«Κάναμε το μειονέκτημα πλεονέκτημα»

Οι ΧΑΔΑ και η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την νέα κυβέρνηση καθότι πλησιάζει ο Ιούνιος όπου θα αρχίσουν τα πρόστιμα από την Ευρώπη και ελάχιστα πράγματα έχουμε αλλάξει. Το Νότιο Αιγαίο λόγω της ιδιομορφίας του είναι στο επίκεντρο και αυτός ήταν ο λόγος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες (10/03) σύσκεψη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ.κ. Συρμαλένιος, Συρίγος, Μανιός, Γάκης και Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σκιαδά, καθώς και οι δήμαρχοι Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Αμοργού, Σύρου και Λέρου κ.κ. Μαργαρίτης, Φωστιέρης, Μαραγκός και Κόλλιας αντίστοιχα. Τον Δήμαρχο  Κω εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Γερασκλής, ενώ τη συνάντηση παρακολουθούσε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Κόκκινος και η περιφερειακή σύμβουλος Ν. Αιγαίου Άννα Μαυρουδή.

Το αντικείμενο της σύσκεψης (που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αν. Υπουργού κ. Τσιρώνη και του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη) ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος των 43 ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είτε λειτουργούν, είτε είναι ανενεργοί. Από την πλευρά του, το Υπουργείο ζήτησε από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, να προσκομίσει σχέδιο τελικής αποκατάστασης των 17 ενεργών και των 26 ανενεργών ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ο κ. Χατζημάρκος έθεσε ως ζητήματα προς συζήτηση την κατεύθυνση του ΠΕΣΔΑ που πρέπει να εκπονήσει η Περιφέρεια, την πηγή χρηματοδότησης όλων των έργων που απαιτούνται για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων σε όλους τους δήμους του Νοτίου Αιγαίου και τη διευκρίνιση για τις διαδικασίες θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων στο μεταβατικό στάδιο. Στον Γ.Γ. του υπουργείου  Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του έκανε γνωστή την απόφαση του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Ενδιαφέρον πάντως παρουσίασε η στάση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη, ο οποίος έδωσε την εικόνα του Δήμου αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των 11 χωματερών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου: "Η Δημοτική Αρχή, με τις εύστοχες ενέργειές της, κατόρθωσε να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω των οποίων έγινε η προμήθεια των Σταθμών Μεταφόρτωσης, χρηματοδοτείται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες βρίσκονταν στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των νησιωτικών Δήμων εξαιτίας του αριθμού των ΧΑΔΑ (11 σε σύνολο 26 ανενεργών ΧΑΔΑ στο Νότιο Αιγαίο), ωστόσο ο σωστός προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής έχει οδηγήσει το Δήμο μας σε ιδιαίτερα πλεονεκτικότερη θέση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νησιωτικούς Δήμους. Ο σχεδιασμός και η συνέπεια στην υλοποίηση των έργων απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύντομα να είναι σε θέση να εναρμονιστεί με τους ισχύοντες εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων. Η προμήθεια των κινητών Σταθμών Μεταφόρτωσης, το υπό κατασκευή έργο του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ αποτελούν έργα ζωτικής και περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία μπορούν να απεμπολήσουν για το Δήμο μας τα υψηλά πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβλήθηκαν στη χώρα μας".