Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑμοργός: O "Αγιος Νικόλας" πήρε τη θέση του στα Κατάπολα (video)

Αμοργός: O “Αγιος Νικόλας” πήρε τη θέση του στα Κατάπολα (video)

|

‘Καράβια που δεν φοβήθηκαν”… Το τέλος ενός προγράμματος στην Αμοργό – Τι αναφέρει ο δημαρχος Αμοργός Λευτέρης Καραϊσκος (video) 

Σε μια ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε στα Κατάπολα  το πρόγραμμα «Καράβια που δε φοβήθηκαν», της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου.

Ένα πρόγραμμα εικαστικής αναπαλαίωσης παλιών εγκαταλελειμμένων καϊκιών τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται στο λιμάνι του κάθε νησιού, στη στεριά, λειτουργώντας ως ένα έργο τέχνης,  ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί και σε όλους τους ναυτικούς που έχουν συνδέσει με αυτά τη ζωή τους. 

Εκτός από την Αμοργό το πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί σε ακόμη 6 νησιά (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Πάρο, Δονούσα, Σπέτσες), ενώ το καΐκι (σ.σ. ο Αγιος Νικόλας) ήταν ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Ε. Δανέζη (Κρίνος). 

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε, «Σε μια βραδιά γεμάτη από ναυτοσύνη και παραδοσιακή μουσική αποτίσαμε φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση της ξυλοναυπηγικής που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, στα καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί και στους Έλληνες ναυτικούς. Συγχαρητήρια στην εικαστικό Χριστιάνα Οικονόμου. Η Αμοργός απέκτησε στο λιμάνι των Καταπόλων ένα ξεχωριστό έργο τέχνης που θα διηγείται στους περαστικούς θαλασσινές ιστορίες.»


 

Θερμές ευχαριστίες στους μουσικούς που συνόδευσαν την βραδιά ,Γιακουμή Γαβρά και Μανώλη Νομικό, την Μάντρα οικοδομικών υλικών ΑΦΟΙ ΝΟΜΙΚΟΥ για το στήσιμο της εξέδρας ,τα ζαχαροπλαστεία « Καλλιστώ» & «Γλυκά της Ποθητής» για την προσφορά παστελιών και ξεροτήγανων, το «Yπερια»για την προσφορά της ρακής ,το Σούπερ Μάρκετ  «Μαύρος» για την προσφορά νερών. 

Καράβια που δεν φοβήθηκαν 

Από το 2015 έως σήμερα  έχουν αναπαλαιωθεί πέντε παλιά σκαριά  (συν ένα ακόμη καϊκι στις Σπέτσες για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης) σε Σχοινούσα (“ο Μικρός Ηλίας”), Ηρακλειά (“Ο καπετάν Γιάννης”), Κουφονήσι (“η Κυρά Σοφία”), στη Δονούσα (“ο “Τίμιος Σταυρός”) και στη Νάουσα της Πάρου (“ο Μαμουνάς”).. Σκοπός του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2015 ήταν και είναι  η τοποθέτηση των αναπαλαιωμένων καϊκιών στο λιμάνι του κάθε νησιού, στη στεριά, λειτουργώντας ως ένα έργο τέχνης ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί και σε όλους τους ναυτικούς.

Οπως αναφέρει η Χριστιάννα Οικονόμου “Δεν πέφτουν στο νερό, παραμένουν στο λιμάνι του κάθε νησιού σαν έργο τέχνης. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως φόρος τιμής, σε όλα τα καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, από μια εντολή της Ε.Ε. να καταστραφούν τα παραδοσιακά καΐκια και οι ψαράδες να καταθέσουν την αλιευτική τους άδεια”.

amorgos3.jpg Η ίδια επιμένει – για την ώρα – ότι έκλεισε ο συγκεκριμένος κύκλος με την Αμοργό και τον Αγιο Νικόλα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις; Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάει η επιχείρηση συντήρησης των σκαφών αυτών με δεδομένο ότι ο “Μικρός Ηλίας” μετράει ήδη επτά χρόνια ζωής εκεί στην Σχοινούσα. Αρα, θέλει τη συντήρησή του…

Απο εκεί και πέρα, κρατάει το γεγονός ότι όλα τα καϊκια είναι σαν παιδιά της, ότι η πρώτη παρουσία της στην Σχοινούσα ήταν ανάσα ζωής γιατί με το καλημέρα την αγκάλιασαν και την φιλοξένησαν (σ.σ. έμεινε τρία χρόνια εκεί) ενώ η πιο δύσκολη αποστολή;  ” Το καΐκι του Κουφονησίου, “η κυρά Σοφία”. Γενικά ήταν επίπονο το ταξίδι της ολοκλήρωσης του.”

Σε κάθε της αναφορά κλείνει με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει ξεριζώνουμε τις παραδόσεις μας”. Γιατί όπως έχει πει άλλωστε και ο Κοσμάς Ξενάκης: “Σήμερα” χωρίς ιστορία και καταγωγή δεν μπορεί να υπάρξει και τέχνη χωρίς ιστορία είναι τέχνη αγράμματη”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;