Andros Jet: Η αποκόλληση, η επιστολή της Sea Jets και η άποψη επιβάτη

Η μίνι περιπέτεια των επιβατών του ταχύπλοου των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων "Andros Jet"  έλαβε τέλος οριστικά λίγο πριν τις 8 το απόγευμα (19:48 για την ακρίβεια) και μετά από περίπου εννέα ώρες... Το πλοίο αυτή τη στιγμή (λίγο μετά τις 20.20) κινείται προς Τήνο με ταχύτητα περίπου 16 κόμβων έχοντας ως προορισμό την ολοκλήρωση του δρομολογίου του με τελικό προορισμό την Σύρο.. 

Οπως είναι γνωστό γύρω στις 10.57 το Andros Jet ειχε ξεκινήσει τη διαδικασία να φύγει από την Ανδρο όταν προσάραξε στα αβαθή του Γαυρίου έχοντας αποτύχει να σηκώσει τη μία άγκυρα... Στη συνέχεια κόλλησε και χρειάστηκε να έρθει ρυμουλκό από την Σύρο για να μπορέσει να ξεκολλήσει... Οι 46 επιβάτες του μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά σκάφη στο Γαύριο και προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ το πλοίο έμειναν τα 27 άτομα πλήρωμα και σε αναμονή της επιθεώρησης... .

Οπως διαβάσαμε στη σχετική ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά " Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Γαυρίου/Άνδρου, για περιστατικό προσάραξης σε αμμώδη αβαθή του Ε/Γ-Ο/Γ-Ταχύπλοου ''ΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΤ'' σημαίας Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Γαυρίου ν. Ανδρου, με σαράντα έξι (46)  επιβάτες και είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Γαυρίου Άνδρου για Τήνο – Σύρο. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  προς παροχή τυχόν συνδρομής καθώς και τρία (03) ιδιωτικά σκάφη, στα οποία μετεπιβιβάστηκαν οι ανωτέρω επιβάτες και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Γαυρίου ν. Άνδρου. Στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσει, απογευματινές ώρες σήμερα,  ρυμουλκό ενώ από το περιστατικό δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και δεν έχει  παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση".

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ανακοίνωση εξέδωσε και η ακτοπλοϊκή εταιρεία Sea Jets που ανέφερε  «To ταχύπλοο Αndros Jet αναχωρούσε από το λιμάνι της Άνδρου με προορισμό την Τήνο και τη Σύρο. Κατά τη διαδικασία χειρισμών και άπαρσης της άγκυρας του πλοίου εντός του λιμένος, οι σταθεροποιητήρες του πλοίου που εξέχουν σχεδόν ένα μέτρο από αυτό ακούμπησαν σε ρηχό αμμώδη λοφίσκο με αποτέλεσμα να χρειαστεί βοήθεια για την αποκόλληση από την άμμο. Το ρυμουλκό που μετέβη στο σημείο χρειάστηκε μόλις 5 λεπτά για την αποκόλληση. Το Άνδρος Jet πραγματοποιούσε το τοπικό δρομολόγιο άγονης γραμμής Σύρο - Τήνο - Άνδρο - Τήνο - Σύρο.

Όλοι οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Γαυρίου στους οποίους και προσφέρθηκαν τα έξοδα γεύματος από την πλοιοκτήτρια εταιρεία καθώς και ένα εισιτήριο δωρεάν για όποια διαδρομή επιθυμούν από τις 180 και πλέον συνδέσεις στο Αιγαίο στις οποίες δραστηριοποιείται η Seajets. Η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προληπτικές ενέργειες σύμφωνα με τους κανονισμούς οι οποίες επέφεραν 4 ώρες καθυστέρηση. Οι παραπάνω διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, από την επαφή με την άμμο δεν υπάρχει καμία υλική ζημιά και το πλοίο ήδη αναχώρησε για το δρομολόγιό του».

Και τέλος, ενδιαφέρουσα η αποστολή μηνύματος επιβάτη του Andros Jet προς την ιστοσελίδα enandro.gr που περιγράφει το πως βίωσε την εμπειρία του στο ταχύπλοο. Και αναφέρει " 

Καλημέρα σας. Θα ήταν καλή η μέρα και για μας αν ο καπετάνιος του πλοίου δεν έβγαζε το πλοίο στην παραλία της Άνδρου! Ευχαριστούμε τον καπετάνιο που μας κέρασε κάτι να πιούμε, αλλά όταν ζήτησαν τα παιδιά μας τυρόπιτες και τους αρνήθηκαν.

Τα air-condition είναι κλειστά. Έχουμε σκάσει από την ζέστη. Βγήκε να μας ενημερώσει το ανώτατο πλήρωμα και όταν του ζητήσαμε τον λόγο μας είπε να μην λέμε τέτοια γιατί θα γίνουμε μαλλιά κουβάρια και ότι με κάτι τέτοιους σαν εμένα η Ελλάδα δεν πάει μπροστά, ούτε μπορώ να κάνω κουμάντο στην δουλειά τους!!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το καράβι έχει πολλά παιδιά. Εμείς έχουμε 4 και ένα βρέφος. Μας είπαν ότι προσπαθούν να βρουν τρόπο να μας μεταφέρουν στο λιμάνι για την πολύωρη αναμονή, που σίγουρα θα πάρει 4 ώρες είπαν.

 

Φοράνε σωσιβια (φωτ. Κ. Πατσιαούρας για το Εν Άνδρω).

Σε λίγο θα επιβιβαστούμε σε λάντζες για να μεταφερθούμε χωρίς αυτοκίνητα και αποσκευές μας ενημέρωσαν μόλις!! Ρεζίλια μέσα στο λιμάνι της Άνδρου ...

Είμαι τόσο θυμωμένος γιατί έχω χάσει το καράβι δύο φορές και έχω χάσει τα εισιτήρια. Βγαίνουμε θα σας συνεχίσω σε λίγο γιατί βλέπουμε βάζουμε σωσίβια τώρα

Με την άδεια μας τις φωτογραφίες μπορείτε να τις κοινοποιήσετε είμαστε οι εικονιζόμενοι.

 ΥΓ Μόλις μας κατέβασε το λιμενικό με δικό του σκάφος που είχε μεγάλη ασφάλεια, μόνο τρία σκαλιά. Ειλικρινά ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ πολύ το λιμενικό σώμα για την άψογη συμπεριφορά του απέναντι μας και την βοήθεια του.

Κώστας Πατσιαουρας"