Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΑδυναμία κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας

Αδυναμία κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας

|

Το προσφυγικό στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής Νήσων της CPMR – Γ. Χατζημάρκος «Η προσφυγική κρίση, λειτουργεί ως καταλύτης και φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την αδήριτη ανάγκη να περάσει στην επόμενη φάση της πολιτικής ωρίμανσης και ολοκλήρωσης, ενός ζητήματος που παραμένει ανοιχτό»

Η προσφυγική κρίση, η στάση της Ευρώπης αλλά και ο ρόλος των Περιφερειών στην διαχείρισή της, απετέλεσαν αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της 36ης  Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, που διεξάγεται στην Ρόδο.

Της ειδικής συνεδρίασης προήδρευσε και συντόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της CPMR κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση,  παρουσίασε το ζήτημα μέσα από την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε η Περιφέρεια καθ’ όλη την διάρκεια του 2015, με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να δέχονται το συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών ροών που πέρασαν στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη να ενισχυθεί και να κατοχυρωθεί θεσμικά ο ρόλος των Περιφερειών στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο από οικονομικής απόψεως, αλλά μέσα από την γενναία αποκέντρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων, καθώς και την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης των διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Ενδεικτικό παράδειγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας και γενικότερα του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Λέρο, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια, η οποία προέβλεπε την μετεγκατάσταση στη Βαλένθια 1000 προσφύγων από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ειδική αναφορά στην συμφωνία αυτή, έκανε η κα Helena Ferrando Calatayud, Γενική Διευθύντρια για την Κοινωνική Ένταξη, της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος για την εν λόγω συμφωνία, η οποία ήλθε ως απάντηση από πλευράς των ευρωπαϊκών Περιφερειών, στην σχεδόν ταυτόχρονη απόφαση των χωρών του Βίζεγκραντ, να κλείσουν τα σύνορά τους, μια απόφαση που όπως τόνισε, διχάζει και πολώνει την κοινωνία της Ευρώπης.

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, «η πρωτοβουλία των χωρών του Βίζεγκραντ, ανέδειξε το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης, της αδυναμία της να χαράξει κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα για το προσφυγικό, με χώρες της να ακολουθούν εθνικές ατζέντες. Η προσφυγική κρίση, λειτουργεί ως καταλύτης και φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την αδήριτη ανάγκη να περάσει στην επόμενη φάση της πολιτικής ωρίμανσης και ολοκλήρωσης, ενός ζητήματος που παραμένει ανοιχτό»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση, κάνοντας σαφή διάκριση μεταξύ του νομικού και του πολιτικού τρόπου διαχείρισης.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος της Ευρώπης: «Η Ευρώπη, είχε για πρώτη φορά στην ιστορία της, 70 συνεχή χρόνια  ειρήνης. Χρέος της είναι να προστατεύσει, να διατηρήσει και να συνεχίσει την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία της».

Στην διάρκεια της συζήτησης για το προσφυγικό, ο κ. Δημήτρης Σκιαδάς, Διδάκτωρ Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μίλησε με θέμα την «Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική: Η προσπάθεια να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και του ανθρωπισμού».

Μίλησαν επίσης η κα   Helena FERRANDO CALATAYUD, Γενική Διευθύντρια για την Κοινωνική Ένταξη, Περιφερειακή Κυβέρνηση της Βαλένθια και η κα    Winni GROSBØLL, Δήμαρχος, Bornholms Regionskommune.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη