Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι ξένοι κοιτάζουν για αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά

Οι ξένοι κοιτάζουν για αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά

|

Έντονο είναι και πάλι το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα και δη στα νησιά – Αμερικανοί και Κινέζοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά ακινήτων – Ποια νησιά προτιμούν 

Η οικονομική κρίση έχει τα καλά και τα κακά της. Κυρίως όταν υπάρχουν λεφτά, οι ευκαιρίες είναι πολλές. Και μάλιστα σε επίπεδο … αγοράς ακινήτων. Αρκεί να γνωρίζεις προς τα πού να κοιτάξεις, να ψάξεις. Και βέβαια για τους ξένους επενδυτές, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες. Ο λόγος; Μα πολύ απλά έχοντας χρήματα έρχονται και εκμεταλλεύονται την ανάγκη του άλλου να πουλήσει για να μπορέσει να πληρώσει τους φόρους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Ελλάδα αυτό που κυριαρχεί πλέον είναι η φοροεισπρακτική πολιτική, οπότε όλοι οι πολίτες εργάζονται ώστε να βρουν τρόπους να πληρώσουν τους ολοένα αυξανόμενους φόρους από τη στιγμή που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να είναι συνεπής απέναντι στους όρους τους μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα. Οπότε; Αντίο ανάπτυξη και καλώς ήρθατε επενδυτές που παίρνουν ένα κομμάτι γης σχεδόν τσάμπα. Είναι όμως έτσι;

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, επισημαίνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αγοραστές δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο Βορειοευρωπαίοι, αλλά προέρχονται κατά 15% από τις ΗΠΑ και κατά 10% από την Κίνα.

Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως, τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ότι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008.

Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

Γραφειοκρατία

Αυτό πάντως που δεν αλλάζει είναι η γραφειοκρατία… και η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να είχε «εκτοξευθεί» εάν είχαν αντιμετωπιστεί κάποιες χρόνιες «στρεβλώσεις» οι οποίες αποθαρρύνουν τους επενδυτές και «ταλαιπωρούν» την οικονομία, όπως είναι π.χ. το φορολογικό πλαίσιο και κυρίως η έλλειψη σταθερότητας, η γραφειοκρατία, ο ελλιπής χωροταξικός σχεδιασμός, η έλλειψη διαφάνειας και η απουσία πλήρους Κτηματολογίου.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί όπως τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.ά.), η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος, ενώ ιδιαίτερα ανοδικές είναι οι τάσεις τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακίνητα που βρίσκονται σε καλές περιοχές βρίσκονται σταθερά στις επιλογές πλούσιων ξένων επενδυτών, ενώ από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, στο… στόχαστρο έχουν μπει περιοχές όπως τα Σύβοτα, η Πάργα, το Πήλιο και η Καλαμπάκα.

Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 250.000-300.000 διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση και ακόμη 50.000-70.000 εξοχικές κατοικίες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους επίδοξους επενδυτές στο θέμα διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων και στην πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς η επίλυση αυτών των δύο προβλημάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη ανάκαμψη την εγχώρια αγορά κατοικίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν κλείσει ήδη μία οκταετή περίοδο πτώσης, η οποία πάντως από το 2012 εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά υποχώρησης, με τις εκτιμήσεις για φέτος να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 2%. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις στις τιμές έχουν σημειωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως για τις μεγάλες και παλιές κατοικίες, με ένα σωρευτικό ποσοστό πτώσης που ξεπερνάει το 40%.

Έντονο το ενδιαφέρον

Στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 100.000 ξένοι διαθέτουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Από αυτούς το 60% προέρχεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ ένα επιπλέον 10% αφορά σε αγοραστές από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, χρήζει μνείας στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από επενδυτές του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λιβάνου. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι η ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου προσελκύει πλέον περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές (και Ελληνες ομογενείς κατ’ επέκταση) για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στην ετήσια αύξηση της τάξης του 20% που παρατηρείται στα online views για εξοχικά στη χώρα μας. Μύκονος, Σαντορίνη και Κέρκυρα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των προορισμών που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το γεγονός καθώς γενικότερα οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί προσφέρουν και μεγαλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές, καθώς αυτές κυμαίνονται γύρω στο 5% έναντι 3%-4% στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Για παράδειγμα η Μύκονος προσφέρει απόδοση 8% όταν ο βασικός της ανταγωνιστής στην Ισπανία, η Ιμπιζα, έχει απόδοση μόλις 3,8%.

