Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοϊα - Σακέλλης: "Δεν θα αφήσουμε αβοήθητα τα νησιά, ταχύπλοα πάνε για...

Ακτοπλοϊα – Σακέλλης: “Δεν θα αφήσουμε αβοήθητα τα νησιά, ταχύπλοα πάνε για καλοκαίρι”

|

Μιχάλης Σακέλλης – Πρόεδρος της ΣΕΕΝ:  «Χάνουμε τον εσωτερικό και μη τουρισμό την περίοδο του Πάσχα και ελπίζουμε να μη χαθεί και η κρίσιμη περίοδος του καλοκαιριού μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης»

Μεγάλο είναι το πλήγμα του κορονοϊού στην ελληνική ακτοπλοΐα, με τη διακίνηση των επιβατών από και προς τα νησιά να είναι περιορισμένη, ενώ πτώση αναμένεται το επόμενο διάστημα και στην κίνηση των φορτηγών.

Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κίνηση. Ζούμε το απόλυτο τίποτα. Κινούνται μόνο όσοι πρέπει να μεταβούν στα νησιά και τα φορτηγά» και προσθέτει ότι «η κάπως αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε 1-2 μέρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν προσωρινή». Οι κρατήσεις, όπως είναι φυσικό, μηδενίστηκαν και σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, «η μείωση συγκριτικά με πέρυσι ξεπερνά το 70%».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ τονίζει ότι «πεσμένη είναι και η κίνηση στα φορτηγά κατά 10-15%. Το τελευταίο διάστημα εκτελέστηκαν περισσότερα δρομολόγια, καθώς στοκάρονται προϊόντα υπό τον φόβο ελλείψεων, αλλά αυτό θα σταματήσει κάποια στιγμή. Όταν περιοριστεί η εμπορευματική δραστηριότητα, θα κοπεί στη μέση και η εμπορευματική κίνηση».

Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα σκάφη, ο κ. Σακέλλης σημειώνει ότι είναι πιθανό τα δρομολόγιά τους, που συνήθως ξεκινούν τον Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα, να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή στη χειρότερη περίπτωση να μην εκτελεστούν πολλά από αυτά. «Χάνουμε τον εσωτερικό και μη τουρισμό την περίοδο του Πάσχα και ελπίζουμε να μη χαθεί και η κρίσιμη περίοδος του καλοκαιριού μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σακέλλης, οι ακτοπλόοι βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα, διότι δεν είναι δυνατή η διακοπή της λειτουργίας τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας αβοήθητα. Συζητάμε με το υπουργείο για να διατηρηθούν τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τον κόσμο» επισημαίνει.

Το υπουργείο εξετάζει προσεκτικά το όλο πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες προστασίας της ακτοπλοΐας. Ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος είναι η οικονομική ενίσχυση των ναυτικών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών που πλήττονται άμεσα από την «επέλαση» του ιού και η προσωρινή αναστολή ορισμένων δρομολογίων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ βάζει στο κάδρο κι ένα ακόμη πρόβλημα που έχει ξεχαστεί τελευταία, αλλά παραμένει «καυτή πατάτα» και για την ακτοπλοΐα. Ο λόγος για το προσφυγικό, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης, «καίει» και μαζί με τον κορονοϊό αποτελούν μεγάλες απειλές για τον κλάδο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν