Κούνησε το Νότιο Αιγαίο

Το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωνε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με σχόλια ΜΜΕ του εξωτερικού για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ότι «κάθε καλοκαίρι μας λένε για σεισμό 9 Ρίχτερ»… Πριν αλέκτωρ λαλήσει , στις 21:07 είχαμε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. Σεισμός που χαρακτηρίστηκε από τον κ. Λέκκα ως «σφοδρή σεισμική δόνηση¨. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη απόσταση, ενώ στο Ηράκλειο, οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και αρκετοί έχουν βγει από τα σπίτια τους. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ωστόσο ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ορισμένοι μεγάλης έντασης.

Η δόνηση χαρακτηρίζεται σφοδρή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 412 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου και 165 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.

Οι δονήσεις που ακολούθησαν σημειώθηκαν στις 21:14 μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, στις 21:21 3,7 Ρίχτερ, στις 21:23 και 21:30 3,4 Ρίχτερ ενώ σημειώθηκαν άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 4,2 η κάθε μια στις 21:50 και 21: 52 αντίστοιχα και άλλη μια στις 22:02 με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Όπως αναφέραμε η δόνηση των 6.1 Ρίχτερ έγινε αισθητή σ όλη την ανατολική Κρήτη - σε Σητεία, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Ηράκλειο ενώ το εστιακό βάθος των δονήσεων φθάνει τα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός λόγω του μεγέθους του αλλά και της διάρκειάς του δημιούργησε σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές η προβλήματα. Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Κυρίως ταρακουνήθηκαν τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αρκετοί κάτοικοι των οποίων βγήκαν στους δρόμους. Λιγότερα αισθητή έγινε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Σε κανένα πάντως νησί δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όπως τονίστηκε και από τον έπαρχο Καρπάθου και Κάσου Γιάννη Μηνατσή. Την ίδια ώρα σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.