

Το σενάριο της ταινίας

-Οι δύο ταλαίπωροι ήρωες της ταινίας είναι δυο άνθρωποι άνεργοι. Είναι δυο άνεργοι σαραντάρηδες. Αυτό λοιπόν οι δυο ήρωές μου στην ταινία, μαθαίνουνε ότι πεθαίνει η νονά του ενός εκ των δύο…

Η νονά αυτή είναι Ναξιώτισσα και πλούσια, μάλιστα. Έχει μεγάλη κινητή αλλά και ακίνητη περιουσία. Έχει και πύργο στο νησί! Δεν έχει παιδιά. Έχει μόνο ένας βαφτιστήρι ο οποίος θέλει να την κληρονομήσει. Έτσι, ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, θέλει να κληρονομήσει την περιούσια της νονάς του. Γι’ αυτό και έρχονται και οι δυο μαζί στην Νάξο και φέρνουν μάλιστα και ένα στεφάνι-έτοιμοι για την κηδεία που… πλησιάζει από ώρα σε ώρα.

Η νονά είναι 94 ετών… Και εδώ έρχεται και μπαίνει η… άλλη ιστορία: η Ελλάδα: Η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει!

Έτσι,… η νονά αρνείται να πεθάνει. Η νονά η γερασμένη, αμύνεται. Και σε όλη αυτή την αναμονή οι πρωταγωνιστές μου που έρχονται εδώ για μια δυο μέρες, μένουνε όλο το χειμώνα, αφού η νονά δεν… λέει να πεθάνει.

-Η διαμονή τους εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε ένα ξένο τόπο, ας πούμε, τους κάνει να ψάχνουν και να βρίσκουν ευκαιρίες. Αρχίζουν λοιπόν και σκέφτονται το πώς θα επιβιώσουν στο νησί. Κάνουν διάφορες δουλειές αυτοί οι δύο ταλαίπωροι τύποι. Μέσα από αυτή την διαδικασία έρχονται πιο κοντά στα αγροτικά προϊόντα και στην παραγωγή τους, έρχονται πιο κοντά στις καθημερινές ασχολίες των Ναξιωτών κ.λπ.

-Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, αναδεικνύεται το εξής: Ότι ο Έλληνας άμα βρεθεί μπροστά στα δύσκολα κάνει ένα βήμα πιο μπροστά και δεν επαναπαύεται συνήθως. Αν όμως τα βρει όλα έτοιμα, επαναπαύεται.

-Αυτοί που λες οι ταλαίπωροι αποδεικνύουν ότι δεν είναι άχρηστοι…

Κάνουν όλες τις δουλειές και δημιουργούνε μια κατάσταση και ως εκ τούτου αρχίζουν να κερδίζουν στην… αναμονή μιας νονάς που δεν θέλει, δεν εννοεί να πεθάνει…

-Δεν θα σας πω ποιο θα είναι το τέλος.

Νάξος: Ολοκληρωμένη εικόνα

Σχολιάζω, μέσω της ταινίας αυτής, με αισιοδοξία το γεγονός ότι κάποιοι αμύνονται και δεν παραδίδονται. Κάνω αναφορά στην αγώνα και στις προσπάθειες των ανθρώπων που θέλουν να μένουν στον τόπο τους, να (το) παλέψουν και να προκόψουν.

-Οι δύο ήρωές μου συμπεριφέρονται σαν να είναι Ναξιώτες.

Θα πάνε στο μαραμαροκοπειό, ακόμη ακόμη θα πάνε να μαζέψουνε και κεράσια, θα μαζέψουνε και ελιές, θα κάνουν απ’ όλα.

-Μέσα από την  ταινία βλέπουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας της Νάξου.

 ‘Ακουμπώ’ και στα σύγχρονα κτίσματα, αλλά και στους πύργους.

-Καταγράφω την Νάξο ολόκληρη.

Μέσα από την μυθοπλασία θα περάσουν στον θεατή όλα αυτά και όχι μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.

-Ήρωές μου ο Θανάσης ο Τσαλταμπάσης και ο δικός σας ο Λευτέρης ο Ελευθερίου.

Η ταινία είναι κωμωδία…

-Οι δύο αυτοί ηθοποιοί είναι δημιουργικοί και συνεργάσιμοι. Τελευταία, γνώρισα τον Λευτέρη, με τον οποίο στο τιμόνι γυρίσαμε σε όλη τη Νάξο. Δώδεκα ολόκληρες ώρες μέσα στο αμάξι και… ταξίδι παντού στο νησί!

Η Νάξος είναι φυτώριο ηθοποιών!

-Θέλω να δουλέψω και με άλλους ηθοποιούς Ναξιώτες. Όπως η Κατερίνα η Γαβαλά.

Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω βοήθειες από τους Ναξιώτες! Και με την φυσική παρουσία-συμμετοχή των Ναξιωτών στην ταινία και για όσες φορές χρειαστεί, αλλά και με την οικονομική συνδρομή τους. Ναι, αυτή είναι η ‘αλήθεια’ μου. Χρειαζόμαστε την οικονομική συνδρομή των φορέων, παραγωγικών, αυτοδιοικητικών και άλλων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό για την Νάξο! Κάτι που θα βοηθήσει στην προβολή της Νάξου, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

-Πιστεύω ότι θα έχουμε βοήθειες!

-Υπάρχουν πολλοί φορείς του νησιού που νομίζω ότι θα βοηθήσουν. Θα είναι μια βοήθεια στο ίδιο το νησί που θα προβληθεί εντός αλλά και εκτός των συνόρων της χώρα μας.

-Ως επίλογο θα ήθελα να πω ότι το συμφέρον θα είναι αμοιβαίο. Δεν θα βοηθηθούμε εμείς και μόνο και η ταινία μας. Θα βοηθηθεί και το ίδιο το νησί πάρα πολύ.

-Έτσι γίνεται σε κάθε νησί όπου γυρίζεται μια ταινία  που παρουσιάζει την μυθοπλασία που αφορά σε ένα τόπο.

-Και να ξέρετε και κάτι ακόμη. Ο κινηματογράφος έχει πιο μεγάλη δύναμη από την τηλεόραση. Γιατί ο κινηματογράφος μένει. Παίζεται ξανά παίζεται, ξανά ξανά παίζεται. Όλες αυτές οι ταινίες βγαίνουν έξω, αγοράζονται, γιατί είναι ταινίες κομεντί. Ό,τι έχω κάνει κινηματογραφικά το αγοράζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι με τους ηθοποιούς μου κάνω σημαντικές δουλειές.

-Στην Σίφνο έκανα το Φιλί της Ζωής, όπου μετά την ταινία αυτή γίνανε άλλες τέσσερεις ταινίες. Τρείς ελληνικές και μία γαλλική.

-Έγινε πασίγνωστη στο εξωτερικό η Σίφνος μέσα από αυτές τις κινηματογραφικές δουλειές.

-Η Σίφνος μετατράπηκε σε λίγα χρόνια μέσα σε ένα κινηματογραφικό πλατό!

-Γύρισα ταινία στην Φολέγανδρο και στην Σαντορίνη, όπου έκανα το ‘Εφάπαξ’.

Θα περάσει πολύ καλά, σας το υπόσχομαι, όποιος παρακολουθήσει αυτή την ταινία.

-Τα παιδιά που έχω κοντά μου είναι καταπληκτικοί ηθοποιοί. Και σπουδαίοι άνθρωποι. Εργατικοί και δημιουργικοί. Είναι διαμάντια και ως ηθοποιοί.

Αν όλα πάνε καλά που το εύχομαι και το ελπίζω, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα.

-Μου αρέσει ο ανοιξιάτικος καιρός στην νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί σας…

Τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν μετά από δύο μήνες…

-Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους μέσα στα Χριστούγεννα του ’17. Τότε η Νάξος, αν όλα πάνε καλά και γυριστεί εδώ η ταινία που έχω ήδη γράψει, θα ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα, σε πρώτο χρόνο, παντού στην Ελλάδα!

-Κάνω κωμωδίες γιατί πιστεύω ότι όταν σε χαλαρώνει κάτι, μια ταινία κομεντί εν προκειμένω, έχεις την ευκαιρία να σκεφτείς πιο ήρεμα, πιο ψύχραιμα, αφού το μυαλό παύει έστω και για λίγο να είναι στρεσαρισμένο.

-Η άμυνά μου είναι οι κωμωδίες!

-Έχω γράψει και δραματικές ταινίες που όμως και αυτές κατέληγαν σε κωμωδίες.

Όταν βλέπω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, γράφω κωμωδίες. Αυτή είναι η άμυνά μου!

Η πρώτη μου ταινία ήτανε στο Παρίσι όπου έκανα βιομηχανικά ντοκιμαντέρ.

-Και ο κ. Ζαπατίνας, κατέληξε, υπογραμμίζοντας: Γιάννη, πιστεύω και θέλω να μη φύγει κανένας νέος μας και όχι μόνο, στο εξωτερικό, Όλοι έχουμε θέση στην Ελλάδα μας!

Κυκλαδική εφημερίδα 19/10/2016


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν