Αιγαίο - Πλακιωτάκης: Βόλτα στον Πειραιά και ανακοίνωση αύξηση πληρότητας (στο 85%) στα πλοία

Με πληρότητα ανάλογη της εποχής αναχώρησαν από τον Πειραιά τα πλοία με προορισμό τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Το πρώτο πρωινό από την απολευθέρωση των μετακινήσεων δεν συνοδεύτηκε με μαζική έξοδο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Οι έλεγχοι τόσο από το Λιμενικό όσο και από τα πληρώματα των πλοίων ήταν αυστηροί, και οι επιβάτες που δεν είχαν μαζί τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία. Στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε από νωρίς το πρωί για αυτοψία και ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η αυξήθηκε η πληρότητα για πλοία με καμπίνες από το 55% στο 85% και στο 80% για πλοία χωρίς καμπίνες.

Η πρωινή κίνηση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και πάλι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πρώτη καλοκαιρινή έξοδος».

Οι ουρές στους καταπέλτες των πλοίων ήταν μικρές και οι επιβάτες τηρούσαν τα απαιτούμενα μέτρα. Αγουροξυπνημένοι με τα εισιτήρια, και τις βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν αρνητικό τεστ Covid 19, ή το πιστοποιητικό του εμβολισμού στα χέρια, περίμεναν υπομονετικά να περάσουν τους ελέγχους για να μπουν στα πλοία. Η πλειοψηφία αποτελείτο από νέους ανθρώπους που ταξίδευαν για τα νησιά προκειμένου να εργαστούν για την καλοκαιρινή σεζόν.  

«Προχωρήστε  μπροστά ή πίσω, δεν υπάρχει αρίθμηση», ήταν τα πρώτα λόγια των αξιωματικών προς τους επιβάτες. Κατά την είσοδό υπήρχε θερμομέτρηση και αποστάσεις ασφαλείας, ενώ σε όλες τις θέσεις ήταν τοποθετημένη η ανάλογη σήμανση. Σε πλοίο που ταξιδεύει προς τα Κυκλαδονήσια, και η πληρότητά του φτάνει τα 1300 άτομα, επιβιβάστηκαν 250 επιβάτες. «Στα προηγούμενα δρομολόγια φεύγαμε με 25-30 άτομα. Επειδή απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις ο κόσμος δεν είναι με… μία βαλίτσα στο χέρι. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος περιμένουμε να γίνει η πρώτη μαζική έξοδος», αναφέρουν οι άνθρωποι των ακτοπλοϊκών εταιρείων μιλώντας στην kathimerini.gr 

Πλακιωτάκης και αύξηση πληρότητας 

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια ώστε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι. Καλώ τον κόσμο να ανταποκριθεί. Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παρακαλώ όλους να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι προοπτικές με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού είναι απόλυτα αισιόδοξες», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι από σήμερα η πληρότητα για πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% ενώ για πλοία χωρίς καμπίνες η πληρότητα είναι στο 80%.    

Αναλυτικά, η δήλωση του Υπουργού αναφέρει: 

«Διαπίστωσα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι επιβάτες και πληρώματα τηρούν τους κανόνες για να είναι το ταξίδι τους όχι μόνο ευχάριστο, αλλά και  ασφαλές. Αυτός είναι ο στόχος μας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και  γι΄ αυτό προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με βάση τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και - φυσικά - αξιοποιώντας την  ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμό στους κατοίκους των νησιών, δημιουργεί ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας, μέσα στο οποίο οι συμπατριώτες μας αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να χαρούν τις ομορφιές της πατρίδας μας, τη φιλοξενία μας, το ελληνικό καλοκαίρι.    

Καλώ τους επιβάτες και τα πληρώματα να τηρούν τα μέτρα προστασίας με απόλυτη συνέπεια. Οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος, θα είναι συνεχείς, τόσο στα λιμάνια, όσο και πάνω στα πλοία, για να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές και καλό καλοκαίρι». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News