Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατάνυξη στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης στη Τήνο

Κατάνυξη στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης στη Τήνο

|

Για μία ακόμη χρονιά πλήθος πιστών ταξίδεψε στη Τήνο για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Το πρωί τελέσθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο – Το βράδυ της Κυριακής απέδωσε τιμές το «Νήσος Μύκονος» 

Η καρδιά του ελληνισμού όσον αφορά τη Νησιωτική περιοχή χτυπάει δυνατά και βέβαια έχει ως επίκεντρο την Τήνο με πλήθος πιστών για μία ακόμη χρονιά – και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες – να κατακλύζουν το νησί των Κυκλάδων προκειμένου να τιμήσουν την Παναγία Μεγαλόχαρη, την Κοίμηση της Θεοτόκου..  Από χθες, Κυριακή 14 Αυγούστου που ουσιαστικά ξεκίνησε η κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο περίβολος της ομώνυμης εκκλησίας είχε γεμίσει κόσμο και όλοι περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, έχοντας την κρυφή ελπίδα για ένα σημάδι που θα αλλάξει ή θα βελτιώσει τη ζωή τους…

Και την Δευτέρα, το πρωί πραγματοποιήθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου και τη συμμετοχή των μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεόκλητου και Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β’. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των τοπικών Αρχών, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στη λεωφόρο Ευαγγελιστρίας όπου οι πιστοί είχαν κατακλύσει για να πάρουν δύναμη από τη Χάρη της.  Τιμές απέδωσαν αγήματα της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού και τις εκδηλώσεις συνόδευσε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Δωρόθεος Β «Ενότητα και ομοψυχία»

Ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη προσέλευση των πιστών που έφθασαν στο νησί, αναζητώντας την ελπίδα και τη βεβαιότητα για το αύριο στο πρόσωπο της Μεγαλόχαρης για να μην ψαλιδιστούν τα όνειρα των παιδιών μας και να πάρουν κουράγιο να βαδίσουν στον δύσκολο δρόμο της ζωής τους.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία τον τελευταίο καιρό για να καταστήσει σαφές, επικαλούμενος τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους και να διαβεβαιώσει ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος του λαού να σταθεί όρθιος. «Οι Έλληνες δεν λυγίσαμε ποτέ, ακόμη και μπροστά σε χειρότερους εχθρούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκοπεί από τις χριστιανικές ρίζες της γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην καρδιά του Έθνους» πρόσθεσε. Ο κ. Δωρόθεος Β΄ κάλεσε σε ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Διαβεβαιώσεις πολιτικών

Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, δεν θα διαρραγούν ποτέ διότι οι Έλληνες πιστεύουν στην Υπερμάχο Στρατηγό που σφραγίζει την προστασία του ελληνικού Έθνους, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα με αφορμή τη μη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε καλή λευτεριά στην Κύπρο, να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προασπίσουν την πατρίδα και την πίστη γιατί αγωνίζονται υπέρ πίστεως και πατρίδας, διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επισήμανε την ανάγκη συνεχούς ενότητας, παρατηρώντας ότι οι αγώνες των Ελλήνων τότε απαιτούσαν θυσίες τώρα απαιτείται σχέδιο και μεταρρυθμίσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ή Ένωση Κεντρώων.

Για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο κατέπλευσαν στο νησί η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» ενώ πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης πέταξε τριάδα μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.

«Νήσος Μύκονος»

Το προηγούμενο βράδυ, το πλήρωμα του επιβατικού πλοίου «Νήσος Μύκονος» απέδωσε με το δικό του τρόπο τιμή στην Μεγαλόχαρη με έκταση προσέγγιση στο λιμένα του νησιού και δίνοντας το βροντερό «παρών» με εορταστικά σφυρίγματα και αρκετά βεγγαλικά! Η όμορφη πρωτοβουλία ανήκει στον πλοίαρχο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο, στον Cpt Ευάγγελο Αράθυμο. Μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το «Νήσος Μύκονος» δίνει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από το «ΒΗΜΑ» και φωτογραφίες από το «Tinostoday.gr»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη