Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦΠΑ: Οι νησιώτες στα …κάγκελα και το «κάρφωμα» Χουντή

ΦΠΑ: Οι νησιώτες στα …κάγκελα και το «κάρφωμα» Χουντή

|

Από την 1η Ιανουαρίου όλο το Αιγαίο θα έχει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ όμως οι αντιδράσεις κυρίως από τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που δέχονται μεταναστευτικές ροές εντείνονται – Ποια η απάντηση της Κυβέρνησης αλλά και το καρφί του Χουντή που τα «χώνει» στην πολιτική της Κυβέρνησης 

Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή κριτική προς την Κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί στα ακριτικά νησιά η επικείμενη αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (από 1/01/2017 καταργείται το ειδικό καθεστώς που προβλέπει μείωση 30% και οι φορολογικοί συντελεστές εξομοιώνονται με αυτούς που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα), που εκτός από ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά, θα επιφέρει- όπως αναφέρουν κάτοικοι και επιχειρηματίες- σαρωτικό χτύπημα στον τομέα του Τουρισμού. Στα νησιά εξάλλου που θα ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές περιλαμβάνονται και όσα είχαν εξαιρεθεί λόγω του μεταναστευτικού από τα δύο προηγούμενα «κύματα” των αυξήσεων, δηλαδή η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.

Όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ θα είναι ολέθριο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε όσες στηρίζονται στον Τουρισμό, ενώ παράλληλα θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβολές αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία, από 9% σε 13% για υπηρεσίες, νωπά προϊόντα, διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και από 17% σε 24% (δηλαδή αύξηση 50%) για καύσιμα, συσκευασμένα είδη διατροφής, εστίαση, κόμιστρα ταξί και μεταφορές. Για όσα νησιά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, η πτώση των εσόδων λόγω περιορισμού της τουριστικής κατανάλωσης, εκτιμάται πως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Ήδη η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα (σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου) θεωρείται ο βασικός λόγος για τη μεγάλη βουτιά στα έσοδα από τον Τουρισμό που καταγράφεται τη φετινή σεζόν.

Οι αριθμοί

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως παρά τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στο σύνολο της χώρας (τα τελευταία στοιχεία του δεκαμήνου δείχνουν αύξηση  έκλεισε 8,8% ή περίπου +1,3 εκατ. αφίξεις, όπου η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων 12,9%, 13,2% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι), τα νησιά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μεταναστευτικού κατέγραψαν τεράστια πτώση στις αφίξεις: Κως, Σάμος και  Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο 11,2%, 23% και 57,3% αντίστοιχα.

Οι επιχειρηματίες προσθέτουν πως η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα προκαλέσει αλυσιδωτές, πολλαπλάσιες της αύξησης των 7 ποσοστιαίων μονάδων, αυξήσεις, που θα μετακυλιθούν στα προϊόντα και υπηρεσίες, συρρικνώνοντας κατανάλωση, ζήτηση, τζίρους, εισοδήματα και απασχόληση, και αδειάζοντας δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα ζητούν επιστροφή στους συντελεστές ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου 2015.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κατάργησης του ειδικούς καθεστώτος που προέβλεπε κατά 30% μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Είχε προηγηθεί η αναπροσαρμογή των συντελεστών σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (από 1-6-2016). Οι μειωμένοι συντελεστές είχαν θεσπιστεί το μακρινό 1987 ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που προκαλεί η «νησιωτικότητα» στους ακρίτες, όρος που αναγνωρίστηκε και νομικά στο άρθρο 101 του Συντάγματος, αλλά και από το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου του 2016 σχετικά με την Ειδική Κατάσταση των νησιών. Ψήφισμα που βρήκε πρακτική εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με την παραχώρηση προνομίων και άλλων μέτρων σε αυτά, εκτός από την Ελλάδα όπου η μοναδική «παροχή» όλα αυτά τα χρόνια είναι οι μειωμένοι συντελεστές.

Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ταχύτητες

Εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θεωρείται πως δεν μπορούν πλέον να υφίσταται ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων” στη χώρα και να συνεχίζεται η φορολογική ανισότητα, ενώ από την πλευρά τους και οι θεσμοί έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις για πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Πάντως, κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών που ανήκουν στην άγονη γραμμή κατηγορούν την Κυβέρνηση για εμπαιγμό. Είναι εξάλλου ακόμη νωπές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που τον περσινό Ιούνιο έλεγε πως «Ο ΦΠΑ δεν θα αλλάξει όσο υπάρχω» και πως θα παραιτηθεί, εν συνεχεία ψήφισε το μέτρο για να δηλώσει έπειτα πως «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική”. Τα επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου έχουν μάλιστα στείλει επιστολές στους βουλευτές των νησιών, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία δεν θα υλοποιείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση.

Και το κάρφωμα Χουντή

Και μέσα σε όλα έρχεται ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, ο οποίος με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου, εναντίον της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, τονίζει ότι με δική του παρέμβαση το ΕΚ έχει υιοθετήσει ευνοϊκό ψήφισμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει (!!!)  Με ανακοίνωσή του, ο κ. Χουντής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 4 Φεβρουαρίου 2016, στο Ψήφισμά του περί Νησιωτικότητας, υπερψήφισε την τροπολογία που κατέθεσα και τάσσεται ενάντια στην κατάργηση των ειδικών φορολογικών διατάξεων στα νησιά και ειδικά σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής ο οποίος θεωρεί ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί, ενώ συνεχώς ζητά την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα «διαπραγμάτευσης» με την Τρόικα και εφαρμογής του Μνημονίου, επιλέγει να μην αξιοποιεί το εν λόγω Ψήφισμα».

Ο κ. Χουντής καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει από 01/01/17, η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις οικονομίες των νησιών μας και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα