Ξεκίνησε η καταμέτρηση με ανήλικο αγοράκι

Το 2015 αποχώρησε με έναν τραγικό απολογισμό όσον αφορά το προσφυγικό. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι, οι περισσότεροι ανήλικοι, έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου σε μία προσπάθεια να βρουν μία καλύτερη ζωή αφήνοντας πίσω τους τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Όμως και το 2016 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου μία 60χρονη πρόσφυγας από τη Συρία άφησε την τελευταία της πνοή, αμέσως μόλις έφτασε στη Λέσβο με βάρκα από τις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από σοβαρό καρδιακό νόσημα  και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κακουχία του ταξιδιού. Λίγες ώρες νωρίτερα, την Πρωτοχρονιά είχε γίνει και η ταφή του εξάμηνου βρέφους που έχασε τη ζωή του την περασμένη Τετάρτη στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι το βρέφος αντιμετώπιζε πρόβλημα στους πνεύμονες.

Και το πωί της Κυριακής 3 Ιανουαρίου είχαμε το πρώτο νεκρό που έχασε τη ζωή του στα νερά του Αιγαίου… Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό, μετά από ένα νέο προσφυγικό ναυάγιο, βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, και με τη βοήθεια των ψαράδων εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 39 άνθρωποι, ενώ νεκρό ανασύρθηκε ένα ανήλικό αγόρι.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φουσκωτή λέμβος που επέβαιναν οι πρόσφυγες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, προσέκρουσε σε βράχια. Η σορός του ανήλικου αγοριού εντοπίστηκε στην περιοχή γύρω από το κοντινό Νερονήσι, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, όπου και αναγνωρίστηκε από τη μητέρα του. Σημειώνεται πως δέκα ακόμη πρόσφυγες που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News