Αναφορικά με τις επενδύσεις των ξένων, το 2015 ξόδεψαν για αγορά εξοχικών στη χώρα μας περίπου 186 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ το 2014 λόγω κυρίως του αυξημένου φόβου για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο από τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το κλίμα αντιστράφηκε μετά τη συμφωνία της χώρας μας με τους θεσμούς.

Ποιοι προτιμούν τα νησιά

Οσον αφορά τους κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι επενδύουν στα ακίνητα για να αποκτήσουν την «χρυσή βίζα», σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει εκτός από τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία. Η αύξηση των επενδύσεων στους δημοφιλείς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ελούντα και Κέρκυρα) είναι της τάξης του 20%, ωστόσο στο σύνολο είναι 30% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010.

Γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον Αμερικανών, Ρώσων, Αράβων και Δυτικοευρωπαίων. Στην Κρήτη είναι κυρίαρχο το επενδυτικό ενδιαφέρον από Γερμανούς, καθώς επίσης και Σκανδιναβούς, Ρώσους και Ισραηλινούς, ενώ στη Ρόδο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από επενδυτές που προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Η Πελοπόννησος έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλών ξένων, Ευρωπαίων κυρίως από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και δευτερευόντως από Αυστρία και Βέλγιο, οι οποίοι δείχνουν την προτίμησή τους σε παραδοσιακές κατοικίες στη Μάνη (Καρδαμύλη, Στούπα, Οίτυλο, Αρεόπολη, Γερολιμένα) και τη Μονεμβασιά, αλλά και παραθαλάσσια ακίνητα στον Νομό της Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα, Πύλο) και της Αργολίδας (Πόρτο Χέλι, Ερμιόνι, Ναύπλιο).

Τέλος, στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών έχει μπει η Θεσπρωτία, και κυρίως η Πάργα και τα Σύβοτα, με τους Ιταλούς να αποτελούν τους βασικότερους αγοραστές μαζί με άλλους Δυτικοευρωπαίους, Σκανδιναβούς αλλά και Βαλκάνιους, στην Καλαμπάκα συναντάμε Γερμανούς και Γάλλους αγοραστές, στο Πήλιο Γερμανούς και Αυστριακούς και στον Πλαταμώνα κυρίως Βαλκάνιους.

Αδεια διαμονής και ακίνητα

Οσο για το πρόγραμμα πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα? Ε η αλήθεια είναι ότι δεν πάει και τόσο καλά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τις 30.11.2016, έχουν χορηγηθεί 1.486 άδειες σε επενδυτές ακινήτων, με πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών την Κίνα με 628 άδειες, δεύτερη τη Ρωσία με 343, τρίτη την Αίγυπτο με 68 και τέταρτο τον Λίβανο με 66, και ακολουθούν Ιράκ, Συρία, Ιορδανία και Τουρκία. Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Πληροφορίες από μεγάλα μεσιτικά γραφεία θέλουν το ενδιαφέρον των Κινέζων και των Ρώσων να αυξήθηκε μετά την υιοθέτηση του νόμου τον Απρίλιο του 2013 που αφορούσε τη «χρυσή βίζα». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους Κινέζους, σημειώνεται ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι αγοραστών: Αυτοί που αποκτούν ένα ακίνητο για να πάρουν μαζί και τη βίζα ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη.

Αυτοί που αναζητούν ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την αύξηση των τιμών, αγοράζουν δηλαδή φθηνά και περιμένουν να βγάλουν κέρδος από την υπεραξία. Αυτήν τη στιγμή μια μέση ετήσια απόδοση για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. σε κορυφαία σημεία των πόλεων είναι 3,83% στην Ελλάδα, όταν στην Πορτογαλία είναι 5,77%, στην Κύπρο 4,23% και στην Ισπανία 3,91%.

Τέλος, η τρίτη κατηγορία Κινέζων είναι αυτοί που επενδύουν σε πολυτελή ακίνητα με lifestyle χαρακτηριστικά για προσωπική χρήση κυρίως σε βόρεια και νότια προάστεια της Αττικής και σε νησιά.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή»
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί