Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΈνας αιώνας,παράδοση!!!

Ένας αιώνας,παράδοση!!!

|

Η ποτοποϊα Προμπονά συνεχίζει να γράφει ιστορία και το γιόρτασε με ένα μοναδικό πάρτι 

 

Τιμητική εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων της ποτοποιίας “Προμπονά” (1915-2015) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου μπροστά από το κεντρικό κατάστημα “Προμπονάς” στην κεντρική πλατεία της παραλίας. Ήταν μια εκδήλωση από εκείνες που ο πολύς ο κόσμος εύκολα δεν πρόκειται να ξεχάσει!!!

Όλα λειτούργησαν στην εντέλεια! Όλα έγιναν στην βάση ενός προγράμματος «γεμάτου» πλην όμως απέριττου.

Όλα τα μέλη της οικογένειας του αλησμόνητου Τάκη Δ. Προμπονά ήταν εκεί! Ήταν εκεί κοντά σε φίλους και γνωστούς αλλά και σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού μας που με την παρουσία τους τίμησαν το αξιοζήλευτο «οικοδόμημα» της εν λόγω Ποτοποιίας η οποία χρόνια τώρα ταξιδεύει στα πέρατα του Κόσμου το νησί μας!

Είναι τα προϊόντα της Ποτοποιίας Προμπονά από τα πιο πολυδιαφημισμένα στο εξωτερικό προϊόντα της ελληνικής γης!

Για το ιστορικό της Ποτοποιίας από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε τις εργασίες της  (1915) μέχρι και σήμερα αναφορά απέριττη όσο και ουσιαστική έκανε ο συντοπίτης μας κτηνίατρος, Δημήτρης Βασαλάκης του Λεωνίδα και της αδελφής του Τάκη Δ. Προμπονά, Ζωής.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βσαλάκης, υπογράμμισε: Η γνωστή ποτοποιία συνεχίζει να παράγει το διάσημο λικέρ Κίτρου Νάξου Προμπονά, στο επισκέψιμο αποστακτήριό της στα Αγκίδια Νάξου, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο από το 1915.

Η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ποτοποιίας από το 1915, όπως προείπα, δραστηριοποιείται και στον χώρο της οινοποιίας από το 1978, με πρωτοπόρο και ιδρυτή τον Δημήτριο Προμπονά και διάδοχο τον Σταμάτη Προμπονά.

Με μεράκι, αγάπη και πίστη στην παράδοση η Ποτοποιία Προμπονά παρασκευάζει το παραδοσιακό ποτό της Νάξου “Κίτρο Προμπονά” που αποτελεί αγνό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς.»

Σύμφωνα με την «ψυχή» της Ποτοποιίας, Κατερίνα Προμπονά, θυγατέρας του Τ.Δ.Προμπονά, «η Ποτοποιία προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα που διατηρούν το άρωμά τους στις πολύ όμορφες συσκευασίες τους.

Επίσης προσφέρει δύο ξεχωριστούς τύπους κρασιών, το Bacchus και το Ariadne. Κρασιά που φτιάχνονται από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών έτσι ώστε να ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές γεύσεις. Η εταιρεία ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ παράγει τα μοναδικά Ναξιώτικα εμφιαλωμένα κρασιά. Το λευκό και κόκκινο Προμπονά, είναι από τις φημισμένες ποικιλίες της Κωμιακής.

Επίσης από τσίπουρο, μέλι και διάφορα βότανα το καταπληκτικό σε γεύση και άρωμα Τσιπουρόμελο του Προμπονά. Ακολούθησε το σπιτικό λικέρ βύσσινο και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών του  κουταλιού από επιλεγμένα φρούτα.

Δε μείναμε όμως εκεί. Δημιουργήσαμε το λικέρ της Αριάδνης αποστάζοντας τον καρπό της κιτριάς.

Για τη μεγάλη ποικιλία μας σε τοπικά κρασιά Προμπονά συλλέγουμε από όλα τα χωριά της Νάξου τα καλύτερα σταφύλια (μανδηλαριά), και παράγουμε λευκό, ροζέ, ρετσίνα και κόκκινο κρασί.»

Στους ναξιώτικους ρυθμούς το πολυμελές χορευτικό που για την περίσταση έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση η οποία «ξετυλίχτηκε» έμπροσθεν της κεντρικής εισόδου του καταστήματος Προμπονά, ξεσήκωσε τον κόσμο! Έναν κόσμο ο οποίος απήλαυσε τα αξεπέραστης ποιότητας, μοναδικά προϊόντα της Ποτοποιίας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το φημισμένο ΚΙΤΡΟ ήταν αυτό το οποίο «ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ» στα χείλη των περισσοτέρων. Εντόπιων και μη…

Εντός του καταστήματος, την ίδια ώρα, οι θυγατέρες του Τάκη Προμπονά, Κατερίνα και Λίνα δέχονταν γνωστούς και φίλους. Παλαιούς και νέους.

Στο μεγάλο μπουφέ που εκτός του καταστήματος είχε στηθεί, κυριάρχησε ο γνωστός συντοπίτης μας σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος με την γρανίτα κίτρου και την φρουτοσαλάτα με κίτρο!

Τα παιδιά της Κατερίνας, Σοφία, Κάλλια και Μιχάλης έκλεψαν όμως την παράσταση! Με χάρη και καμάρι αλλά και μεγάλη προθυμία κέρασαν όλο τον κόσμο.

Πηγή: Κυκλαδική (11/08) Γιάννης Βλαχάκης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα