Το Αιγαίο γεμίζει ΝΑΤΟικά πλοία

Από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή δράση στο Αιγαίο,  για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Τα πλοία της δύναμης SNMG2 έλαβαν εντολής να καταπλεύσουν και να αναπτυχθούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα Fgs-Bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros (F-244) και η ελληνική φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους. Η τουρκική μάλιστα θα έχει ρόλο επιτηρητή στη περιοχή δυτικά της Δωδεκανήσου στα διεθνή ύδατα…  Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής. Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Αμερικανός

Πρόβλημα πάντως δημιουργήθηκε με τον … διοικητή των επιχειρήσεων… Αυτός θα είναι ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και όχι ο Άγγλος ναύαρχος Κλάιβ Τζονστόουν όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η αλλαγή  αποφασίστηκε χθες από τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ μετά από τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών, που διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις τους ως προς τα θέματα επιχειρησιακού  ελέγχου του Αιγαίου. Ετσι, το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος» αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα να τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης ένας Αμερικανός έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στους Τούρκους. Ο Αμερικανός θα ενημερώσει τον τακτικό διοικητή της SNMG2, τον Γερμανό Τζον Κλάιν ο οποίος θα βρίσκεται στο γερμανικό πλοίο ΒΟΝΝ και θα έχει ως συμβούλους του δύο αξιωματικούς, έναν από την Τουρκία και έναν από την Ελλάδα.  Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ήττα

Όμως, με το …καλημέρα είχαμε την πρώτη ήττα από τους δουλεμπόρους…  Από το πρωί χθες που ενεργοποιήθηκε το ΝΑΤΟ έχουν εισέλθει στην Ελλάδα συνολικά  7.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «pronews.gr” oι Τούρκοι στέλνουν δεκάδες βάρκες με αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους και διατρύουν την, έτσι ή αλλιώς, χαλαρή ΝΑΤΟϊκή αλυσίδα. Όταν βρίσκεται ένα πλοίο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξαπολύουν 50 βάρκες ταυτόχρονα! Πριν προλάβει ο Καναδός πλοίαρχος  να πιει τον ζεστό καφέ του, έχουν φτάσει στην Λέσβο! Από τις 7.000 περίπου 1.700  κατέκλυσαν σήμερα μέσα σε μία ώρα το λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, 1.473 άτομα έφτασαν λίγο πριν τις 6:30 με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Μυτιλήνη και την Χίο και 279 με το "Blue Star 2" στις 7:30 από Ρόδο, Κω και Λέρο. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν πέτυχε ή απέτυχε το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο... Πάντως η Αγκυρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την αποτυχία της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης (σιγα μην χάσει το τουρκικό παρακράτος 5.000 δολ. το κεφάλι για να τους περάσουν στην Ελλάδα): Ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι: "Η κρίση με τους πρόσφυγες θα μεγαλώσει", στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News