Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕΕΚΦΝ - Νότιο Αιγαίο: Συναντήσεις για ζητήματα λιμενικών υποδομών

ΕΕΚΦΝ – Νότιο Αιγαίο: Συναντήσεις για ζητήματα λιμενικών υποδομών

|

Οι λιμενικές υποδομές στο επίκεντρο συναντήσεων μεταξύ ΕΕΚΦΝ και τοπικών φορέων – Οι επαφές σε Σαντορίνη και Μύκονο για τις Κυκλάδες 

Επίσκεψη στους λιμένες Μυκόνου, Πάτμου, Ρόδου, Σαντορίνης πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους, τους Προέδρους των Λιμενικών Ταμείων, τους προϊσταμένους των άλλων Αρχών Λιμένων, καθώς και τους τοπικούς Ναυτικούς και Τουριστικούς Πράκτορες.

Όπως τονίζεται, στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους λιμένες, για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των μεταφερομένων εκατομμυρίων επιβατών – τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η κρουαζιέρα σε πρώτο πλάνο.. Α και βέβαια η Νάξος παραμένει εκτός… Είναι το μοναδικό μεγάλο νησί σε όλο το Αγαίο που απέχει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα… 

Τα θέματα που τέθηκαν κατά τις συναντήσεις ήταν τα παρακάτω:

1. Σχεδιασμοί έργων και ρυθμίσεων και η αποτύπωσή τους στα masters plans, σε όλο το φάσμα που αφορά την κρουαζιέρα. Για ορισμένους λιμένες υπεδείχθησαν σύγχρονοι, εύκολοι και οικονομικότεροι τρόποι κατασκευής κρηπιδωμάτων, όπως τα finger piers.

2. Σχεδιασμός και κατασκευή σταθμών επιβατών (passenger terminals), σύμφωνα με τις  ανάγκες του μέλλοντος, από πλευράς αριθμού επιβατών και ιδιαίτερα αυτών που  προέρχονται από χώρες Non Schengen, όπου αναμένεται η εφαρμογή από τον Μάιο του  2023 νέων απαιτήσεων στους ελέγχους των αποβιβαζομένων, το γνωστό entry exit system.

3. Βελτιώσεις σε υπάρχουσες υποδομές, όσον αφορά τα κρηπιδώματα παραβολής των  κρουαζιεροπλοίων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και προοπτικές από πλευράς  μεγέθους διαστάσεων, των τελούντων υπό ναυπήγηση νέων.

4. Εφαρμογή μέτρων, σχετικά με τα προβλεπόμενα από την οικεία Διεθνή Σύμβαση και τον Κώδικα ISPS για το Maritime Security, μέτρα, τόσο στην χερσαία λιμενική ζώνη, όσο και στον θαλάσσιο χώρο, εκεί που παραμένουν τα κρουαζιερόπλοια στα αγκυροβόλια, πραγματοποιώντας αποεπιβίβαση των επιβατών – τουριστών με λέμβους.

5. Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του ατμοσφαιρικού, με τους σχεδιασμούς και την εγκατάσταση στους λιμένες ευκολιών παροχής ρεύματος στα πλοία.

6. Λειτουργία συστήματος ελέγχου αφίξεων – αναχωρήσεων κρουαζιεροπλοίων (berth allocation).

7. Ευκολίες σε ότι αφορά τις πλοηγικές Υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κατάλληλη και  επαρκή στελέχωση, καθώς και τα αναγκαία υλικά μέσα εκτελέσεως του έργου (πλοηγίδες – εξοπλισμός).

8. Τοποθέτηση ναυδέτων σε προορισμούς κρουαζιέρας, όπου οι λιμενικές εγκαταστάσεις  παραβολής πλοίων δεν παρέχουν τις αναγκαίες ευκολίες και αναγκάζονται να παραμείνουν στους όρμους.

9. Λειτουργία λεωφορείων (shuttle buses) σε μεγάλους λιμένες, για τη μεταφορά επιβατών από τα σημεία αποβίβασης στα passenger terminals, όταν αυτά είναι σε μακρινές αποστάσεις.

10. Ανάπτυξη υποδομών σε μικρά νησιά, με ελεγχόμενο τρόπο, για τα οποία υπάρχουν τάσεις για να καταστούν νέοι προορισμοί, λόγω του ήσυχου περιβάλλοντος, των φυσικών τοπίων και άλλων πλεονεκτημάτων που συμβαίνει να υπάρχουν σε αυτά τα μέρη.

11. Επέκταση της τουριστικής περιόδου, με στόχο το full year operation, ιδιαίτερα σε  προορισμούς της Περιφέρειας αυτής, όπου συνδράμει και το στοιχείο των ηπιότερων  καιρικών συνθηκών.

12. Διατήρηση της λιμενικής ζώνης κάθε λιμένος ελεύθερης από εμπόδια, ώστε να υπάρχει  άνετη και ασφαλής κίνηση επιβατών και οχημάτων.

13. Καθορισμός αγκυροβολίων και αποτύπωσή τους στους ναυτικούς χάρτες, για να μην  υπάρχει άναρχη κατάσταση στις θέσεις παραμονής των πλοίων, όπου συμβαίνει οι  λιμενικές εγκαταστάσεις να μην είναι επαρκείς για την εξυπηρέτηση των πλοίων.

14. Καλύτερη εξυπηρέτηση του χώρου αποεπιβίβασης των επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια με ενισχυμένη παρουσία προσωπικού για το security και πάντα με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών.

15. Αναγνώριση του έργου των Λεμβούχων εκεί που υπάρχει δομή διαχείρισης από  Οργανωμένα Σωματεία, εξασφαλίζοντας απολύτως κατάλληλη και ασφαλή λειτουργία του μηχανισμού, για την εκτέλεση του έργου της αποεπιβίβασης των επιβατών από τα αγκυροβόλια, όπως συμβαίνει με τη Σαντορίνη, την Μύκονο και την Πάτμο.

16. Για λιμένες με μεγάλη ιδιαιτερότητα, όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης, απασχολεί το θέμα κατασκευής δεύτερου σύγχρονου και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα τελεφερίκ, καθώς και η συντήρηση των υπαρχόντων ναυδέτων, ικανών να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μεσαίου και μικρού μεγέθους που είναι αναγκαίο, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων βυθισμάτων θαλάσσης στον όρμο, δεν επιτρέπεται η χρήση αγκυρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι εκπρόσωποι της ΕΕΚΦΝ ευχαρίστησαν τους Δημάρχους και τους άλλους επικεφαλής φορέων – υπηρεσιών λιμένων, για την προθυμία και το ενδιαφέρον τους για τη συζήτηση ποικίλων θεμάτων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνέχεια των συναντήσεων, προκειμένου με τον τρόπο αυτό, να ακούγονται οι απόψεις των χρηστών στους σχεδιασμούς των έργων, πριν αρχίσει η εκτέλεσή τους.

Το στοιχείο αυτό δίδει τη δυνατότητα να καταγράφονται οι απόψεις των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι στους χειρισμούς των πλοίων κατά την είσοδο και έξοδο από τους λιμένες, καθώς και την παραμονή των εκεί, λαμβάνοντας πάντα τον παράγοντα ασφάλεια (safety), που σχετίζεται και με τις επικρατούσες σε κάθε περίπτωση καιρικές συνθήκες στους λιμένες και τα αγκυροβόλια. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air