Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΣτη Νάξο το περιφερειακό Συμβούλιο του Μαρτίου

Στη Νάξο το περιφερειακό Συμβούλιο του Μαρτίου

|

Το ψήφισμα που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το θέμα των hot Sprot στην Κω και η απόφαση για συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Μάρτιο στη Νάξο 

Ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με βασικό θέμα το ψήφισμα γα το θέμα της λειτουργίας Hot Spot στην Κω… Όμως, η είδηση που αφορά τη Νάξο είναι ότι αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στη Νάξο στα τέλη Μαρτίου και είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε συνεδρίαση στο νησί από τον Ιούλιο του 2011. Τότε είχαμε ένα περιπετειώδης συμβούλιο λόγω των αντιδράσεων για τις ανεμογεννήτριες…

Όμως περνάμε στο θέμα του ψηφίσματος για τα Hot Spot όπου όπως μας ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου, το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά πήρε αποστάσεις από την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την λειτουργία hot spot στο νησί, διαφοροποιούμενο με τον τρόπο αυτό με κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που διαμορφώνει κλίμα διχασμού στην τοπική κοινωνία και εντείνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι επ΄ουδενί δεν πρέπει να επαναληφθούν στο νησί τα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2015, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης δημιουργίας δομής διαχείρισης των ροών, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα, των 48 – 72 ωρών, θέση με την οποία – όπως επισημαίνεται – συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος έχει προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με εξαίρεση τους δύο περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισαν «παρών».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μείζον προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη και με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Κω, στέκεται με σοβαρότητα απέναντι στα γεγονότα, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος και εκτόνωσης της κρίσης.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώνεται σε όσα συμφωνούμε και μας ενώνουν και αντιτίθεται στην καλλιέργεια περαιτέρω διχαστικών διλημμάτων.

Συμφωνούμε όλοι ότι τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κω μέσα στο 2015 δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν μέσα στο 2016.

Συμφωνούμε όλοι ότι απαιτείται η δημιουργία δομής διαχείρισης του προβλήματος, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολύ νωρίς, από το καλοκαίρι του 2015 είχε προτείνει την λύση που σήμερα προωθείται ως η μόνη ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες, που, αν η υλοποίησή της είχε επιτευχθεί, η βάση στην οποία θα συζητούσαμε όλοι σήμερα, θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Δεδομένης της σοβαρότητας και της κρισιμότητας τους προβλήματος , η διαχείριση του οποίου υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια ενός νησιού, στόχος και ευθύνη όλων μας είναι να εργαστούμε πάνω σε όσα μας ενώνουν, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον Κωακό λαό, που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα βαρύτατο τίμημα, από την επανάληψη ανεξέλεγκτων καταστάσεων και τις δυσμενείς συνέπειες αυτών σε βάθος χρόνου.

Συμφωνούμε ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν καμία θέση στο νησί της Κω.

Οφείλουμε όλοι να πούμε «όχι στον διχασμό» και μαζί να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, με σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες