Ανάφη: Ανάσα με έκτακτη δρομολόγηση του «Διονύσιος Σολωμός»

Ελλάδα το μεγαλείο σου…  Και μόνο ως είδηση σοκάρει… Νησί του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων θα έμενε χωρίς απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά έως τις 12 Απριλίου (!!!) Αποτέλεσμα; Σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στις μετακινήσεις κατοίκων ή επισκεπτών αλλά και ανεφοδιασμού (τροφοδοσίας) με είδη ζωτικής σημασίας, ακόμη και για την καθημερινότητα των κατοίκων… Αναφερόμαστε στην Ανάφη, ένα από τα ωραιότερα νησιά στις Νότιες Κυκλάδες, που ελέω αποχώρησης για την ετήσια συντήρηση τόσο του «Aqua Jewel» όσο και του «Πρέβελης» έως τις 12 Απριλίου, θα έχαναν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με τον Πειραιά όσο και με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων…

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες τα τελευταία 24ωρα. Ανακοινώσεις και αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Κάτι που έγινε πραγματικότητα σήμερα. Και λίγο μετά τις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία από την Ανάφη, πέρασε την πόρτα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον αναπληρωτή υπουργό κο Σαντορινιό, σε ρόλο οικοδεσπότη. Άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων της πανέμορφης Ανάφης και όταν αποχώρησαν τα μέλη χαμογελούσαν. Όχι, πολύ, αλλά αρκετά. Αιτία; Το γεγονός ότι θα υπάρξει άμεσα έκτακτη δρομολόγηση του «Διονύσιος Σολωμός» (δύο φορές Σάββατο 30 Μαρτίου και Τρίτη 2 Απριλίου) ενώ θα συντομεύσει όπως όλα δείχνουν και η χρόνος απουσίας των δύο βασικών πλοίων, του “Aqua Jewel” και «Πρέβελης»…

Ας δούμε τι αναφέρει σε ανάρτησή της , η Σοφία Κολυδά, κάτοικος Ανάφης που συντόνισε την σημερινή διαμαρτυρία στο Υπουργείο…

« Η διαμαρτυρία των κατοίκων και λάτρεων του νησιού στέφθηκε με επιτυχία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10. Θέλοντας να προχωρήσει η διαδικασία συνάντησης με αρμόδιο όργανο του Υπουργείου, εισήλθαμε τα πρώτα λεπτά μετά τις 10. Παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανάφης κ. Τζώρτζης Ρούσσος, που με τον θεσμικό ρόλο που κατέχει, ζήτησε ακρόαση με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής. Συγκροτήθηκε μια ομάδα πέντε ατόμων που αποτελούνταν από τον κύριο Αντιδήμαρχο Ρούσσο Τζώρτζη, την κυρία Ρούσσου Ευαγγελία πράκτορας εισιτηρίων Ανάφης αλλά και αποκλεισμένη, την κυρία Κολυδά Σοφία κάτοικος Ανάφης και διοργανώτρια της διαμαρτυρίας, την κυρία Πολυχρονίδου Ελευθερία υποψήφια Περιφερειακή Σύμβολο και ο κύριος Κομιτόπουλος Δημήτριος εκπρόσωπος Ανάφης στην ΟΣΥΜΙΚ.

Στην ακρόαση με τον Υφυπουργό κύριο Σαντοριναίο Νεκτάριο, συζητήθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτόν τον αποκλεισμό. Οι λόγοι είναι κυρίως ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες ημερομηνίες για τον δεξαμενισμό. Η εναλλακτική ήταν να βγει μετά το Πάσχα. Καθώς και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία ώστε να αντικατασταθούν πλήρης τα ήδη δρομολογούμενα προς δεξαμενισμό. Υπήρξε αίτημα παράτασης του δεξαμενισμού από την εταιρεία του «Aqua Jewel «, αλλά θα συζητηθεί με τον Υφυπουργό. Κατά την συζήτηση επισημάνθηκε ότι η Ανάφη είναι κρίσιμο νησί των Κυκλάδων ως ένα από τα πιο απομονωμένα.

Κατόπιν ερώτησης της κυρίας Κολυδά σχετικά με τον νόμο 2392/01 άρθρο 7 όπου ''Με απόφαση του Υπουργού, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών , δύναται να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας που αφορούν: την τακτικότητα , τη συνέχεια, την ικανότητα παροχής μεταφορικών υπηρεσιών , το ναυλολόγιο και την στελέχωση'' , ο Υφυπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα το επικαλεστεί σε πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έπειτα δεν θα συνεργάζονταν με τα αιτήματα του Υπουργείου σε ύστερο χρόνο.

Καθώς επίσης συζητήθηκε η τροποποίηση του νόμου 4504/2017 άρθρο 76 '' Προγραμματικές Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας'' , σχετικά με τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών χαρτών από τις εταιρείες, το Υπουργείο και τους Δήμους των νησιών.

Η κυρία Ρούσσου ανέφερε την προσωπική της εμπειρία, η οποία για μια εργασία σε τράπεζα, αποκλείστηκε στην Σαντορίνη, και μετέβη στην Αθήνα για την σχετικά διαμαρτυρία. Ο Αντιδήμαρχος , εξήγησε ότι η παρουσία του στο νησί κρίνεται ζωτικής σημασίας καθώς είναι και οδηγός ασθενοφόρου, λεωφορείου και πυροσβεστικού.

Η συζήτηση έκλεισε περιμένοντας ενέργειες από το Υπουργείο προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σχετικά με την δρομολόγηση του πλοίου «Διονύσιος Σολομός» για το ερχόμενο Σάββατο και Τρίτη. Τον απόπλου του «Aqua Jewel» από τον λιμένα της Σύρου την Τρίτη 2/4 καθώς και τον απόπλου του «Πρέβελης» από τον λιμένα του Πειραιά στις 8/4. Θα διερευνηθεί η εισαγωγή πλοίου που να συνδέει συχνότερα τον λιμάνι της Ανάφης με της Θήρας.

Ευχαριστούμε πολύ για την κινητοποίηση όλων σε ένα θέμα τόσο μείζονος σημασίας για την επιβίωση της Ανάφης".