Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚΕΓΕ ...ΚΕΓΕ είσαι εδώ; Αφαντο για την ώρα αν και όλοι το...

ΚΕΓΕ …ΚΕΓΕ είσαι εδώ; Αφαντο για την ώρα αν και όλοι το θέλουν στη Νάξο

|

Εφτασε να τελειώσει η …φαγούρα όσον φορά τη κατασκευή του ΚΕΓΕ στο Σαγκρί; Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων λέει “ναι” και έχει εγγράψει στο προϋπολογισμό 70.000 ευρώ – Από την άλλη πλευρά μιλούν για παιχνίδια εντυπώσεων. Οχι τίποτα άλλο αλλά η Σύρος καραδοκεί.  

Έπειτα από 15 χρόνια… φαγούρας και κωλυσιεργίας από πλευράς τοπικών αρχόντων, το αίτημα για την επανίδρυση Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στη Νάξο έχει ενισχυθεί στις τάξεις των νησιωτών παραγωγών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί επίμονα στην υλοποίηση του έργου και της σχετικής συμφωνίας, η δημοτική διοίκηση δηλώνει ότι συντάσσεται με το αίτημα των παραγωγών, και όμως η υπόθεση, αν και θεωρητικά είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί, απειλείται να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την πρωτογενή οικονομία της Νάξου, στο πλαίσιο μιας προ ετών ευνοϊκότατης υπουργικής πρότασης.

Η ιστορία έχει ως εξής: Πριν από δεκαετίες λειτουργούσε στο κυκλαδίτικο νησί ένα ΚΕΓΕ, στηρίζοντας τους Ναξιώτες στην παραγωγή εκλεκτής πατάτας και γραβιέρας.

Η λειτουργία του σταμάτησε λόγω έλλειψης πόρων και το κτίριο όπου στεγαζόταν εγκαταλείφθηκε, φτάνοντας σε σημείο κατάρρευσης.

Το 2001, ο τότε -Ναξιώτης στην καταγωγή- υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, σύναψε μια συμφωνία-δώρο για τον δήμο: να παραχωρήσει το υπουργείο το οικόπεδο του ΚΕΓΕ στην πόλη της Νάξου (ένα οικόπεδο υψηλής εμπορικής αξίας, σύμφωνα με κατοίκους) και ο δήμος ως «αντιπαροχή» να οικοδομήσει το ΚΕΓΕ σε δικό του οικόπεδο, έξω από τη Χώρα.

Τα χρόνια πέρασαν, οι δήμαρχοι άλλαξαν. Από κάθε δημοτική αρχή οι κάτοικοι περίμεναν να κάνει το βήμα. Μέχρι που το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας αναζωπυρώθηκε πρόσφατα.

Η λύση για το οικόπεδο έχει δοθεί από την τοπική κοινότητα του Σαγκρίου, προσφέροντας μια έκταση 8 στρεμμάτων, με κατάλληλη γη, στην περιοχή Κακνάδο.

Ολοι στο νησί (αγρότες, συνεταιρισμοί, συλλογικότητες, η Μητρόπολη Νάξου ανάμεσά τους) ζητούν να υλοποιηθεί η συμφωνία και να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΕΓΕ.

Σε γενική συνέλευση τον περασμένο Οκτώβρη, με ανεπανάληπτη κοσμοσυρροή, τονίστηκε η αναγκαιότητα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση του κέντρου, ώστε να συμβάλει στην εκπαίδευση των νέων, στην επιμόρφωση παλιών παραγωγών και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία. Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας υπογραμμίστηκε και σε συναντήσεις με τον σημερινό υπουργό, Β. Αποστόλου.

Επιστολή στον δήμαρχο

Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον υπουργό να παίρνει την πρωτοβουλία, ακούγοντας τους εκπροσώπους της Επιτροπής Διεκδίκησης και Αγώνα για το ΚΕΓΕ Νάξου, να στείλει επιστολή στον δήμαρχο του νησιού, ζητώντας του να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις του και να θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του κτιρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, διαμήνυσε ότι το υπουργείο θα αναζητήσει νέους τρόπους αξιοποίησης της προσφερόμενης έκτασης.

 «Πρέπει να δεσμευτεί ο δήμαρχος ότι θα το κάνει» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Καραβίας, μέλος της επιτροπής. «Μας προσφέρεται από το υπουργείο ένα μοναδικό πλεονέκτημα, έναντι πινακίου φακής. Τι πιο λογικό από το να φτιαχτεί ένα ΚΕΓΕ;» συμπληρώνει κατηγορηματικά.

 «Η θέση του δήμου με την επιτροπή είναι κοινή» αποσαφηνίζει στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος, Μ. Μαργαρίτης, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξει τη βούλησή του για το ΚΕΓΕ τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, εγγράφοντας στον δημοτικό προϋπολογισμό 70.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Για τον ίδιο είναι «θέμα χρόνου» να ιδρυθεί το ΚΕΓΕ και το μόνο που περιμένει, λέει, είναι πρόσθετες απόψεις του υπουργείου.

 «Ο δήμος κωλυσιεργεί. Μπορεί να τα λέει όλα αυτά, αλλά το γαϊτανάκι συνεχίζεται και δεν προχωράμε», ανταπαντά ο κ. Καραβίας, που κάνει λόγο για «διαχρονική εγκληματική αμέλεια όχι μόνο του σημερινού δημάρχου» και συμπληρώνει με νόημα ότι «αυτό που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα είναι η πόλωση και ο κομματισμός», εμφανίζοντας έτσι μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από τους λόγους της κωλυσιεργίας.

 «Επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια βρέθηκε ένας υπουργός να θέλει να γίνει το έργο και να ζητά από την Αυτοδιοίκηση να σεβαστεί την υποχρέωσή της, δηλαδή να αναλάβει την κατασκευή του κτιρίου-σχολής» σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μανιός, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει μεσολαβήσει για τις συναντήσεις υπουργείου και επιτροπής.

 «Η σχολή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους νέους, και όχι μόνο, που θέλουν να μπουν στη γεωργία, στο κλίμα της εποχής, δηλαδή αυτό της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα» συμπληρώνει.

Η Νάξος είναι ένα νησί με πολύ αναπτυγμένο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι κατέχουν 110.000 αιγοπρόβατα και 8.000 βοοειδή.

Πλέον προβλέπεται η λειτουργία περιορισμένων ΚΕΓΕ ανά περιφέρεια. Στο Νότιο Αιγαίο λειτουργεί ήδη ένα στη Ρόδο, ενώ η ίδρυση ενός δεύτερου στη Νάξο θα προσφέρει οφέλη σε αγρότες και κτηνοτρόφους και άλλων κυκλαδίτικων νησιών. Εκτός εάν μία ακόμη χρυσή ευκαιρία παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν