Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΦθινοπωρινός τουρισμός: ποντάρει σε γαστρονομία και πεζοπορία

Φθινοπωρινός τουρισμός: ποντάρει σε γαστρονομία και πεζοπορία

|

Και τα μαθήματα προς τη Νάξο καλά κρατούν: Μύκονος, Σαντορίνη, Σίφνος ποντάρουν σε θεματικές ενότητες όπως η γαστρονομία και η πεζοπορία με σκοπό να μεγαλώσουν τη τουριστική σεζόν όσο γίνεται περισσότερο και εμείς; … 

Η συνδεσιμότητα και οι θεματικές δραστηριότητες που εμπλουτίζουν το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» όταν η θερμοκρασία γίνεται ηπιότερη αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις στους θερινούς προορισμούς που βλέπουν τη σεζόν να συνεχίζεται. Τα άκρα της περιόδου επιλέγουν παραδοσιακά Γάλλοι, Γερμανοί και πολίτες από σκανδιναβικές χώρες, ενώ οι οικογένειες του Αυγούστου παραδίδουν τη σκυτάλη σε ταξιδιώτες μεγαλύτερων ηλικιών και ζευγάρια. «Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται πολύ καλά, με μεγάλες πληρότητες τόσο από ασιατικές όσο και από ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο καιρός είναι πιο ήπιος και επιλέγουν αυτή την εποχή όσοι δεν θέλουν μόνο ήλιο και θάλασσα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θήρας κ.Μανόλης Καραμολέγκος. Τα τελευταία χρόνια «έχει αναπτυχθεί πολύ το κομμάτι του οινοτουρισμού αλλά και της γαστρονομίας, μετά το Ετος Γαστρονομίας».

Επισκέπτονται οινοποιεία

Στο νησί «κινούνται πολλά πούλμαν τα οποία μεταφέρουν τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τα οινοποιεία» λέει. Αξιόλογη ζήτηση εμφανίζει τελευταία και ο θαλάσσιος τουρισμός. «Στο νησί υπάρχουν περίπου 80 καταμαράν που πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες με τον περίπλου του νησιού, της Θηρασιάς, αλλά και μονοήμερες επισκέψεις σε κοντινά νησιά»προσθέτει.

«Η σεζόν εξελίχθηκε αρκετά καλά, παρ’ όλο που υπήρχαν μεγάλες απώλειες, στις πληρότητες. Πάνω από 10.000 κρεβάτια προστέθηκαν από κατοικίες» στο νησί, εξηγεί ο κ. Καραμολέγκος. «Είναι ερώτημα αν τα έσοδα θα αποτυπώνονται ανάλογα με την αύξηση σε αφίξεις» σχολιάζει. Και η δαπάνη έχει περιοριστεί. «Οι έμποροι που κάνουν χονδρική σε εστιατόρια εφέτος είδαν μια μείωση 15% στον τζίρο τους, ενώ αντίστοιχα παρουσιάζεται μια αύξηση 15% στα σουπερμάρκετ. Αυτό εξηγείται αφού όσοι μένουν σε σπίτια θα ζήσουν διαφορετικά απ’ ό,τι σε ξενοδοχείο. Δεν κυκλοφορούν. Μαγειρεύουν στο σπίτι» καταλήγει.

«Ο Σεπτέμβριος άρχισε καλά, αν και όχι με τόσο καλές πληρότητες όσο πέρυσι» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η σεζόν αναμένεται να κρατήσει ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες αυτή την εποχή είναι από ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Τουρκία, καθώς οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή έρχονται ως το τέλος Αυγούστου» εξηγεί. Ωστόσο, «ο μέσος όρος διαμονής έχει μειωθεί, ενώ και τα σπίτια που νοικιάζονται στο νησί είναι πάρα πολλά». Αλλά και από τα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν τη Μύκονο «ήρθαν 200.000 επιβάτες λιγότεροι εφέτος» καταλήγει.

«Η σεζόν έχει ηρεμήσει πολύ. Εχουν μειωθεί δραματικά οι ξένοι και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Και κατά τη διάρκεια της σεζόν περισσότεροι ήταν οι Ελληνες από τους ξένους επισκέπτες, με ποσοστό 60%-40%, σημειώνει, «γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο παρατηρείται μείωση».


Πολύ καλές πληρότητες

Η περίοδος «εξελίχθηκε ομαλά, παρότι ο Μάιος ήταν δύσκολος μήνας. Στη συνέχεια υπήρξε βελτίωση και ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει πολύ καλές πληρότητες» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανώλης Γιαννούλης, εκτιμώντας ότι η περίοδος θα κλείσει από 15 ως 30 Οκτωβρίου για τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης παραμένουν ανοιχτά.

«Οι πτήσεις, προγραμματισμένες και charter, συνεχίζονται κανονικά» προσθέτει, αναφέροντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν σταθερά την κυριότερη αγορά. Την εποχή αυτή «προτιμούν οι βόρειες χώρες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα ζευγάρια»υπογραμμίζει ο κ. Γιαννούλης. Πέρα απ’ όσους ακολουθούν το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα»,«οι περιπατητές και οι ταξιδιώτες με πολιτιστικά ενδιαφέροντα επιλέγουν τα άκρα της σεζόν». Η κατανάλωση όμως είναι πιο συγκρατημένη.

Για τον ίδιο άλλωστε «το νούμερο 1 πρόβλημα για τις απώλειες εσόδων από τα ξενοδοχεία και την τοπική οικονομία πηγάζει από τις μισθώσεις κατοικιών. Και σε αυτό οφείλεται ότι ο τζίρος θα είναι χαμηλότερος ή τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, παρά την αύξηση σε αφίξεις εφέτος» καταλήγει.

«Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει αύξηση στην Πάρο χάρη στο νέο αεροδρόμιο και τις καθημερινές πτήσεις της Olympic Air» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου κ. Τάκης Αμπατζής. Οι ξένοι επισκέπτες είναι στην πλειονότητά τους Γάλλοι, Ιταλοί και Ολλανδοί. «Υπάρχει διαφορά με πέρυσι» τονίζει και προσθέτει ότι από τις 5 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις της Sky Express για Πάρο, ενώ ενδέχεται να μπουν και δρομολόγια της Astra Airlines.


Μονοπάτια

Στην προώθηση των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα του περιπατητικού τουρισμού, με μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και στην ανάδειξη της γαστρονομίας, αποδίδει την άνοδο στη Σίφνο ο δήμαρχος του νησιού κ. Ανδρέας Μπαμπούνης.

«Παρατηρείται αυξητική τάση το 2016» λέει, καθώς με βάση τα στοιχεία του Λιμεναρχείου το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου οι ακτοπλοϊκοί επιβάτες ενισχύθηκαν κατά 11,5% σε ετήσια βάση αντιστοιχώντας σε 7.500 επιπλέον επισκέπτες. Το νησί επισκέπτονται εκτός από τους Ελληνες του Αυγούστου κυρίως Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί, ενώ εφέτος πολλοί ήταν οι Ιταλοί και τον Μάιο και Ιούνιο οι Σκανδιναβοί.
Γαστρονομία

Ο δήμος έχει συμμετάσχει σε θεματικές εκθέσεις για εναλλακτικό τουρισμό σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ είναι σε επαφή με περιπατητικούς ομίλους στην Ελλάδα οι οποίοι ταξιδεύουν στον προορισμό το Πάσχα και τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος διαπιστώνει επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου «καλύψαμε την πληρότητα όλου του Σεπτεμβρίου του 2015 με 10.000 αφίξεις».Αφορμή ήταν το Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας «Τσελεμέντια», από τις 8 ως τις 10 Σεπτεμβρίου, για το οποίο ήρθαν στο νησί πάνω από 5.000 άτομα, καθώς και τρεις αντιπροσωπείες από Ολλανδία, Ρωσία και Ιταλία. «Η συνδεσιμότητα στο νησί είναι εξαιρετική» και από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο υπάρχουν έξι δρομολόγια την ημέρα, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτελούνται τρία δρομολόγια.

Στη «μάχη» και οι αθλητικές διοργανώσεις

Στην ενίσχυση της κίνησης το φθινόπωρο συμβάλλουν και οι αθλητικές διοργανώσεις, με την πραγματοποίηση για δεύτερη χρονιά του «Santorini Experience», μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου, όπου θα υπάρχουν συμμετοχές και από το εξωτερικό, καθώς έχει ενταχθεί πια στο επίσημο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Για έκτη χρονιά διοργανώνεται και το Spetses Μini Marathon στις Σπέτσες από τις 7 ως τις 9 Οκτωβρίου, ένα νησί όπου παραδοσιακά η τουριστική περίοδος «έκλεινε» το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με την Αρμάτα.

Εν τω μεταξύ από τις 9 ως τις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Navarino Challenge στη Μεσσηνία και στο Costa Navarino ενισχύοντας τις πληρότητες στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής, ενώ το The Westin Resort Costa Navarino σημείωσε ρεκόρ κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Επίσης το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Μυκόνου διοργάνωσε τον αγώνα δρόμου «Mykonos Run 2016» φιλοδοξώντας μέσω της εναλλακτικής ανάπτυξης να συμπληρώσει το προφίλ του νησιού.

Στους ταξιδιώτες της «τελευταίας στιγμής» στοχεύει και η διαδικτυακή καμπάνια «Now is the time» που υλοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) από τις 22 Αυγούστου ως τις 23 Σεπτεμβρίου αξιοποιώντας τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη