Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΤο Cyclades Trail Cup 2017 πήγε Ιταλία

Το Cyclades Trail Cup 2017 πήγε Ιταλία

|

Το Cyclades Trail Cup ετοιμάζεται στα τέλη Απριλίου να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη Νάξο, όμως οι περσινοί νικητές πρόσφατα (αρχές Μαρτίου) πήραν γεύση από την Φλωρεντία όπου συμμετείχαν με επιτυχία στους αγώνες δρόμου μίας εκ των πλέον ιστορικών πόλεων της Ιταλίας 

Σε μερικές εβδομάδες ξεκινάει και επίσημα το Cyclades Trail Cup 2017…. Οι στάσεις αρκετές και το πιο εντυπωσιακό; Αγώνες σχεδόν για όλο το χρόνο… Εν αρχή η Νάξος και το Naxos Trail Race στις 30 Απριλίου, στη συνέχεια έχουμε την Αμοργό και το Amorgos Trail Challenge το διήμερο 20 και 21 Μαΐου… Μετά κάνουμε ένα μίνι διάλειμμα λόγω υψηλής τουριστικής περιόδου και ταξιδεύουμε αρχές Σεπτεμβρίου στην Σύρο και στο Syros City Trail την 2η ημέρα του μήνα και ανεβαίνουμε βορειότερα στην Άνδρο την 1η Οκτωβρίου και στο Andros Trail Race για να κατέβουμε νοτιότερα στις Μικρές Κυκλάδες την 28η Οκτωβρίου με τον Γύρο της Δονούσας για να καταλήξουμε αρχές (1-2) Δεκεμβρίου  στην Τήνο και στο Tinos Challenge… Μία ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη δουλειά από τους ανθρώπους που λατρεύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αθλητισμού και με όπλο την ανάγκη του επισκέπτη να ξεφύγει από την θάλασσα και να γνωρίσει έναν προορισμό με βάση τον αθλητισμό…    

Όμως, πριν πάμε στα νησιά αυτά γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω… Στο καλοκαίρι του 2016! Εκεί που ξεκίνησαν όλα… Αραχτοί σε μια παραλία της Τήνου, χαζεύοντας τη θάλασσα και απολαμβάνοντας τον ελληνικό ήλιο, έπεσε η ιδέα που θα άλλαζε τα πάντα! Παρέα με τη Χριστίνα Κοραή, προσπαθούσαμε να βρούμε τι έπαθλα θα δώσουμε στους νικητές του Cyclades Trail Cup, ισάξια για τον κόπο και την προσπάθειά τους στους αγώνες. Συμμετοχή σε αγώνα ήταν η ιδέα, άλλα όχι στην Ελλάδα, κάπου έξω. Τηλεφώνημα κατευθείαν στον Δημήτρη Τρουπή και ερώτηση για το Firenze Urban Trail. Θετικός από την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης έδωσε στους Ιταλούς διοργανωτές τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Σε μισό απόγευμα, όλα έγιναν πραγματικότητα! Το Cyclades Trail Cup θα συνεργαστεί επίσημα με την Camelbag ASD και οι Κυκλάδες ανοίγουν αθλητικό “κανάλι” με την Φλωρεντία και τους Δολομίτες!

Με την ολοκλήρωση του 3ου αγώνα του CTC, Andros Trail Race, ανακοινώνεται η τελική επίσημη βαθμολογία των Πρωταθλητών για το 2016. Οι Πρωταθλητές Κυκλάδων κερδίζουν την δωρεάν συμμετοχή τους σε αγωνίσματα του Firenze Urban Trail και εκπροσωπούν τις Κυκλάδες μας σε αγώνα της Ιταλίας! Ο αγώνας που η ελληνική αποστολή θα λάμβανε μέρος ήταν 4 & 5 Μαρτίου και για όποιον δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο, δεν είχε παρά να διαβάσει τo περσινό άρθρο του Advendure, μετά την συμμετοχή του ως χορηγός επικοινωνίας στην διοργάνωση της Φλωρεντίας.

Κίνητρο το …φαγητό

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τους Ιταλούς, θα είχαμε χώρο να στήσουμε εκθεσιακό περίπτερο για 2 ημέρες στην λεγομένη FUTEX. Αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα για εμάς που όχι μόνο εκπροσωπούμε τους αγώνες του CTC αλλά και τα νησιά μας! Τί θα παρουσιάσουμε, πώς και ποιοί, ήταν από τα βασικά ερωτήματα. Η Cristina, διοργανώτρια του Firenze Urban Trail, μου λέει απλά: «Βάλε ένα μπανεράκι και μοίρασε μερικές ελιές!» Ήταν σαν να είπε την μαγική λέξη: Φαγητό! Το σκεπτικό ήταν απλό, κάθε νησί θα προσφέρει από κάτι και εμείς θα το προσφέρουμε στους αθλητές και τους επισκέπτες της έκθεσης! Με ταχυτάτους ρυθμούς βρέθηκαν χορηγοί που μας προσέφεραν Αμοργιανή ρακή από τον Ποτοποιό Αμόργιον , Τηνιακή λούζα και λουκάνικα από τον Ιωάννη Κρητικό και παστελάκια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας Ποσειδών! Τον δρόμο για την Φλωρεντία μας έδειξαν οι χάρτες “Ανάβαση”, που με την δική τους φροντίδα και υποστήριξη έφτασαν όλα μας τα προϊόντα στην έκθεση, έτοιμα για σερβίρισμα!

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου ξεκίνησε και η Ελληνική αποστολή από την Αθήνα! Οι μισοί μέσω Ρώμης, άλλοι μέσω Μιλάνου και κάποιοι από Μπολόνια, όλοι καταλήξαμε στην πανέμορφη και μεγαλοπρεπής πόλη της Φλωρεντίας! Μιας και το πρώτο αγώνισμα θα γινόταν το Σάββατο 4 Μαρτίου, οι αθλητές είχαν 2 γεμάτες μέρες να περιπλανηθούν στα σοκάκια, τις πλατείες και το ποτάμι της πόλης. Για έμενα και την Λουΐζα Βαρθαλίτου όμως, από το ξημέρωμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου, ξεκίναγε κάτι πρωτόγνωρο! Σε ένα μικρό εκθεσιακό κέντρο στα προάστια της Φλωρεντίας και ανάμεσα από 25 εκθεσιακά περιπτερά Ιταλικών εταιριών και αγώνων, μια ελληνική συμμετοχή! Run the Islands και λέξεις όπως Naxos, Amorgos, Syros, Andros, Donousa και Tinos “χτυπούσαν” στα μάτια των ξένων! Και κάπου εκεί στο γεμάτο απορία κοινό, ανοίγει το βάζο με την ρίγανη Τήνου. Βγαίνουν οι μεζέδες αλλαντικών και τα παστέλια που έσταζαν θυμαρίσιο μέλι! Λίγο πριν την έναρξη, η διοργάνωση μας καλεί για ένα απεριτίφ με κρασιά και μεζεδάκια!

Αν και η ροή επισκεπτών την Παρασκευή δεν είχε ένταση, ο πρώτος στόχος ως Κυκλαδίτικη παρουσία ήταν η γνωριμία με τους γείτονες. Με μια πιατέλα στο χέρι και από περίπτερο σε περίπτερο, γνωριζόμασταν με όλους! Παστέλια εμείς, κρασιά, αλλαντικά και παρμεζάνα οι Ιταλοί… Όλη η έκθεση μυρωδιές! Το βράδυ και με την λήξη της πρώτης μέρας, οι διοργανωτές μας είχαν καλεσμένους σε ένα “κάστρο” λίγο έξω από την Φλωρεντία για φαγητό και γνωριμίες. Κρασιά, σαμπάνια, αλλαντικά, τυριά και παραδοσιακά πιάτα για πεινασμένους εκθέτες! Όμορφο σκηνικό και γνώριμα φιλόξενο, όπως στην Ελλάδα!

Αρωμα Κυκλάδων

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, το σκηνικό στην έκθεση ήταν εντελώς διαφορετικό. Εκατοντάδες πλέον οι επισκέπτες και τα προϊόντα μας να γίνονται ανάρπαστα! «Amorgos, Amorgos», να αναπολεί Ιταλός αθλητής που κάποιο καλοκαίρι επισκέφτηκε το νησί. «Πόσο όμορφο νησί η Άνδρος», να μας λέει φίλη από τη Ρώμη, και «πόσο θέλουμε να έρθουμε να τρέξουμε στους αγώνες σας» ήταν η πλέον πιο συνηθισμένη πρόταση των επισκεπτών. Το σκηνικό επαναλαμβανόταν ανά δέκα λεπτά με κάποιον Ιταλό που άνοιγε τον χάρτη “Ανάβαση” της Τήνου, της Νάξου ή της Μήλου και μας έδειχνε που είχε πάει και που θα ήθελε να τρέξει!

Αραιά και που αλλά με έντονη παρουσία, Έλληνες που είτε ήρθαν μέσω του Cyclades Trail Cup είτε μύρισαν Ελλάδα ερχόντουσαν να μας χαιρετίσουν και να μας μιλήσουν για τον ενθουσιασμό τους, τόσο για την Φλωρεντία όσο και για τους αγώνες στις Κυκλάδες! Το απόγευμα και με την επισκεψιμότητα στην έκθεση στην κορυφή, ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των διαφόρων αγώνων με προβολή βίντεο στην γιγαντοοθόνη του εκθεσιακού κέντρου. Όταν ήρθε η σειρά του Cyclades Trail Cup και εικόνες από τα νησιά και τους αγώνες του 2016 “έπαιζαν” μπροστά στο κοινό, θα παραδεχτώ πως ένιωσα υπερήφανος! Σειρά είχε μια μικρή προφορική παρουσίαση, η οποία ξεκίνησε με 3 απλές λέξεις: Run, Eat, Explore! Οι αγώνες στις Κυκλάδες μας δεν είναι καθαρά αγωνιστικοί, είναι μια γνωριμία με τον τόπο, τους κατοίκους, την τοπική κουζίνα και το περιβάλλον! Ελάτε να γνωρίσετε τα νησιά μας! Παρών δίπλα μου, ο Mauricio από το ιταλικό περιοδικό ορεινού τρεξίματος “Spirito Trail” μου μεταφέρει τα συγχαρητήρια για την παρουσία μας στην έκθεση και για τα πολύ καλά λόγια που έχει ακούσει από όλους έως τώρα! Δεν άργησε να περάσει από και το περίπτερο μας, παρέα αυτή τη φορά με τον Francesco, φαβορί του μεγάλου αγώνα. Ήρθε η ώρα να επισκεφτεί την Ελλάδα και να “κοντράρει” τους δικούς μας δυνατούς αθλητές! Η πρόσκληση έγινε και περιμένουμε την επιλογή του!

Η έκθεση έκλεισε το βραδάκι του Σαββάτου και με γοργούς ρυθμούς ξεστήσαμε το περίπτερό μας, γιατί ο πρώτος αγώνας θα ξεκινούσε στις 21:00! Ένα νυχτερινό city trail 13χλμ στα ομορφότερα μέρη της Φλωρεντίας. Μια διαφορετικού τύπου ξενάγηση με παραδόξως αρκετά υψομετρικά που περνούσε από τις διάσημες γέφυρες του Αρνό, τις πλατείες, τα μουσεία και τα πάρκα μιας πόλης που θαρρείς πως το βράδυ γινόταν ακόμα πιο όμορφη! Τι κι αν έβρεχε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, πάνω από 700 αθλητές από όλη την Ευρώπη έτρεξαν και χάρηκαν την διαδρομή!

Η ώρα του Αγώνα

Την Κυριακή 5 Μαρτίου τα αγωνίσματα ήταν δύο. Μια διαδρομή 30χλμ και μια 45χλμ, που σε συνδυασμό με το βραδινό αγώνα των 13χλμ αποτελούσαν μια δυνατή πρόκληση! Συνολικά 1.100 αθλητές ξεκίνησαν τα αγωνίσματα της Κυριακής, και από αυτούς περίπου 25 Έλληνες δρομείς θα δοκίμαζαν κάτι διαφορετικό! Μιας και δεν είχα τη δυνατότητα να τρέξω ο ίδιος, οι δηλώσεις των παιδιών που τερμάτισαν παρουσιάζουν μια πανέμορφη εικόνα.

“Πρόκειται για έναν αγώνα σε αναγεννησιακό φόντο, που περιλαμβάνει πλακόστρωτα μονοπάτια, διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Άρνου και θέα απαράμιλλης ομορφιάς από τους λόφους γύρω από την πόλη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ”γεύτηκα” αυτή τη διαδρομή.” – μας ανέφερε η Λεμονιά Δουβίνοφ και ο Παναγιώτης Γαλάτης που συμμετείχαν στον αγώνα των 30χλμ.

“Ο αγώνας ήταν όμορφος, αλλά για μένα που έχω συνηθίσει να τρέχω στο βουνό, κουραστικός, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Στην αρχή περάσαμε από πολύ όμορφα σημεία-μνημεία της πόλης, όπως το Palazzo Pitti και οι Giardino di Boboli. Αυτό που μου άφησε την πιο θετική εντύπωση ήταν οι εθελοντές. Κατ’ αρχάς, σε κάθε κομβικό σημείο υπήρχε ένας εθελοντής με σημαιάκι για να σου δείχνει τον δρόμο. «A destra, a sinistra!» Και ήταν όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, χαμογελαστοί και με έναν καλό λόγο στο στόμα! «Φόρτσα φόρτσα, μπράβο, γκράντε!» σου έδιναν μια ώθηση ψυχολογική! “, διηγείται η Ρούλα Παναγιώτου που συμμετείχε επίσης στα 30χλμ.

Ο Γιώργος Παπαθανασίου που συμμετείχε στα 45χλμ λέει: “Ο αγώνας ήταν πολύ όμορφος, βγαλμένος μέσα από παραμύθια με ναούς, ποτάμια, καταρράκτες και κάστρα. Τα 45χλμ άλλαζαν παραστάσεις συνέχεια. Όταν τρέχεις στο εξωτερικό νιώθεις πολλά περίεργα συναισθήματα που σε αγώνες στην Ελλάδα είναι διαφορετικά. Ευχαριστώ όλη την παρέα που ήμασταν μαζί καθώς και το Cyclades Trail Cup που μέσα από αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να πάμε Φλωρεντία.”

“Ο μεγάλος αγώνας είχε κοινά 22 χλμ με το 30αρι, όμορφα κτίρια, ασφάλτινους δρόμοι, λόφους, μονοπάτια, χωματόδρομους, κάστρα, κήπους που άνοιξαν μόνο για να περάσει ο αγώνας, σωστούς σταθμούς τροφοδοσίας ανά 12 χλμ περίπου, ανυπομονησία για τον τερματισμό στην πανέμορφη piazza Santa Croce. Τερματισμός σε αυτόν τον όμορφο αγώνα με πολλά συναισθήματα και αγαπημένα πρόσωπα να σε περιμένουν, αξία ανεκτίμητη“, λέει ο Γρηγόρης Διονυσόπουλος που έτρεξε στα 45χλμ.

Και όταν ένας αγώνας τελειώνει και είσαι ελεύθερος να φας ότι τραβάει η ψυχή σου, στην Φλωρεντία πρωταγωνιστής είναι τα κρέατα! Το πιάτο τους ονομάζεται Bistecca alla Fiorentina και είναι από είδος μοσχαριού που ζει μόνο στην Τοσκάνη. Φυσικά για επιδόρπιο παγωτό, και ας είναι χειμώνας ακόμα! Και για το τελευταίο βράδυ μας στην πόλη, συνάντηση για κρασί και κουβέντες περί του ταξιδιού, Κυκλάδων και των αγώνων του 2017!

Λίγες ώρες πριν, η διοργανώτρια του Firenze Urban Trail, Cristina, μας έστειλε μια νέα πρόσκληση/πρόκληση. Ελάτε στο The North Face: Lavaredo Ultra Trail, στις 22-24 Ιουνίου 2017! Ετοιμάζουμε βαλίτσες! Εσείς;

Ρόμπερτ Καραλής Photo copyright: Leo Brogioni!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε έχοντας κατά νου την άνεσή σας;

ποια είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και οικονομίας για ένα ταξίδι ...

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024