Ανάφη: Τρίτη επιστολή διαμαρτυρίας και... Υπουργέ γιατί μας ξέχασες;

Αυτό που συμβαίνει με την Ανάφη, απλά δεν έχει προηγούμενο.. Από τις 25 Μαρτίου λες και κάποιος αποφάσισε να διαλύσει την οικονομία ενός νησιού που δεν έχει περισσότερους από 300 κατοίκους.. Και πολλούς λέμε. Αλήθεια, τι φταίει; Στις 25 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι το νησί μένει χωρίς πλοίο για περίπου 15 μέρες γιατί πολύ απλά αποφάσισαν οι εταιρίες που δρομολογούσαν πλοία, ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των πλοίων... Και με βάση το πρόγραμμα θα είχαν πάλι πλοίο στις 12 Απρλίου (!!!) Με τα πολλά βρέθηκε λύση.  

Ομως, το μαρτύριο δεν τελείωσε... Παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων, η Ανάφη παρέμεινε στον αέρα... Εφτασε μέχρι τη Βουλή με παρέμβαση του Ιωάννη Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας αλλα και πάλι απάντηση ουσιαστική δεν υπήρξε.  Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαμε και πάλι αναφορά στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ανάφης με τα νησιά των Κυκλάδων και τον Πειραιά. Αυτή τη φορά από τον υποψήφιο δήμαρχο Ιωάννη Πατηνιώτη...  Ομως, τίποτα... Και ήρθε ο Ιούνιος και έφερε την καταστροφή. Η Sea Jets ανακοίνωσε ότι το Aqua Jewel παίρνει το δρόμο για εργασίες συντήρησης, όμως στην ουσία πήρε το δρόμο για την Ισπανία και τις Αζόρες όπως και πέρυσι για καλοκαιρινή ναύλωση. 

Και η Ανάφη έμεινε χωρίς αναπλήρωση και με ένα πλοίο δύο φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά... Απίστευτη εξέλιξη και με την Sea Jets απλά να καλύπτει το κενό με έκτακτη δρομολόγηση του Caldera Vista, χωρίς όμως να υπάρχει τακτική ενημέρωση. Αποτέλεσμα; Νέα έκρηξη από τους επαγγελματίες που είδαν την καλοκαιρινή περίοδο να χάνεται, χωρίς δική τους ευθύνη... Ποιος αλήθεια φταίει; Μάλιστα, στην τελευταία τους ανακοίνωση, στις 13 Ιουνίου, οι τόνοι ανέβηκαν.  Και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα " Το γεγονός ότι, όποτε θελήσετε, στέλνετε άλλο πλοίο στη θέση του επίσημου, χωρίς καμιά ενημέρωση (στο σύστημα εννοείται), δεν μπορεί να εκληφθεί ως εξυπηρέτηση, αλλά ως εμπαιγμός προς το νησί μας".

Και σήμερα ήρθε μία ακόμη ανακοίνωση... Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, κο Κουβέλη, όπου πολύ απλά αναφέρουν τα γεγονότα και πραγματικά θα έπρεπε ως προϊστάμενος να ντρέπεται... Αφησε ένα νησί απροστάτευτο στις ορέξεις των εταιρείων όταν αυτές επιδοτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των κατοίκων...  Και μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν προς τον Υπουργό κο Κουβέλη " Περιμένουμε επίσημη απάντηση στα ερωτήματα που σας θέτουμε. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας. Περιμένουμε να αποζημιωθούμε.Μη μας περιμένετε στις εκλογές".

Αναλυτικά, η επιστολή προ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής... 

"Είμαστε επαγγελματίες στο νησί της Ανάφης ― ένα νησί που βρίσκεται σε απόσταση μόλις δώδεκα μιλίων από την Σαντορίνη, αλλά δεν διαθέτει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης σε αυτό είναι μέσω της μίας και μοναδικής γραμμής της ANEK Lines από τον Πειραιά.

Τους θερινούς μήνες η Ανάφη ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό. Όλοι οι επαγγελματίες του νησιού, μόνιμοι κάτοικοί του, δουλεύουμε σκληρά κάθε χρόνο, για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το νησί μας στον τουριστικό χάρτη αυτής της χώρας ως έναν υπέροχο προορισμό. 

Αυτό το γράμμα γράφτηκε για να σας θυμίσει τον τόπο μας. Γράφτηκε επίσης για να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που έχουν προκύψει, εξαιτίας της έλλειψης δρομολογίων.

Η εταιρία Blue Star Ferries φέτος δεν μας ενέταξε στο πρόγραμμά της, η δε απάντηση που λαμβάνουμε από αυτήν είναι πως υπεύθυνο είναι το υπουργείο που δεν υπογράφει τη σχετική σύμβαση. Γιατί κύριε Υπουργέ;

Η εταιρία Sea Jet, που έκανε τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, έβγαλε πρόσφατα έκτακτη ανακοίνωση ότι το πλοίο χάλασε. Το πλοίο, Aqua Jewel, απέπλευσε από το νησί μας με κατεύθυνση τις Αζόρες. Χωρίς βλάβη, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό του υπουργείου. Η αντικατάσταση του παραπάνω δρομολογίου γίνεται ενίοτε και κατά βούληση από την εταιρεία, και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση στο διαδίκτυο. Γιατί κύριε Υπουργέ;

Περιμένουμε επίσημη απάντηση στα ερωτήματα που σας θέτουμε. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας. Περιμένουμε να αποζημιωθούμε.

Μη μας περιμένετε στις εκλογές.

Με εκτίμηση, Οι επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι της Ανάφης 

Αναστάσιος Αλεξόπουλος, Γεώργιος Νικολής, Αντωνία Κολυδά, Αθηνά Δέμη, Κυριάκος Χάλαρης ,Φλώρα Κολυδά, Γιώργος Χάλαρης, Γιάννης Λουδάρος, Γιάννης Πατηνιώτης, Γιάννης Μελίκογλου, Καλαμιώτισσα Σιγάλα, Κατερίνα Δαμίγου, Μανώλης Κολυδάς, Μάνος Αρβανίτης, Μάνος Νικολής, Αντώνης Χάλαρης, Νικολέττα Νικολή, Μαρία Συρίγου,Ευθυμία Καλογεροπούλου, Μάρθα Φερφιρή, Άννα Γαβαλά, Μαρία Κολυδά, Μαρία Χάλαρη, Γιάννης Χάλαρης, Μανώλης Λουδάρος, Σοφία Κολυδά, Καλλιόπη Νικολη, Καλλιόπη Χάλαρη, Παναγιώτης Χάλαρης, Πέτρος Ρούσσος, Εμμανουήλ Χάλαρης, Ευθυμία Ρούσσου, Μαργαρίτα Πελέκη, Γεώργιος Κολυδάς , Παναγιώτης Κορρορός, Μαργαρίτα Κονταράτου, Μάρκος Γαβαλάς.