Ελλάδα: 138 εκατ. ευρώ το ...σωσίβιο για τις άγονες γραμμές

Πλοία σε κίνηση

Ένεση ρευστότητας για την ακτοπλοΐα αναζητούν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών. Η κίνηση του καλοκαιριού, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η πτώση των επιβατών τον Αύγουστο ανήλθε σχεδόν 40% και το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου σχεδόν 60%, ενώ και οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου είναι «υποτονικές».

Όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, ίσως οι απώλειες εσόδων ανέλθουν εφέτος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

«Θα στηρίξουμε την ακτοπλοΐα», ανέφερε προχθές, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι το κονδύλι για τις άγονες γραμμές θα αυξηθεί στα 138 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. το 2019, σημειώνοντας ότι με την αύξηση του ποσού αυτού θα διασφαλιστούν οι δρομολογιακές γραμμές.

Ήδη, στο πρόσφατο παρελθόν εγκρίθηκαν 2 πακέτα στήριξης των εταιρειών (15 + 15 εκατ. ευρώ), πέρα από τις οριζόντιες διευκολύνσεις στο επίπεδο των εργοδοτικών εισφορών. Πάντως, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τις «τρομάζει», όχι τόσο ο χειμώνας, ο οποίος «παραδοσιακά» έχει χαμηλές πληρότητες, αλλά το ενδεχόμενο… απώλειας του καλοκαιριού του 2021.

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα metaforespress.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News