Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα - Ακτοπλόοι: Παράπονα για τη στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, το ζήτημα...

Ελλάδα – Ακτοπλόοι: Παράπονα για τη στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, το ζήτημα των καυσίμων

|

Oι αριθμοί και τα πρωτόκολλα της ακτοπλοΐας ενόψει καλοκαιριού – Τα παράπονα των ακτοπλόων και το θέμα των καυσίμων 

Με μικρές διαφορές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά ταξίδια στα νησιά της χώρας το φετινό καλοκαίρι, συγκριτικά με πέρυσι, με τους επαΐοντες του κλάδου να κρατούν πάντως “μικρό καλάθι” για τα επίπεδα της κίνησης.

Οι προϋποθέσεις επιβίβασης στα πλοία

Παράγοντες της ακτοπλοΐας εξηγούν στο capital.gr πως οι τουρίστες θα πρέπει να συμπληρώσουν μία υπεύθυνη δήλωση πριν επιβιβαστούν στα πλοία, με δυνατότητα καταγραφής των στοιχείων και ηλεκτρονικά, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Η εν λόγω φόρμα ενδέχεται να είναι ελάχιστα διαφοροποιημένη από αυτήν που αξιοποιήθηκε πέρυσι, περιλαμβάνοντας, ίσως, κάποιες πρόσθετες ερωτήσεις, σχετικά με τους εμβολιασμούς των επιβατών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αρνητικό τεστ κορονοϊού ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού δε θα αποτελούν πιθανότατα προϋπόθεση για την επιβίβαση.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για τον αριθμό των επιβατών που θα μπορούν να εισέλθουν στα πλοία. Ειδικότερα, η πληρότητα θα αυξηθεί σταδιακά στο 60-65% μετά το Πάσχα και τον Ιούνιο, με ορίζοντα να φτάσει το 85% τους “καυτούς” μήνες των τουριστικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα δρομολόγια διενεργούνται με πληρότητα 55% στα πλοία με καμπίνες και 50% σε αυτά χωρίς καμπίνες.

Ωστόσο, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η μεταβατική περίοδος “δεν έχει νόημα στις παρούσες συνθήκες, δεδομένου ότι η κίνηση δεν αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου”. “Πρέπει να πάμε απευθείας στο 85%” συμπληρώνουν.

Το “παράπονο” για την “εύνοια” των αεροπορικών

Εν αναμονή πάντως των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίσουν τα ταξίδια με τα πλοία, παράγοντες των ακτοπλοϊκών εταιρειών καταγγέλλουν στο capital.gr άνιση μεταχείριση σε σχέση με τον αεροπορικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν ότι σήμερα ισχύει το εξής παράδοξο: Οι τουρίστες μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τα νησιά, αφού βεβαίως έχουν υποβληθεί σε τεστ ή εμβόλιο, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν με τα πλοία σε αυτά, λόγω των ισχυόντων περιορισμών στις μετακινήσεις. Πρόκειται, όμως, για μία κατάσταση που αναμένεται να διευθετηθεί με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων στα μέσα Μαΐου.

Οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι – Ζήτηση για καμπίνες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr, μέχρι τις 31 Μαρτίου, διακινήθηκαν 700.000 επιβάτες λιγότεροι εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καθώς το πρώτο δίμηνο του 2020 δεν υπήρχαν περιορισμοί. Συνολικά η κίνηση του πρώτου εξαμήνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με τα περσινά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ακτοπλόοι “ποντάρουν” στην αύξηση των ροών από Ιούλιο και μετά, παραμένοντας, όμως, διστακτικοί. “Δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις, ελπίζουμε σε αγορές της τελευταίας στιγμής” σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, προβλέποντας εν τέλει μία ελαφρώς βελτιωμένη επιβατική κίνηση στο τέλος του 2021, σε ετήσια βάση. Φυσικά αυτές οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται πάντα με τα προγράμματα των εμβολιασμών, τα οποία θα επιταχυνθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μικρή αύξηση στην επιβατική κίνηση ενόψει και του εορτασμού του Πάσχα. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή (23/4), ορισμένα πλοία αναχωρούσαν με 400 επιβάτες, έναντι 200 το προηγούμενο διάστημα, αριθμός φυσικά που δεν αντιστοιχεί ούτε στο ελάχιστο στα ταξίδια ετών προ κορονοϊού. Από τα τελευταία δρομολόγια αναδεικνύεται και το ενισχυμένο ενδιαφέρον για καμπίνες, καθώς οι επιβάτες θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια στο σημερινό περιβάλλον.

“Πονοκέφαλος” το κόστος καυσίμων

Ανασταλτικός παράγοντας για την ανάκαμψη της ακτοπλοΐας είναι και ο “βαρύς” λογαριασμός των καυσίμων, τα οποία, με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ, αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1/4 των λειτουργικών δαπανών των εταιρειών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ακτοπλόους, η τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα συμβατικά πλοία έχει “σκαρφαλώσει” κατά 80% σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, όπως εξηγούν οι ακτοπλόοι, τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών δε θα διαφέρουν από τα – κακά – περσινά, καθώς μία ενδεχόμενη βελτίωση στην κίνηση θα αντισταθμιστεί από το κόστος των καυσίμων.

Με πληροφορίες από την σελίδα capital.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί