Της ...εκμετάλλευσης το ...κάγκελο

Σε μία κατάσταση ανομίας έχει βυθιστεί η Μυτιλήνη λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων. Και όχι αυτό δεν οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά στις δεκάδες ΜΚΟ οι οποίες δρουν κατά βούλησιν δίχως να έχουν πιστοποιήσεις ή δικαιοδοσία.

Αριστεριστές και αλληλέγγυοι (όπως οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους) επεμβαίνουν στο έργο των κρατικών υπηρεσιών ενώ μπλέκονται μέχρι και στο έργο των ίδιων των ιατρών. Όπως αναφέρει η Καθημερινή χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις υπηρεσίες της Πρώτης Υποδοχής στην Μοριά της Λέσβου. Αριστεριστές και αλληλέγγυοι διαμαρτύρονταν για τα συρματοπλέγματα στις εγκαταστάσεις φωνάζοντας: «Γιατί τους έχετε κλεισμένους, δεν είναι κρατούμενοι, τι χρειάζονται τα συρματοπλέγματα;».

Αυτό το περιστατικό μάλιστα συνέβη στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις οι οποίες παρέχουν πολύ καλές συνθήκες φιλοξενίας σε περίπου 160 άτομα, ενώ πρόκειται μάλιστα για την μοναδική δομή στο νησί όπου παρέχεται τροφή στους πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως ορίζει η νομοθεσία για την προστασία συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμών, όπως οι ανήλικοι, η είσοδος και η έξοδος στον χώρο είναι ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει η δημοτική αρχή, στο νησί δραστηριοποιούνται αυτήν την στιγμή περισσότερες από 81 ΜΚΟ, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα δρουν χωρίς πιστοποίηση και δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στις πιστοποιημένες ΜΚΟ. Η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Μολύβου-Πέτρας κ. Ραλλού Κράλλη τονίζει ότι μόνο στον Μόλυβο, που έχει πληθυσμό 1.200 κατοίκους, δραστηριοποιούνται 50 ΜΚΟ που συμπεριφέρονται με περιφρόνηση στην τοπική κοινωνία.

«Εχουν τη λογική των καταλήψεων, της απορρύθμισης που θα φέρει την αυτοδιαχείριση. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους. Τους λες “έτσι λέει η νομοθεσία” και σε κοιτάζουν σαν να είσαι εγκληματίας, που θέλεις το κακό των προσφύγων. Ομως υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Κάποιος πρέπει να συντονίζει και κάποιος να έχει την τελική ευθύνη» λένε άνθρωποι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρέθηκαν στο νησί.

Οι μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, επίσης αναφέρουν σημαντικές παρεμβάσεις από αλληλέγγυους που κανείς δεν γνωρίζει από πού αντλούν τη δύναμή τους και αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης και βέβαια κρατικής παρέμβασης στο «έργο τους». Οπως αναφέρει στέλεχος Διεθνούς ΜΚΟ, «ξαφνικά ανάμεσα στους πρόσφυγες άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιοι με στηθοσκόπια και την επιγραφή “doctor”. Δεν ξέραμε ποιοι είναι και αν μπορούσαμε να τους εμπιστευτούμε».

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Μυτιλήνης με έγγραφό τους επισημαίνουν ότι αδυνατούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς κάθε φορά που πλησιάζουν στα σημεία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι, συναντούν την αντίδραση των ΜΚΟ που φέρονται να δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες, ενώ περιστατικό που έχει καταγραφεί από την αστυνομία αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε ιδιωτικό οικόπεδο από ΜΚΟ για να δημιουργηθεί σημείο hotspot, όπως διατείνονταν οι καταληψίες.

Πηγή koolnews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News