«Βουλιάξαμε» στους πρόσφυγες

Ποτέ άλλοτε η Ευρώπη δεν θα πρέπει να έχει νιώσει ότι ξεφτιλίζετε καθημερινά… Ποτέ άλλοτε δεν πρέπει να έχει βιώσει τόσο εμπαιγμό από κράτη που υποτίθεται θέλουν να είναι εντός … Ευρώπης. Η Ευρώπη σέρνεται στα γόνατα προσπαθώντας να πείσει την Τουρκία να ελέγξει τις εκροές μεταναστών από τα εδάφη της προς την Ελλάδα αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται περίγελος. Πρόσφερε 3 δις ευρώ στην Τουρκία για να «δουλέψει» και η Τουρκία το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει τις … κάνουλες για περισσότερους πρόσφυγες. Και οι Ευρωπαίοι; Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα. Εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης, απειλούν με κλείσιμο των συνόρων και φέρνουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να πιάσει δουλειά. Και από τις 29 Φεβρουαρίου οι ξένοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο. Μέχρι τότε; Εάν δεν αλλάξει ο καιρός θα έχουμε σκηνικά όπως αυτά των τελευταίων ημερών…

Καστελόριζο
Ενώ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα αντίστοιχα, ακολούθησε ένα εκρηκτικό τριήμερο: 16 Φεβρουαρίου 1.783, 17 Φεβρουαρίου 4.611 και 18 Φεβρουαρίου 4.824! Συνολικά, 11.218 σε τρεις μέρες. Ανάλογα υψηλή ήταν η τάση και χθες. Την ίδια ώρα μια νέα δίοδος για την ανάπτυξη του έργου των παράνομων διακινητών έχει ανοίξει στο Καστελλόριζο, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο μικρό και απομονωμένο νησί τις τελευταίες ημέρες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν περίπου τους 750 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον Δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του. Χθες, πάντως, υπήρξε αποσυμφόρηση με μεταφορά 400 μεταναστών στη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής. Αντιδρώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για την κατάσταση στο Καστελόριζο, ο Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται. «Εχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

Γέμισαν

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο (σ.σ. θεωρείται γκρίζα ζώνη για τους Τούρκους) , έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής! Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σωτηρία

Είκοσι πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη και συνολικά 68 πρόσφυγες διασώθηκαν χθες το πρωί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, από τη μηχανότρατα του ψαρά Παναγιώτη Καραβέτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στις 7.30 π.μ. ένας από τους 68 επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέμβο που έπλεε σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Αλεξανδρούπολης τηλεφώνησε στο «100» και ζήτησε βοήθεια. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, που κάλεσε τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν προς παροχή συνδρομής. Στο σημείο έφτασε η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης 2», η οποία περισυνέλεξε με ασφάλεια από το μισοβυθισμένο φουσκωτό όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες. Συνοδεία πλωτού του Λιμενικού, οδηγήθηκαν και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου τους προσφέρθηκαν ρούχα και φαγητό. Μετά την καταγραφή και την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού, μέχρι να εφοδιασθούν με τα απαραίτητα έγγραφα.

Με πληροφορίες από την «Δημοκρατική» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News