"Ψαριά" και ... δάκρυα

Στην Ευρώπη τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται για το προσφυγικό, κάποιοι ετοιμάζονται για νέο Σένγκεν χωρίς Ελλάδας και Ιταλία αλλά στο Αιγαίο τα ναυάγια και οι διασώσεις καλά κρατούν… Στην Κω, είχαμε το πρωί της Παρασκευής μία ακόμη "διάσωση" από ψαρά του νησιού. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Kostoday.gr «ο ΚΑΠΕΤΑΝ Κώστας στην πρωϊνή του εξόρμηση για ψάρεμα εντόπισε φουσκωτή λέμβο με περίπου 30 μετανάστες, ανάμεσα τους και παιδιά.  Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ψαράδες της Κω συνδράμουν και μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω μετανάστες-πρόσφυγες, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το ανθρωπιστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Κώους πολίτες. Με αφορμή και την προχθεσινή βράβευση του γνωστού πλέον συμπολίτης μας "φούρναρη της Κω", το σημερινό περιστατικό αποδεικνύει και στην πράξη αυτό που τόνισε και ο κ. Αρβανιτάκης πως όλοι οι Κώοι είμαστε περήφανοι γιατί βοηθάμε και προσέχουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, όλους όσους έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια στο νησί μας, άσχετα αν πολλοί δηλώνουν το αντίθετο».

Αντίθετα, στην άλλη… πλευρά τουλάχιστον έξι παιδιά πνίγηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σε δύο νέα ναυάγια πλοίων που μετέφεραν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τέσσερα από τα παιδιά, αφγανικής καταγωγής, ξεβράστηκαν σε ακτή της βορειοδυτικής περιοχής Αϊβατζίκ. Τα θύματα είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο που βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν στη Λέσβο. Οι άλλοι 51 επιβάτες της λέμβου, Σύροι και Αφγανοί, διασώθηκαν από την ακτοφυλακή, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Δύο ακόμη παιδιά, από τη Συρία, ηλικίας ενός και 4 ετών, επίσης πνίγηκαν στ΄ανοικτά του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) μετά το ναυάγιο άλλου πλοίου που κατευθυνόταν στο νησί της Κω. Οι άλλοι 17 επιβάτες του πλοίου διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 650.000 μετανάστες, κυρίως σύροι πρόσφυγες, ταξίδεψαν διά θαλάσσης από τα τουρκικά παράλια για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 500 μεταξύ αυτών, στη μεγάλη πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τα νέα αυτά ναυάγια σημειώνονται ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα μετάσχουν την Κυριακή σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για τη λήψη μέτρων ώστε να "σταματήσει η μεταναστευτική ροή προς την ΕΕ". Η ΕΕ διαπραγματεύεται με την Άγκυρα ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες θα δεσμευτεί να κρατήσει στο έδαφός της τους σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, την απελευθέρωση της θεώρησης διαβατηρίων για τους τούρκους πολίτες, και την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Πληροφορίες (και φωτο) από Kostoday.gr και news.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News