Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ τελευταία πράξη του Καμπανέλλη υπό τη ματιά της Κατερίνας Χάλκου

Η τελευταία πράξη του Καμπανέλλη υπό τη ματιά της Κατερίνας Χάλκου

|

Βράδυ Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου (20:30) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκ. Καμπανέλλης» και ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δίνει το λόγο στην Κατερίνα Χάλκου για μία διάλεξη με θέμα «Η Οδύσσεια ως θέατρο εν τω θεάτρω του Καμπανέλλη. Η περίπτωση της Τελευταίας πράξης”

« … Η Τελευταία Πράξη διαθέτει όλα τα συστατικά εκείνα ενός προσεκτικά δουλεμένου θεατρικού κειμένου, με άριστη πλοκή, μη αναμενόμενες ανατροπές, σφιχτούς διαλόγους και σφύζουσα, σύγχρονη θεατρική γλώσσα. Ο συγγραφέας αντλεί το υλικό του από τον ομηρικό μύθο του Οδυσσέα, κάτι που το έχει κάνει και σε παλαιότερες θεατρικές καταγραφές, εντάσσοντας τα πρωτογενή στοιχεία του μύθου στη σύγχρονη πραγματικότητα με αξιοζήλευτη μαεστρία. Ξεπερνά έτσι τον σκόπελο της υπεραπλουστευμένης «μεταφοράς» και μεταγράφει με ξεχωριστή ευαισθησία ένα νέο έργο, διαχρονικό και σύγχρονο συνάμα, άμεσο και καθημερινό.»

Αυτή είναι η κριτική της Μαρίας Παπαδοπούλου στον «Εξώστη» τον Νοέμβριο του 1998, λίγο μετά την παράσταση «η τελευταία Πράξη’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.

Αλλά την καλύτερη κριτική για το έργο την έκανε ο ίδιος ο Καμπανέλλης το 2001 σε συνέντευξή του στο Βήμα έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Μιχαηλίδη λέγοντας «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το κοινό που θα έχει τη διάθεση να δει αυτή την παράσταση επειδή το κείμενο δεν έχει καμία αθυροστομία, καμία τόλμη, τίποτε που να σοκάρει. Δεν γδύνεται κανείς και καμία και πρόκειται μάλλον για ένα έργο που μπορεί να έχει ποιητικές διαστάσεις, πολύ χιούμορ αλλά είναι πολύ φρόνιμο. Εχει αταξίες αλλά υπαρξιακές· τίποτα το γαργαλιστικό».

Τώρα, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, έρχεται η Κατερίνα Χάλκου – καθηγήτρια στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη – να μας μιλήσει για την Οδύσσεια στο θέατρο και δη στα θεατρικά έργα του Καμπανέλλη με επίκεντρο την Τελευταία Πράξη. Κι αυτό θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας (26/09, 20:30) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και υπό την σκέπη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Πριν παραθέσουμε το σχετικό δελτίο Τύπου για την διάλεξη να παραθέσουμε την άποψη του Ιάκωβου Καμπανέλλη για τη παρουσία του Οδυσσέα στα έργα του λέγοντας το 2001 με αφορμή την τελευταία πράξη που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο «η τελευταία Ραψωδία»… Τι είχε πει; «Υπάρχει και προηγούμενο έργο με τον ίδιο μύθο και το ίδιο πρόσωπο τον Οδυσσέα, το “Οδυσσέα γύρισε σπίτι”. Ο Οδυσσέας εκεί έμεινε αιχμάλωτος στο νησί της Κίρκης, αυτό μου έμεινε επί χρόνια σαν εκκρεμότητα μέσα μου. Ηθελα να δω αν έφθανε στην Ιθάκη τι θα συνέβαινε. Ενας Οδυσσέας, που είναι ο καθένας από εμάς, μετά την περιπέτεια της ζωής του φτάνει εκεί που ονειρεύεται να φτάσει…»

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου για την διάλεξη

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 διάλεξη της Κατερίνας Χάλκου με θέμα:  “Η Οδύσσεια ως θέατρο εν τω θεάτρω του Καμπανέλλη. Η περίπτωση της Τελευταίας πράξης”

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η τελευταία πράξη, που ενσωματώνει την τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω, αυτοπαρουσιάζεται ως μεταμοντέρνα ραψωδία στη νέα Οδύσσεια. Στο έργο παριστάνεται ένα άγραφο, αυτοσχέδιο ψυχόδραμα, που στήνεται από τους οικείους του Οδυσσέα, μήπως και επιταχύνει τον, κατά τον Όμηρο, παραδεδομένο νόστο του. Υπόνοιες μόνο του ενσωματωμένου έργου, που παραπέμπει στην Οδύσσεια, κατευθύνονται προς εμάς μέσω σκηνοθετικών συλλήψεων, προβών και της αφηγούμενης παράστασης. Το παιχνίδι με τους ρόλους τελικά ανατρέπεται στην παράσταση, που ατυχεί να περιλάβει το τέλος της Οδύσσειας. Η Ιθάκη καθίσταται μόνο αφετηρία και καθόλου προορισμός και ο Οδυσσέας διεκδικεί νέα Οδύσσεια μέσω του θεάτρου…

Περίληψη του έργου

Ο Οδυσσέας βρίσκεται στην Ιθάκη άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Η οικογένειά του, που αποδίδει σε ψυχολογικά αίτια την απομάκρυνσή του από αυτήν, του στήνει παγίδα-θεατρική παράσταση, για να θυμηθεί ποιος είναι. Η παράσταση γίνεται και ο θίασος των ηθοποιών επηρεάζει τόσο πολύ τον Οδυσσέα, που τελικά αποφασίζει να φύγει μαζί τους, για να παίζει στο διηνεκές τον ρόλο του Οδυσσέα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΑΛΚΟΥ

Η Κατερίνα Χάλκου γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Απέκτησε master στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπονεί διδακτορική διατριβή στο ίδιο Τμήμα με θέμα Αρχαιόθεμη νεοελληνική δραματουργία και τεχνικές του θεάτρου εν θεάτρω από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα σπουδάζει σκηνοθεσία στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου. Εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Το Βυζάντιο στο ραδιόφωνο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως συγγραφέας και επιμελήτρια ύλης και κειμένων στις εκδόσεις Ρώσση, Πατάκη και ΔΟΛ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου miscellanea (η παράσταση Οιδίπους 2+2 εκπροσώπησε την Ελλάδα στα διεθνή φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου της Αιγύπτου και της Ρουμανίας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου, κλασικού και νεότερου δράματος, ιστορικών επιστημών, δημιουργικής γραφής, επιμέλειας κειμένων, κινηματογράφου και ιστορικού ντοκιμαντέρ κλπ. Διδάσκει μυθολογία και αρχαία δραματουργία στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο στον τομέα των Εκδόσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Νάξος – Αλιευτικό καταφύγιο: Τομές στη χερσαία ζώνη, τι γίνεται με το έργο; (video)

Διακόπηκαν οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου- Εντοπίστηκαν αρχαία, έρχονται δύτες, ξεκίνησαν τομές στη χερσαία ζώνη (video)

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες