Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΞεπουλάνε οι βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη

Ξεπουλάνε οι βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη

|

Με βάση τα στοιχεία της Algean, η τιμή ενοικίασης ανά εβδομάδα για μια επιπλωμένη κατοικία τριών δωματίων έως 350 τ.μ., με ιδιωτική πισίνα στη Μύκονο διαμορφώνεται πέριξ των 8.500 ευρώ, ενώ η Ρόδος θεωρείται ο πιο φθηνός προορισμός με την τιμή να φτάνει κοντά στα 3.500 ευρώ την εβδομάδα.

«Σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιπλωμένη βίλα που να μη νοικιάζεται σε τουρίστες», επιβεβαιώνουν τόσο οι μεσίτες όσο και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι των πλέον δημοφιλών ελληνικών προορισμών. Οι μεν βλέπουν φέτος αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι για την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών, σε τιμές μάλιστα τσιμπημένες, οι οποίες αντιστοιχούν σε μια μέση τιμή στα πέριξ των 8.500 ευρώ την εβδομάδα για βίλα με πισίνα στην περίπτωση της Μυκόνου, ενώ οι δε βλέπουν τις πληρότητες των ξενοδοχείων τους πεσμένες, παρά την αύξηση -και φέτος- των αεροπορικών θέσεων.

Και αν η ενοικίαση πολυτελών τουριστικών βιλών αποτελεί την εξαίρεση και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις ακινήτων στην εγχώρια κτηματαγορά που τραβούν την ανιούσα, στο ναδίρ παραμένουν στη χώρα μας οι πωλήσεις σε πολίτες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Χρυσή Βίζα», με τον συνολικό αριθμό των αδειών διαμονής στο τέλος του 2015 να έχει φτάσει τις 983 και τα νούμερα του 2016 να εξακολουθούν να κινούνται σε απογοητευτικά επίπεδα, ξεπερνώντας πάντως το ψυχολογικό όριο των πρώτων 1.000 αδειών και να διαμορφώνονται στα πέριξ των 1.100.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

«Η αύξηση της ζήτησης από τουρίστες υψηλών εισοδημάτων για επιπλωμένες βίλες σε δημοφιλείς προορισμούς δεν είναι ελληνικό φαινόμενο – υπάρχει αυτή τη στιγμή αυξανόμενη τάση σε όλη τη Νότια Ευρώπη, με τους πελάτες, πάντως, να ζητούν επιπλέον παροχές για υπηρεσίες καθαρισμού, εστίασης κ.τ.λ.», αναφέρει σ ο κ. Κωνσταντίνος Σιδέρης,αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Algean Property, με ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς της να αφορά την προώθηση ελληνικών κατοικιών στο εξωτερικό.

«Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε και μια σχετική αύξηση των τιμών των μισθώσεων -αν και σε μονοψήφιο ποσοστό- σε σύγκριση με πέρυσι, και περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος ή η Ελούντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης», προσθέτει.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της Algean, η τιμή ενοικίασης ανά εβδομάδα για μια επιπλωμένη κατοικία τριών δωματίων έως 350 τ.μ., με ιδιωτική πισίνα στη Μύκονο διαμορφώνεται πέριξ των 8.500 ευρώ, στην Κέρκυρα κοντά στα 4.500 ευρώ, στα 4.000 ευρώ πέφτει η τιμή για μία ενοικιαζόμενη βίλα με τα ίδια κριτήρια στη Χαλκιδική, με τη Ρόδο να θεωρείται ο πιο φθηνός προορισμός και την τιμή να φτάνει κοντά στα 3.500 ευρώ την εβδομάδα.

Ενδεικτικά της υψηλής προσφοράς μισθώσεων κατοικιών σε προορισμούς όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη είναι και τα στοιχεία από πλευράς των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων ότι ειδικά στους συγκεκριμένους προορισμούς, ενώ τα δρομολόγια από πλευράς των αεροπορικών είναι αυξημένα για μία ακόμη χρονιά, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν είναι οι ανάλογες, κάτι το οποίο έχει φανεί ήδη από το άνοιγμα της φετινής σεζόν τον Μάιο.

Η Algean σημειώνει επιπλέον ότι, με βάση τα επίσημα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού, περί τις 9.200 επιπλωμένες κατοικίες ανά την Ελλάδα έχουν λάβει το επίσημο σήμα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ενώ σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται -ως γνωστόν- και οι παράνομες μισθώσεις.

Για τις τελευταίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού επιφυλάσσονται για τη θεσμοθέτηση ειδικών κανόνων, με νομοσχέδιο το οποίο, κατά τις εξαγγελίες, πρόκειται να έρθει άμεσα στη Βουλή και θα ρυθμίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις όσων διαθέτουν τις κατοικίες τους προς τουριστική χρήση, με πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη αδειοδοτημένα ακίνητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ θα θεσπίζει φόρο διαμονής ανά διανυκτέρευση ως ποσοστό επί της αξίας αυτής και θα τυποποιεί τις προϋποθέσεις και τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα απαιτούνται.

Σημειωτέον, ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η φορολόγηση των γκρίζων μισθώσεων και η μείωση της κλοπής ΦΠΑ στις αποδείξεις θα μπορούσαν να φέρουν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ ώστε να μειωθεί εκ νέου ο ΦΠΑ στον τουρισμό -σε διαμονή και εστίαση- σε ανταγωνιστικότερα επίπεδα, ύστερα από τις μεγάλες αυξήσεις του 2015. Ακρως ενδιαφέροντα είναι και τα νούμερα από την πλέον γνωστή πλατφόρμα Airbnb για μισθώσεις κατοικιών -νόμιμες και μη- ανά την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Ενδεικτικά, για περίοδο high season και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η μέση τιμή που δίνει η διάσημη πλατφόρμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση και φιλοξενία 4 ατόμων αντιστοιχεί για τη Μύκονο στα πέριξ των 850 ευρώ την ημέρα, φθηνότερη είναι η Σαντορίνη με μια μέση τιμή κοντά στα 690 ευρώ και ακολουθεί η Πάρος με 550 ευρώ την ημέρα. Ρόδος και Ελούντα είναι σαφώς πιο οικονομικές επιλογές, με τιμές χαμηλότερες των 200 ευρώ την ημέρα, ήτοι κοντά στα 175 ευρώ, ενώ ακόμη πιο φθηνή ως επιλογή εμφανίζεται η Κέρκυρα, με μια μέση τιμή κοντά στα 150 ευρώ σε ημερήσια βάση για τη διαμονή 4 ατόμων.

Πηγή: Cna.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί