16 νεκροί στο Αιγαίο σε λίγες ώρες

Κάθε μέρα και μια τραγωδία. Κάθε μέρα και το Αιγαίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερος τάφος. Πρόσφυγες που δεν φτάνουν ποτέ στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Πνίγονται στη θάλασσα που ενώνει (και χωρίζει) την Τουρκία από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακόμη δυο ναυάγια έγιναν τις τελευταίες ώρες. Ακόμη 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, δεν θα ζήσουν για να γευτούν την ελευθερία μακριά από τον πόλεμο.

Το ένα ναυάγιο έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής (16.10.2015) ανοιχτά της Καλύμνου στη νησίδα Καλόλιμνος. Τέσσερις οι νεκροί. Και οι τέσσερις παιδιά, ενώ ένα παιδί εξακολουθεί να αγνοείται και οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Ακολούθησε το πρωί του Σαββάτου ακόμη ένα ναυάγιο, αυτή τη φορά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. 12 οι νεκροί. Όλοι είχαν προορισμό τη Λέσβο.

Το σκάφος που τους μετέφερε είχε ξεκινήσει το ταξίδι για την Ελλάδα και τη Λέσβο από το Αϊβαλί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Όμως το ξύλινο σκάφος δεν άντεξε και σύντομα οι πρόσφυγες βρέθηκαν στη θάλασσα. Κάποιοι είχαν την ψυχραιμία να καλέσουν σε βοήθεια από τα κινητά τους.

Η τουρκική ακτοφυλακή που έφτασε στο σημείο ανέσυρε 12 νεκρούς και άλλους 25 που είχαν καταφέρει να σωθούν, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα δεν είναι γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων και των διασωθέντων. Δεν έχει και σημασία...

Στην Κάλυμνο, η βάρκα που μετέφερε τους πρόσφυγες ήταν πλαστική. Εξαιτίας των ανέμων και των κακών καιρικών συνθηκών, δεν άργησε να ανατραπεί. Όλοι βρέθηκαν στη θάλλασα, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος. Τέσσερα παιδάκια δεν κατάφεραν να σωθούν. Ένα ακόμη αγνοείται. Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά όσο περνούν οι ώρες και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες, οι ελπίδες μειώνονται.

Στη βάρκα επέβαιναν 17 πρόσφυγες και ο διακινητής. Οι διασωθέντες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάρκα με τους 17 πρόσφυγες ξεκίνησε από την Τουρκία με καλό καιρό αλλά στη μέση της διαδρομής τους "έπιασε" η κακοκαιρία και το κακό δεν άργησε να γίνει.

Πηγή: newsit.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News