Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο μέλλον για τις Κυκλάδες είναι στα χέρια μας

Το μέλλον για τις Κυκλάδες είναι στα χέρια μας

|

Άρθρο του Γιώργου Παπαπαύλου, υποψήφιου βουλευτής Κυκλάδων με το Ποτάμι και με θέμα τι άλλο από τις Κυκλάδες 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

                                                                              Του Γιώργου Παπαπαύλου

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο σημαντικές των μεταπολιτευτικών χρόνων. Θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα συνεχίσει  στη σημερινή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, του πελατειακού κράτους  και της διαπλοκής, αν θα ακολουθήσει μια ανεύθυνη πορεία λαϊκισμού που οδηγεί στην καταστροφή, ή αν θα γίνει, επί τέλους, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Το Ποτάμι ζητάει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ώστε να βγει τρίτο κόμμα με υψηλό ποσοστό. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να πάρει με αξιώσεις την τρίτη εντολή διακυβέρνησης της χώρας και να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με τους δικούς του όρους. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα πλέον αξιόλογα στελέχη, όλα με σημαντική επαγγελματική εμπειρία, χωρίς πελατειακά βαρίδια. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το κόμμα που θα πάρει από τον ελληνικό λαό την κύρια εντολή κυβέρνησης να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την πολιτική εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα μας από την χρεωκοπία στην ανάπτυξη. Τέσσερις είναι οι βασικές γραμμές αυτής της πολιτικής: 1) Ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων 2) Καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος και της διαπλοκής και περιορισμός της κρατικής σπατάλης 3) Κοινωνική και οικονομική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. 4) Ενεργή, θετική, ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων που χτυπήθηκαν άγρια από τις πολιτική της υπερφορολόγησης, των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Πρέπει να ελαττωθούν ριζικά οι φόροι, ιδιαίτερα, αλλά όχι μόνο, των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους επιχειρηματίες με φορολογικές απαλλαγές. Να εκλογικευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να γίνει ανταποδοτικό. Να επιταχυνθούν ριζικά οι διαδικασίες αδειοδότησης και δικαιοσύνης.

Το πελατειακό κράτος και η διαπλοκή ήταν και είναι η κύρια αιτία της χρεωκοπίας της χώρας. Το Ποτάμι θα επιβάλει αξιοκρατικό κράτος δικαίου, όπου τις θέσεις ευθύνης θα παίρνουν οι καλύτεροι, όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και θα υπάρχει πλήρης διαύγεια και έλεγχος για όλες τις δημόσιες δαπάνες. Θα αγωνιστεί ώστε να υπάρχει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και αξιοπρεπής κοινωνική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Είναι όλα αυτά δυνατά αν περιοριστούν οι πελατειακές σπατάλες και η ανοχή στη φοροδιαφυγή της διαπλοκής. Να σημειωθεί ότι μόνο τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που σήμερα συγκυβερνούν, χρωστούν και αδυνατούν να πληρώσουν σχεδόν 300 εκ. ευρώ.

Οι Κυκλάδες μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Έχοντας ταξιδέψει επαγγελματικά σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαι βέβαιος ότι οι Κυκλάδες είναι το ωραιότερο μέρος του πλανήτη. Ο συνδυασμός φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς, μεσογειακού κλίματος και ζωντανής, φιλόξενης κοινωνίας με πλούσιες τοπικές παραδόσεις, μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαίτερες ομορφιές. Για παράδειγμα, η πατρίδα μου, η Σίφνος, έχει πανέμορφους οικισμούς, εκλεκτή κουζίνα, σπουδαία αγγειοπλαστική, μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα. Η Άνδρος έχει μοναδική καταπράσινη φύση, αρχοντικά νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μεγάλη εφοπλιστική και πνευματική παράδοση. Η Σύρος έχει επίσης τα σπουδαία αρχοντικά της Ερμούπολης, το πολιτιστικό πάντρεμα της ορθόδοξης και της καθολικής κοινότητας, ωραίες παραλίες, σπουδαία ζαχαροπλαστική. Η Νάξος έχει μοναδικές επιδόσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία,  την τυροκομία. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική ομορφιά, είναι στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Ανάλογης αξίας ομορφιές έχουν και η Μήλος, η Τήνος, η Πάρος, η Αμοργός, η Τζιά, η Σέριφος, η Ίος, η Κύθνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη και τα άλλα μικρά Κυκλαδονήσια. 

Είναι προφανές  ότι πρώτη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τουρισμό. Να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού ώστε να προσφέρουμε διαφορετικές τουριστικές υπηρεσίες, να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο από τους 2 (Ιούλιο-Αύγουστο) στους 7 μήνες (Μάϊο-Οκτώβριο). Να διασυνδέσουμε συγκοινωνιακά πολύ καλύτερα τα κυκλαδονήσια ώστε να αυξήσουμε το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον των Κυκλάδων. Και να ενθαρρύνουμε την άμεση συνεργασία μεταξύ των Κυκλάδων, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό. Στη Σίφνο έχουμε κάνει την αρχή μιας τέτοιας συνεργασίας, αφού κάθε Σεπτέμβριο έρχονται πολιτιστικά σωματεία από όλα τα κυκλαδονήσια και συμμετέχουν στο γαστρονομικό φεστιβάλ Τσελεμεντέ.

Αλλά μόνο ο τουρισμός δεν φτάνει. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, κυρίως ο πρωτογενής τομέας. Τα νησιά-πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σύρος, μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για όλα τα άλλα νησιά, έτσι ώστε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα να γίνουν τουλάχιστον μέρος των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και να φτάσουν και σε μεγαλύτερες αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τομέας της ενέργειας. Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμα εξαρτημένοι από ακριβά, επιζήμια ορυκτά καύσιμα όταν έχουμε στη διάθεσή μας τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου. Ως Δήμος Σίφνου είμαστε σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Κυκλάδων ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου. Στόχος μας σε όλες τις Κυκλάδες πρέπει να είναι η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βαθμό τουλάχιστον 70%.

Αλλά εκτός από τις ευκαιρίες υπάρχουν και τα προβλήματα. Οι τελευταίες θεομηνίες που έπληξαν κυρίως την Τήνο αλλά και την Άνδρο και τη Σύρο έδειξαν πόσο ευάλωτοι είμαστε όταν οι υποδομές μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν απρόοπτα. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα εκείνα που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη των προβλημάτων.  Κοινά προβλήματα των περισσότερων Κυκλάδων είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, τα απορρίμματα. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης. Σε αρκετά νησιά υπάρχουν σοβαρές, απαράδεκτες ελλείψεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες  όπως η υγεία, η παιδεία και η συγκοινωνία. Τη βασική ευθύνη γι’ αυτές έχει το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της νησιωτικότητας και να εξασφαλισθεί ότι οι συνθήκες ζωής στα νησιά δεν θα είναι δυσμενέστερες από εκείνες στην κεντρική χώρα.

Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες, και ανάμεσά τους οι πολίτες των Κυκλάδων, θα ακούν τις ίδιες υποσχέσεις από τους ίδιους πολιτικούς, θα εξωθούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στην οργή και στο φόβο, θα βομβαρδίζονται από πλαστά, ξεπερασμένα διλήμματα: δεξιά-αριστερά, μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Για το Ποτάμι το δίλημμα είναι ένα: πίσω ή μπροστά, πελατειακό, χρεωκοπημένο σύστημα ή αξιοκρατική, παραγωγική Ελλάδα; Οι ευκαιρίες είναι στα χέρια μας. Το μέλλον εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό ζητάμε την φήφο σας.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το Ποτάμι. Εργάστηκε κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών. Ήταν δημοτικός σύμβουλος Σίφνου (2011-2014)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν