Υπό τη σκέπη της περιφέρειας

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων μπαίνουν στο παιχνίδι των …υδατοδρομίων. Μετά τη Σύρο (και τα νησιά Κύθνος, Κέα και Σέριφο) που έχει υπό την εποπτεία του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έρχεται και η σειρά της Μυκόνου, αλλά με μία διαφοροποίηση: τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αδειοδότηση και κατασκευή του υδατοδρομείου στη Μύκονο. Θέμα μάλιστα που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στην ατζέντα του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί σε αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη…

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος προχώρησε πριν από τρεις ημέρες και σε συνέντευξη Τύπου όπου δήλωσε ότι θα δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια στους Δήμους προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες και να δοθούν οι αδειοδοτήσεις για τη δημιουργία υδατοδρομίων. Ο διάλογος με τους δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για τη δημιουργία υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Μαΐου. «Μας απασχόλησε αρκετά σήμερα η συνεργασία μας με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία για τη δημιουργία υδατοδρομίων. Έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση στη χώρα για το θέμα αυτό. Εμείς από την πρώτη στιγμή το βάλαμε στη σωστή του διάσταση. Είναι σεβαστή η δουλειά που μπορεί να έχει κάνει η διοίκηση κάθε Λιμενικού Ταμείου. Το θέμα όμως σχετίζεται με την εσωτερική συγκοινωνία. Με συγκροτημένο τρόπο θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη δημιουργία ενός δικτύου. Έχω συζητήσει το θέμα με όλους σχεδόν τους δημάρχους της Περιφέρειας».

Σχετικά με την εμπλοκή και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή των υδατοδρομίων, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Είναι πολλοί οι φορείς και οι οργανισμοί που εμπλέκονται στο ζήτημα της αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δήμαρχοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ζήτησαν τη βοήθειά μας. Σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν καν οι υπηρεσίες που πρέπει για να προχωρήσει η προετοιμασία για την αδειοδότηση και την κατασκευή των υδατοδρομίων. Αίτημα των περισσότερων δημάρχων είναι να αναλάβουμε εμείς το εγχείρημα στο σύνολό του. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Περιφέρειας δηλαδή υποστηρικτικός σε όλα τα επίπεδα». Σημειώνεται πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης θα ασχολείται με την καταλληλότητα της εκάστοτε προτεινόμενης περιοχής από πλευράς τάξης και ασφάλειας, αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την συνθήκη Σένγκεν.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρία, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Εμείς θα αναλάβουμε το έργο για λογαριασμό των νησιών. Περιελήφθη και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Είναι ευχής έργο να βλέπουμε πως αυτό που έχουμε περιγράψει βρίσκει έδαφος και υλοποιείται άμεσα. Η συζήτηση με τους δημάρχους ξεκίνησε στο τέλος Μαΐου. Οι δήμαρχοι ζήτησαν την υποστήριξή μας γιατί αδυνατούν να «τρέξουν» τα έργα με την ταχύτητα που πρέπει. Είναι θετικό που ξεκινάμε να υλοποιούμε μαζί με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News