17 παιδιά νεκρά στο Αιγαίο και ουδείς ντρέπεται

Η Ευρώπη με τα παχιά λόγια… Η Ευρώπη με το παρατεταμένο δάκτυλο… Η Ευρώπη ανίκανη να δώσει λύσεις..  Και το αποτέλεσμα; 17 παιδιά χαμένα στα νερά του Αιγαίου σε διπλό ναυάγιο σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 42 ενώ κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός… Και το χειρότερο; Ουδείς πλέον συγκινείται… Και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newsit.gr “ Σκεφτείτε μόνο αυτό: Αν σήμερα είχαμε ένα πολύνεκρο τροχαίο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα είχε δακρύσει όλη η γη. Σήμερα που τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 17 παιδιά, πέθαναν από το κρύο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου δεν έχει στάξει ούτε ένα δάκρυ. Έστω και υποκριτικά....”

Και περνάμε στην …. eίδηση:

Διπλή τραγωδία με θύματα πάνω από 40 πρόσφυγες (42 έως τώρα, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, 17 έως τώρα) στο Αιγαίο τις βραδινές ώρες. «Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους  συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά.» Με τη φράση αυτή το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ξεκινά την ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης για τα ναυάγια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο για περιστατικό βύθισης ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό  επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος., ελικόπτερο Σούπερ-Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 34  σοροί (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά) και  έχουν  περισυλλεγεί 26 άτομα (22 άνδρες και 04 γυναίκες), τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επιβαινόντων συνεχίζονται. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70 και άλλοι για 100.

Νωρίτερα ξύλινη λέμβος με 49 συνολικά πρόσφυγες, προσάραξε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου, ενώ 40 εξ αυτών κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ σκάφος του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς   (6 παιδιά και 2 γυναίκες), ενώ  περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λέρου, ενώ σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 41 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε  ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών. Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

 «Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Επ' αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

 «Η κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

 «Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή. Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, επίσης, η ΝΔ, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες και να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

 «Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

 «Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:

«Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας»

Πηγές tovima.gr και newsit.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News