Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΣοκ μας τελείωσαν και τον ρουκετοπόλεμο !!!!

Σοκ μας τελείωσαν και τον ρουκετοπόλεμο !!!!

|

Στην Χίο ανακοίνωσαν ότι φέτος δεν θα έχουμε τον περίφημο ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο, έθιμο που προσέλκυει επισκέπτες ακόμη και από την Αμερική (!!!) – Ο λόγος; Η έλλειψη βοήθειας από το Δήμο και τις άλλες υπηρεσίες 

Όταν κάποιος μιλάει για το Πάσχα στη Χίο, τότε το μυαλό του πηγαίνει στον ρουκετοπόλεμο, ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, “πόλεμος” ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και στην ενορία της Παναγίας  Ερυθιανής. Ελάχιστοι πλέον θυμούνται πως ξεκίνησε η ιστορία που είχε σχέση προφανώς με μία διαμάχη σε επίπεδο παιδιών και με σφεντόνες… Κι από τις σφεντόνες περάσαμε στους «σουρυτάδες» (όπλα εποχής), τα …κανονάκια από το ναυτικό με κορύφωση το βράδυ της Ανάστασης όπου έριχναν κανονιές από την αυλή της μιας εκκλησιάς  στην άλλη, και με τον δυνατό κρότο τους προσπαθούσαν  να σπάσουν τα τζάμια της, χρησιμοποιώντας όμως μόνο πυρίτιδα. Κι ενώ έως τη δεκαετία του 80 τον 19ο αιώνα όλα ήταν σε ελεγχόμενο επίπεδο, το 1889 ο «πόλεμος» πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τους αντιπάλους να χαλάνε τις βοτσαλωτές αυλές των εκκλησιών για να γεμίσουν με βότσαλα τα κανονάκια. Μετά την επέμβαση των Τούρκων, οι οποίοι φοβήθηκαν τη  χρησιμοποίηση των κανονιών σε πιθανή εξέγερση των κατοίκων, τα κανονάκια κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κάστρο της Χίου.

Ρουκέτες

Μετά από αυτό το περιστατικό οι ενορίτες των δύο εκκλησιών άρχισαν να σκέφτονται έναν νέο τρόπο για να συνεχίσουν τον “πόλεμο” με κάτι εντυπωσιακό αλλά που να μην τους το απαγορεύσουν οι Τούρκοι. Η λύση δόθηκε από τους ενορίτες του Αγίου Μάρκου και τον πυροτεχνουργό Κορακάκη που είχε το εργαστήριό του στην πόλη. Τους έφτιαξε μερικές ρουκέτες τις οποίες μετέφεραν στον Βροντάδο. Συγχρόνως οι ίδιοι άφησαν το μυστικό να διαρρεύσει και στους ενορίτες της Παναγίας Ερυθιανής έτσι ώστε να συνεχιστεί ο πόλεμος. Στην αρχή έπαιρναν τις ρουκέτες από τον Κορακάκη αλλά γύρω στο 1900 έμαθαν να τις φτιάχνουν μόνοι τους. Στην αρχή η ρίψη τους γίνονταν από τις σκεπές των εκκλησιών αλλά, μετά από μερικά ατυχή περιστατικά, το “πεδίο βολής” μεταφέρθηκε στα γύρω χωράφια, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.  Ο στόχος για τους Παναγούσους είναι ο τρούλος (κουμπές) και το λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (το έμβλημα του Αγίου Μάρκου πάνω από την πύλη του ναού) και ο στόχος των Αγιομαρκούσων είναι το ρολόι της Παναγίας Ερυθιανής.

Κατάσχεση

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί με  εξαίρεση τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας το έθιμο δεν σταμάτησε ποτέ. Μάλιστα την τρέχουσα δεκαετία έφτασε στην κορύφωσή του με επισκέπτες ακόμη και από την Αμερική, έγινε πρώτο θέμα στο περιοδικό TIME κα με τις ρουκέτες να φτάνουν ακόμη και τις 100.000 (!!!!) Το φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα φέρνει τουρισμό στη Χίο, αλλά όπως φαίνεται ένα έθιμο αιώνων φτάνει στο τέλος του… Ο λόγος; Η αιφνίδια δραστηριοποίηση των αστυνομικών που ερευνούν για να εντοπίσουν τις «πυριτιδαποθήκες» των αντιμαχόμενων ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Και πριν από δύο ημέρες οι άνδρες της τοπικής Ασφάλειας, είχε μέσα 562 ρουκέτες έτοιμες για ρίψη, 94 ρουκετόξυλα και 232 καλούπια ρουκετών έτοιμα για γέμιση, τα οποία κατέσχεσαν. Και η όλη υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου με τη δικογραφία να μιλάει για παράβαση της νομοθεσίας περί ειδών πυροτεχνίας.

Σταματάμε

Και η αντίδραση των ρουκετατζήδων; Σταματάμε εδώ και τώρα… Μάλιστα εκτός από την ανακοίνωση που παραθέτουμε, σημειώνεται ότι έχουν πληροφορίες ότι στον Βροντάδου θα σταλούν διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να σταματήσουν το έθιμο… Και υπό το κλίμα τρομοκρατίας, το έθιμο σταματάει με δεδομένο ότι αντιμετωπίζονται ως …εγκληματίες.

 «Μετά τις “δικαστικές” εξελίξεις και το θόρυβο των τελευταίων ημερών με φόντο το ρουκετοπόλεμο , έγινε χθες στο Βροντάδο , μια συνάντηση των “ρουκετατζήδων” και πάρθηκε από κοινού η απόφαση , να μην ρίξουν φέτος ρουκέτες. Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε αλήτες, δεν υπάρχει καμιά υποστήριξη από κανέναν. Ούτε ο δήμαρχος , ούτε η πυροσβεστική, ούτε η αστυνομία μας αφήνουν άλλο περιθώριο. Δεν μπορούμε πλέον , να δεχόμαστε απειλές για ΜΑΤ από τη Μεγάλη Παρασκευή στο Βροντάδο.

Δεν είναι δυνατόν , να προτάσσουν την προστασία των 15χρονων , από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ , κατά την τρίωρη διάρκεια του ρουκετοπόλεμου , την ίδια ώρα που κάθε βράδυ , τα ίδια μικρά παιδιά , μπορούν να προμηθευτούν αλκοόλ απ΄ όπου θέλουν.

Δεν μπορεί “κάποια” από τα γύρω σπίτια να μην θέλουν να καλυφτούν με σύρματα ώστε να γίνει το έθιμο με ασφάλεια, την ίδια ώρα , που εμείς μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των ρουκετών από 100.000 … σε μολις 20.000 !!! “Η απόφαση μας , από χθες είναι κοινή : ΦΕΤΟΣ , ΔΕ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΡΟΥΚΕΤΑ !!! Επιτέλους , ας αναλάβει ο καθένας ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ !!!».

Με πληροφορίες από το thethoc.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί