Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚι όμως το τυρί είναι ευεργετικό για την υγεία μας

Κι όμως το τυρί είναι ευεργετικό για την υγεία μας

|

Το τυρί δεν μπορεί πλέον να είναι ο διατροφικός μπαμπούλας… Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδεικνύει ότι η βρώση τυριού βοηθάει ακόμη και στη πρόληψη καρδιακών παθήσεων 

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Mandy Oaklander στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Time: Η θέση υπέρ της κατανάλωσης τυριού είναι πιο δυνατή απο ποτέ! Το γεγονός οτι το τυρί μπορεί να αποτελεί σύμμαχο της καλής διατροφής φαίνεται να εκπλήσσει πολλούς. To τυρί έχει τη φήμη μιας τροφής πλούσιας σε λιπαρά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί οτι αυτό είναι αλήθεια… Μια φετα τυριού cheddar θα σας εξασφαλίσει 9 γραμμάρια λίπους και 180 mg νατρίου, ενώ  έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Εδώ και καιρό, τα στατιστικά αυτά στοιχεία κρατούσαν το τυρί μακριά απο τις διατροφικές λίστες.

“Η θεώρηση σχετικά με το αν μια τροφή είναι καλή ή κακή για την υγεία μας βασιζόταν τόσο καιρό  απλά στις ταμπέλες των προϊόντων και σε βασικές πληροφορίες που υπήρχαν σε αυτές”, υποστηρίζει ο Arne Astrup, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλημάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στην Δανία. Σημειώνεται εδώ οτι ο Καθηγητής Astrup εχει λάβει επιχορηγήσεις από ιδρύματα αλλά και απο εταιρείες που δραστηριοπούνται στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, υποστηρίζει όμως οτι η έρευνα που διεξάγει “δεν μεροληπτεί λόγω επιρροής της βιομηχανίας”.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Astrup και άλλων ερευνητών, οι χιλιάδες των μορίων που συνθέτουν το τυρί εργάζονται μέσα στο σώμα μας με διάφορους τρόπους και καθιστούν τελικά αυτό το είδος τροφής ευεργετικό για την υγεία. Κάποιες απο αυτές τις ιδιότητες είναι περισσότερο προφανείς και άλλες λιγότερο.

Παρακάτω θα βρείτε τα στοιχεία τα οποία επισημαίνει η νέα αυτή έρευνα ως μερικά από τα διατροφικά προνόμια του τυριού.

1. Το τυρί είναι μια τροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο αλλά και σε δυσεύρετη βιταμίνη Β12. Το τυρί περιέχει σχεδόν τόση πρωτεΐνη όσο και το λίπος, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα για να χτίσει κυτταρικές δομές και να παραμείνουν γεμάτες. Περιέχει επίσης σε αφθονία ασβέστιο το οποίο “χτίζει” τα οστά (200 mg ασβεστίου περιέχονται περίπου σε μια φέτα τυριού, για λιπαρά τυριά όπως το τσένταρ, το οποίο αποτελεί περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης ενός ατόμου). Ενώ είναι και ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Το τυρί, επίσης, έχει βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να σχηματίζονται σωστά και να λειτουργούν σε νευρολογικό επίπεδο. 

2. Tο τυρί μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας. Μια τέτοια μελέτη (που χρηματοδοτείται εν μέρει από μια εταιρεία γαλακτοκομικών, πράγμα σύνηθες στις έρευνες που έχουν αντικείμενο το τυρί) διαπιστώνει ότι το τυρί όχι μόνο δεν είναι κακό για την καρδιά, αλλά μπορεί να είναι ακόμη και ευεργετικό. Σύμφωνα με μελέτες του 2016 που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Journal of the American Heart Association διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ποσότητας λίγο περισσότερο από μία φέτα τυριού καθημερινά συνδέεται με περίπου 3% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση μιας μερίδα τυρί καθημερινά έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ επίσης η κατανάλωση τυριού με μέτρο έχει συνδεθεί με τη μακροζωία. Τέλος, το τυρί έχει ακόμη αποδειχθεί οτι περιέχει χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με το βούτυρο.

3. Το τυρί Δεν αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να μην είναι τόσο κακή τελικά. “Υπάρχει πολλή “μαγεία” στην κατηγορία τροφίμων που εμπεριέχουν το τυρί, ενώ στο τυρί υπάρχουν συστατικά που είναι τελικά πολύ πιο σημαντικά από το κορεσμένο λίπος και το νάτριο”, τονίζει ο Astrup. Το ασβέστιο φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο δεσμεύοντας μερικά από τα λιπαρά οξέα που περιέχει το τυρί έτσι ώστε να μην μπορούν να αφομοιωθούν τελικά απο τον οργανισμό, υποστηρίζει.

4. Το τυρί είναι γεμάτο με καλά βακτήρια. Τα βακτήρια στο τυρί – το οποίο είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση – μπορεί να είναι επωφελή. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού αλλάζει ευνοϊκά τη μικροχλωρίδα, τη συγκέντρωση καλών βακτηριδίων έντερο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να  βελτιώσει το μεταβολισμό.

5. To τυρί περιέχει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό λιπαρό οξύ. Ο Gökhan Hotamisligil, Καθηγητής Γενετικής και Μεταβολισμού στο Harvard Τ.Η. Chan, Σχολή Δημόσιας Υγείας, πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίο το τυρί είναι τόσο ψηλά στο χάρτη των διατροφικά “κακών”, χωρίς τελικά να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία είναι ότι οι διατροφικές κατηγορίες που έχουν διαμορφωθεί είναι υπερβολικά ευρείες. “Η γενική άποψη που επικρατεί για το λίπος είναι τουλάχιστον ακατέργαστη” υποστηρίζει. “Λέμε λιπαρά οξέα, αλλά υπάρχουν χιλιάδες λιπαρά οξέα, και δεν διεξάγουν όλα την ίδια βιολογική λειτουργία”. Το 2008, ο Hotamisligil και η ομάδα του έψαχναν για μοναδικά λιπίδια όταν “σκοντάψαν” πάνω στο λιπίδιο “palmitoleate”. “Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πραγματικά θαυμάσιο λιπαρό οξύ”, υποστηρίζουν. Παράγεται και από το σώμα σε μικρές ποσότητες, ενώ το βρίσκουμε άφθονο σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά, κυρίως στο τυρί. Το λιπίδιο “palmitoleate” εξουδετερώνει τη ζημία που προκαλείται από κορεσμένα λιπαρά οξέα, δρα όπως η ινσουλίνη προστατεύοντας το αίμα από την υπερβολική ζάχαρη και είναι αντι-φλεγμονώδες, εξηγεί ο Hotamisligil. Μαζί, αυτές οι ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ενάντια στα υπερβολικά λιπίδια και στον Διαβήτη Τύπου 2.

Οι παραπάνω λόγοι, εξηγούν γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά, όπως το τυρί, δεν είναι τελικά διατροφικοί “μπαμπούλες”. “ Απο την προοπτική της θεωρίας της εξέλιξης, η επιβίωση των θηλαστικών εξαρτάται απο την κατανάλωση γάλακτος, υποστηρίζει ο Hotamisligil. Το λιπίδιο palmitoleate ίσως υπάρχει προκειμένου να μετριάσει την λιπαρότητα του γάλακτος ώστε να μην εχει επιβλαβείς επιδράσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, διαπιστώνει ότι όταν το λιπίδιο palmitoleate δόθηκε μέσω τροφής σε ποντίκια με εξαιρετικά υψηλή χοληστερόλη που είχαν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, το λιπίδιο μείωσε τη φλεγμονή και βοήθησε στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Απαιτείται σίγουρα περισσότερη έρευνα για την αποκάλυψη των μυστηρίων του τυριού. Τα καλά νέα όμως για όσουν αγαπούν το τυρί, είναι ότι η κατανάλωση του με μέτρο φαίνεται να ενδείκνυται για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. “Τώρα τρώω το τυρί μου χωρίς αισθήματα ενοχής” καταλήγει ο Καθηγητής Hotamisligil – και το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς!

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αγγελική Σταβέρη 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024