Αιγαίο: Eπιστροφή αντιτίμου (μέσω voucher) για δρομολόγια που δεν εκτελέστηκαν

Φτάσαμε στο Κουφονήσι ...
Στα μέτρα θωράκισης και ενίσχυσης των θαλάσσιων μεταφορών εσωτερικού, της κρουαζιέρας αλλά και των διεθνών πλόων που βάλλονται από τις συνέπειες της πανδημίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην Βουλή.

Υποστηρίζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που εμπεριέχονται στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που συζητούνται για κύρωση στην Ολομέλεια, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως επαναφέρουμε από 1.9.2020 το ενωσιακό και εθνικό καθεστώς αναφορικά με τα δικαιώματα επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές εσωτερικού, στις μεταφορές των διεθνών πλόων και στην κρουαζιέρα, όσον αφορά σε τυχόν απαιτήσεις για επιστροφή αντιτίμου εισιτηρίων προς επιβάτες.

Voucher

Σε περιπτώσεις επιστροφών αντιτίμων εισιτηρίων προς επιβάτες εσωτερικών δρομολογίων, ο υπουργός ανέφερε πως “δίνουμε ένα σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα” καθώς “με τη νέα ρύθμιση καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έκδοση πιστωτικού σημειώματος, του γνωστού voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών”.

Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, αφορά σε μη προγραμματισμένα δρομολόγια για τη χρονική περίοδο από 25 Φεβρουαρίου 2020 έως 31.8.2020 λόγω της πανδημίας και για τις περιπτώσεις που επιβάτες δεν μπορούσαν να μετακινηθούν λόγω των περιορισμών στην κίνηση, ή δεν επιθυμούσαν να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως “κάνουμε πιο ελκυστικό το voucher, θεσμοθετώντας τη δυνατότητα μεταβίβασής του προς τρίτους, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση”.

Τι αναφέρει όμως η επίμαχη τροπολογία (δείτε σε pdf στο τέλος του άρθρου)

- Περιορίζεται το χρονικό διάστημα (από 25-2-2020 έως 31-8-2020) έκδοσης των πιστωτικών σημειωμάτων από τις αρμόδιες αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες έναντι απαιτήσεων επιστροφής αντιτίμού αεροπορικών και ναυτιλιακών εισιτηρίων προς επιβάτες λόγω ματαιώσεων πτήσεων και πλόων, αντίστοιχα, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. - Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα επιτρέπεται η μεταβίβαση των εκδοθέντων πιστωτικών σημειωμάτων σε τρίτο, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

- Από 1-9-2020 και μετά, οι προαναφερόμενες απαιτήσεις ικανοποιούνται σύμφωνα με το υφιστάμενο πριν τις έκτακτες ρυθμίσεις καθεστώς για απαιτήσεις που προκύπτουν εξαιτίας ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης πτήσεων και ματαιώσεων δρομολογίων ή περιηγητικών πλόων ή/και απαγόρευσης διακίνησης επιβατών σε δρομολόγια ακτοπλοΐας και διεθνών ή περιηγητικών πλόων.

- Ειδικά για αντίστοιχες απαιτήσεις από συμβάσεις ολικής ναύλωσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (ν.4256/2014), οι προαναφερόμενες έκτακτες ρυθμίσεις εφαρμόζονται έως 31-10-2020.

- Τροποποιούνται - συμπληρώνονται, διατάξεις του άρθρου εβδομηκοστού της από 13.4.2020 Π.Ν.Ω., σχετικά με την καταγγελία συμβάσεων μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και των πελατών τούς για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, στα εξής κατά βάση σημεία : α. Μειώνεται το χρονικό εύρος της καταγγελίας συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών που έχουν συναφθεί μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών τους με καταληκτική ημερομηνία για την καταγγελία της σύμβασης την 31η Αυγούστου 2020 αντί την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

- Δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των πιστωτικών σημειωμάτων, πού προσφέρούν οι τουριστικές επιχειρήσεις αντί της επιστροφής χρημάτων, από το λήπτη τούς σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

 
Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News