Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΤετ α τετ με τον πρωθυπουργό

Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό

|

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος επιδιώκει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με επίκεντρο τα οικονομικά θέματα στα νησιά του Αιγαίου 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα επιδιώξουν οι φορείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βάσει της απόφασης που ελήφθη στην σύσκεψη φορέων την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στον γραφείο του στην Ρόδο, το περασμένο Σάββατο, με θέμα τα κυοφορούμενα δημοσιονομικά μέτρα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Την δυνατότητα συνάντησης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ανέλαβε να διερευνήσει ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης και μάλιστα άμεσα, λόγω του εξαιρετικά επείγοντος του θέματος και αν αυτή δεν είναι εφικτή, τότε θα επιδιωχθεί συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου θα παρουσιαστούν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των νησιών, στην προσπάθεια αποτροπής της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πλέον δεν γίνεται λόγος μόνο για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που είναι βέβαιο ότι θα καταργηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά για ένα καταστροφικό πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων, αποκλειστικά για να νησιά του Αιγαίου, τα οποία, εφόσον ισχύσουν και σε συνδυασμό με τα όποια μέτρα ισχύσουν συνολικά για όλη την Ελλάδα, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον ξαφνικό οικονομικό θάνατο των νησιών.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι διαμορφώνεται για τα νησιά ένα εκδικητικό περιβάλλον που μόνο κάποιος με μένος απέναντι στους νησιώτες μπορεί να επιδιώκει. Η αντίδρασή μας ήταν απολύτως αναμενόμενη. Οι στιγμές είναι ιστορικές και τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν από την πρώτη στιγμή αυτά που επιβάλει η κρισιμότητα της κατάστασης. Λυπάμαι που η αντίδραση δεν έχει πάνδημο χαρακτήρα και βλέπουμε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις πολύ επικίνδυνες, που ιστορικά δεν έχουν προηγούμενο» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν επειδή δεν θα πεθάνουμε τώρα αλλά τον Σεπτέμβριο, χρήζει πλέον ψυχιατρικής και όχι πολιτικής ανάλυσης».

Για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι τα επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν είναι πολύ ισχυρά, εξέφρασε όμως την αμφιβολία «κατά πόσον υπάρχει ακόμη ακροατήριο για μια συζήτηση στην βάση των επιχειρημάτων και όχι μόνο στην βάση ψευτοσυνθημάτων, ψευτοδιλημμάτων και όλης αυτής της αποπνικτικής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί ο δημόσιος διάλογος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης στο αίσθημα ευθύνης με το οποίο η Περιφέρεια στέκεται απέναντι στο οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, επισημαίνοντας όμως ότι είναι  δεν έχει λογική  να καλούνται τα νησιά να σηκώσουν το βάρος της συμφωνίας με τους δανειστές.

 «Η ευθύνη με την οποία προσεγγίζουμε τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλη, η πρόθεσή μας να συνεργαστούμε αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και η απόφασή μας να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία η οποία θα φέρει έσοδα στο δημόσιο, προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα. Όμως, το να καλούνται τα νησιά του Αιγαίου να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της συμφωνίας με τους δανειστές, είναι μια απόφαση η οποία στερείται, τουλάχιστον, μελέτης.  Ζητάμε να συμμετάσχουμε αναλογικά με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα στην διαδικασία εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Δεν θέλουμε να πει κανένας ποτέ ότι έχουμε μπει σε φιλο-εμφυλιακή  λογική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Δεν είμαστε οι νησιώτες που ανοίγουμε ζητήματα για άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν είμαστε αυτοί που   καλλιεργούμε ένα περιβάλλον κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού. Την συμμετοχή μας στην εθνική προσπάθεια την αποδεχόμαστε με αίσθημα ευθύνης» ανέφερε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες, «για να αγωνιστούμε έως και την τελευταία στιγμή για την αποτροπή όλων αυτών των μέτρων που θα επιφέρουν τον ξαφνικό οικονομικό θάνατο των νησιών», όπως είπε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις ελήφθησαν και από τους φορείς των Κυκλάδων, σε παράλληλη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε  το Σάββατο στην Ερμούπολη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Την μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασίσουν οι παραγωγικές τάξεις, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις τους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν