Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Ακτοπλόοι και ΠΝΟ τα "βρήκαν" και +2% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ελλάδα: Ακτοπλόοι και ΠΝΟ τα “βρήκαν” και +2% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

|

Συμφωνία για αυξήσεις 2% στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην ακτοπλοΐα – Τι αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ που δεν έβαλε την υπογραφή της 

Οχι που δεν θα τα έβρισκαν… Σε συμφωνία για αυξήσεις της τάξης του 2% στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοϊας με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019 κατέληξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατά τη σημεριινή διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία των ακτοπλόων. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχε προτείνει προς την ΠΝΟ την αύξηση των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΕΝ προχώρησε, επίσης, σε συμφωνία και με το ναυτεργατικό σωματείο των θαλαμηπόλων για θέματα συνθέσεων στην ακτοπλοϊα. Ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΝΟ, είχε αναφέρει ότι το αυξημένο κόστος στα ναυτιλιακά καύσιμα κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια με σημαντική περαιτέρω αύξηση μετά την 1/1/2020, λόγω του νέου τύπου περιβαλλοντικού καυσίμου, ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητες των ακτοπλόων σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των εν ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία. 

Ενδιαφέρουσα πάντως είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) που μαζί με τρία ακόμη σωματεία δεν υπέγραψαν μιλώντας για κοροϊδία… 

 Στην σημερινή συνάντηση – διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2019 η πλειοψηφία της ΠΝΟ και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδέχθηκαν την πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις 2% για το 2019.

Ακριβώς αυτή η ίδια πρόταση του ΣΕΕΝ είχε απορριφθεί πριν λίγες μέρες με αποτέλεσμα την κάθοδο στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 3 Ιούλη 2019.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά το άθλιο παιχνίδι αυτών των δυνάμεων οι οποίες σε ανοιχτή συναλλαγή με τους εφοπλιστές αγνόησαν προκλητικά την αγωνιστική θέληση και βούληση των Ναυτεργατών υπογράφοντες μια ΣΣΕ η οποία είναι μακριά από τις ανάγκες και πίσω από τα ώριμα και δίκαια αιτήματά τους.

Η Διοίκηση του ΣΕΕΝ και ο Γ.Γ της ΠΝΟ επιχείρησαν από κοινού να επαναφέρουν στην διαπραγμάτευση σχέδιο συμφωνίας με το οποίο μεθοδευόταν η αποδοχή του αντιδραστικού νόμου 4150/2013 με τον οποίο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας θεσπίστηκαν συνθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των Ναυτιλιακών εταιριών.

Η σθεναρή και αποφασιστική θέση της ΠΕΝΕΝ ήταν καθοριστική ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση αυτού του βρώμικου σχεδιασμού ο οποίος θα είχε σοβαρές συνέπειες στο εσωτερικό των Ναυτεργατών και των πλοίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα δεκάδες Ναυτεργατικά αιτήματα δεν απετέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης παρά μόνο το ποσοστό αύξησης και αυτό στο πλαίσιο της αποδοχής της πρότασης των εφοπλιστών.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις παρωδία, ερήμην των Ναυτεργατών και το αποτέλεσμά τους διαιωνίζει, οξύνει και επιδεινώνει τα ναυτεργατικά προβλήματα.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το μπλοκ του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπίσει και τα πιο στοιχειώδη ναυτεργατικά δικαιώματα.

Η ΠΕΝΕΝ και άλλα τρία ναυτεργατικά Σωματεία δεν υπέγραψαν την ΣΣΕ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει αυτοτελώς τον αγώνα για την κατάργηση των συνθέσεων του νόμου 4150/2013, την επαναφορά τους στα επίπεδα των πραγματικών αναγκών, για να μπει τέλος στις συνθήκες εργασιακής εξόντωσης με τα επιβαρυμένα ωράρια εργασίας, με την καταστρατήγηση των ωρών ανάπαυσης, με την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Θα συνεχίσει την πάλη ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την εκτεταμένη παραβατικότητα βάζοντας μπροστά τα Ναυτεργατικά δικαιώματα και συμφέροντα.

Η ΠΕΝΕΝ θα αντιπαλέψει με την ίδια αποφασιστικότητα και ταξική συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική της νέας δεξιάς κυβέρνησης η οποία έχει την ίδια ρότα στην πυξίδα της με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα