Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΑνείπωτη τραγωδία

Ανείπωτη τραγωδία

|

Είκοσι τρεις αθώες ψυχές χάθηκαν στα νερά του Βορείου Αιγαίου τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν αναποδογύρισε το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν – Ανάμεσά τους μία έγκυος και τέσσερα παιδιά – Σε κωματώδη κατάσταση λόγω υποθερμίας παιδί έχει μεταφερθεί στην Αθήνα – συνεχίζονται οι έρευνες 

Τραγωδία στο Αιγαίο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Είκοσι τρεις μετανάστες, εκ των οποίων 12 γυναίκες (μία εξ αυτών έγκυος), έξι άντρες και τέσσερα παιδιά (ένα κορίτσι και τρία αγόρια), έχασαν τη ζωή τους όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους αλλοδαπούς αναποδογύρισε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.  Ανάμεσα στους διασωθέντες ένα παιδί ηλικίας 4-5 ετών το οποίο με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας ενώ στο νοσοκομείο Σάμου μεταφέρθηκε προληπτικά ένας μετανάστης. Οι έρευνες τόσο στη θαλάσσια περιοχή όπου συνέβη το ναυάγιο όσο και στη στεριά συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες οι διασωθέντες δεν μιλάνε για ακριβή αριθμό, αναφέροντας πως στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 62-65 άτομα. Το απόγευμα της Δευτέρας οι έρευνες στο σκάφος ολοκληρώθηκαν χωρίς να βρεθούν άλλοι σοροί. Οι έρευνες πλέον επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή και συνεχίζονται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η υπηκοότητα των 30 από τους 36 διασωθέντες έχει γίνει γνωστή. Από τους 32 άντρες, οι 23 προέρχονται από τη Σομαλία, δύο από Ερυθραία και δύο από Συρία. Από τις τρεις γυναίκες, μία είναι από την Ερυθραία και δύο από τη Συρία. Το σκάφος, μήκους περίπου 12 μέτρων, ρυμουλκήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από αλιευτικά στο εμπορικό λιμάνι στο Βαθύ όπου κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν αρχικά στο εσωτερικό του 14 σοροί (10 γυναίκες, δυο άντρες και δυο παιδιά) και στη συνέχεια άλλοι τέσσερις. Λίγο νωρίτερα είχε εντοπιστεί από το πλήρωμα ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα στη θαλάσσια περιοχή το πτώμα ενός ανήλικου αγοριού ενώ το πρωί είχαν βρεθεί στη θάλασσα τα πτώματα δυο γυναικών και ενός άντρα. Δεν έχει εξακριβωθεί επίσης εάν ανάμεσα στους διασωθέντες ή τους αγνοούμενους βρίσκονται οι διακινητές ενώ σε εξέλιξη είναι και έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου. Στις έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες συμμετέχουν ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex ενώ «δεσμεύτηκε» και ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο. Επίσης στην επιχείρηση συμμετέχει και ένα ελικόπτερο του ΠΝ.

Το σκάφος αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο και το εντόπισε το πλήρωμα σκάφους της Frontex που περιπολούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε τηλεφώνημα από επιβαίνοντα που να καλεί σε βοήθεια. Την ώρα του ναυαγίου έπνεαν νότιοι άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Δελτίο

«Σε επιχείρηση διάσωσης 36 παράνομων μεταναστών προέβη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., από σκάφος που ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου και είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων 22, μέχρι στιγμής, παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, σκάφος της φινλανδικής συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση “Ποσειδών” υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο ανατραπείσες λέμβους (μία βοηθητική) και ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Σάμου.

Κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο πλωτά περιπολικά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., δεσμεύτηκε το κρουαζιερόπλοιο “Azamara Journey” σημαίας Μάλτας και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, μονάδα επιφανείας του Π.Ν. που έσπευσε στην περιοχή ορίστηκε ως Διοικητής επί Σκηνής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, περισυνελέγησαν 13 παράνομοι μετανάστες από το φινλανδικό σκάφος και 23 παράνομοι μετανάστες από το ΠΛΣ 604. Συνολικά διασώθηκαν τριάντα έξι παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, 3 γυναίκες και 1 ανήλικο αγόρι) που μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Σάμου.

 Από τη θάλασσα ανεσύρθησαν, μέχρι στιγμής, τέσσερις σοροί μεταναστών (1 ανηλίκου αγοριού, 2 γυναικών και 1 άνδρα). Στη συνέχεια η ανατραπείσα λέμβος μεταφοράς των μεταναστών, (με όνομα “King Helsinki” και σημαία Σιέρα Λεόνε) ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Βαθέος Σάμου από συμμετέχοντα στην επιχείρηση διάσωσης αλιευτικά σκάφη της περιοχής με τη συνοδεία πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η βοηθητική λέμβος ανελκύστηκε από πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Μετά από έρευνα στο εσωτερικό της λέμβου, στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισαν 18 σορούς (10 γυναίκες, 5 άνδρες, 2 ανήλικα κορίτσια και 1 ανήλικο αγόρι). Ένας διασωθείς άντρας, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “Άγιος Παντελεήμων” για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ το παιδί στη συνέχεια διεκομίσθη με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο των Αθηνών.  Οι έρευνες προς εντοπισμό λοιπών αγνοουμένων μεταναστών συνεχίζονται από επιχειρησιακά μέσα (πλωτά και εναέρια του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., του Π.Ν. και της Π.Α.), από παραπλέον πλοίο που έχει δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και από σκάφος του FRONTEX.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. Σέργης, για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού. Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., εκφράζεται η βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων».

Δήλωση

Σε δήλωσή του ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Σάμου με τον άδικο χαμό ζωών συγκλονίζει βαθύτατα και προσθέτει: «Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός. […] Παρά τις προσπάθειες, οι σύγχρονοι “δουλέμποροι” συνεχίζουν να “θησαυρίζουν” βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές επιβιβάζοντάς τους σε μικρές και ακατάλληλες βάρκες μέσα στη νύχτα στη θάλασσα του Αιγαίου».

Ανακοινώσεις

Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως «η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020» προβλέπει 4.648 δισ. για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος “περίφραξης” των συνόρων. Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019». Και επισημαίνεται: «Αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως «η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τουλάχιστον 22 νεκρούς μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Τονίζει επιπλέον πως «η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα». Και καταλήγει: «Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο».

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air