Ιανουάριος: 107 νεκροί στο Αιγαίο

Βράδυ Τετάρτης και στη παραλία Κοκκάρι της Σάμου, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, σα 100 μέτρα έχουμε ένα ακόμη ναυάγιο… Απολογισμός; 26 νεκροί ανάμεσά τους δέκα παιδιά. Και όπως είναι λογικό ο Δήμαρχος του νησιού κος Μιχάλης Αγγελόπουλος ξεσπάει…  Μιλώντας στον «Real Fm» τόνισε ότι οι πρόσφυγες υπόκεινται σε εκβιασμό, καθώς και ότι το έγκλημα με τα σωσίβια είναι «διπλού αποτελέσματος». Απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύει η πληροφορία ότι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, βρέθηκαν με τουρκικά ελαττωματικά σωσίβια απάντησε: «Τρία εκατ. δολάρια βγαίνουν στην Τουρκία από το δουλεμπόριο. Όχι μόνο συμβαίνει αυτό που λέτε, αλλά τους εκβιάζουν λέγοντάς τους ότι ”αν δεν μπείτε στη βάρκα το βράδυ της Χ ημέρας, θα χάσετε τα χρήματα που έχετε δώσει”. Όποιος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό του λένε ότι : “η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα σε δύο ημέρες”». Και συνέχισε «Το έγκλημα που γίνεται με τα σωσίβια είναι διπλού αποτελέσματος διότι όχι μόνο αυτοί νιώθουν ότι μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά τους εμποδίζουν κι όταν προσπαθήσουν να κολυμπήσουν, όσοι ξέρουν να κολυμπάνε. Μετά το πρώτο διάστημα που τηρείτο κάποια κανονικότητα σε αυτά τα σωσίβια, πλέον έχουν μέσα αφρολέξ ή δεν έχουν τίποτα». Παρόλα τα ταχύτατα ανακλαστικά και των αρχών και των διασωστών των δικών μας που κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν και μεγάλη παράδοση στον εθελοντισμό, έγινε αυτό που έγινε 180 μέτρα από το Κοκκάρι την πιο ωραία παραλία της Σάμου. Δυστυχώς εμείς φτιάχνουμε σε μέρες αιχμής 4.000 μερίδες φαγητό και οι απέναντι υποκαθιστούν τις τουρκικές αρχές με το δουλεμπόριο».

Απολογισμός

Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει τον δικό της απολογισμό για τον πρώτο μήνα του 2016, απολογισμό που τρομάζει:

36.528 πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από τη θάλασσα προς την Ευρώπη του πρώτους μήνες του 2016.

107 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2016.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων ανέρχεται σε 1.872 μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μόνο για την περίοδο 15-21 Ιανουαρίου 2016.

361.975 θερμικές κουβέρτες διανεμήθηκαν από την αρχή της κρίσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

43.998 υποστρώματα ύπνου διανεμήθηκαν από την έναρξη της κρίσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

83.4 εκ. δολάρια διατέθηκαν το 2015 για την Ειδική Μεσογειακή Πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων για την χειμερινή περίοδο.

84.9 εκ. δολάρια χρηματοδότησης μέχρι το Φεβρουάριο του 2016.

Με πληροφορίες από «Δημοκρατική» και «Koolnews.gr” 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News