Ελλάδα: Δεν τα βρήκαν Πλακιωτάκης - ναυτεργάτες οπότε .. απεργία (23-24/02)

Ακτοπλοϊα.. ανάγκη ανανέωσης

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με την αντιπροσωπεία των 13 ναυτεργατικών σωματείων τα οποία έχουν προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία για τις 23 και 24 Φεβρουαρίου με βασικό αίτημα την κατάργηση του νόμου 4714/2020.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέπτυξαν στον υπουργό τις θέσεις τους και εξέφρασαν την κοινή τους στάση για το νόμο 4714/20 που καταργεί τις ΣΣΕ και ταυτόχρονα επιχειρεί παρέμβαση στις εσωτερικές και εκλογικές διαδικασίες των σωματείων. Επίσης έθεσαν  όλα τα ναυτεργατικά προβλήματα της περιόδου που αφορούν τις στερήσεις στην απόδοση των συντάξεων και των άλλων ασφαλιστικών παροχών προς τους δικαιούχους, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στα πλοία, την τραγική ολιγωρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για το ειδικό επίδομα covid-19, τα ζητήματα που αφορούν την ανεργία, την λειτουργία του ΓΕΝΕ, την ναυτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα σωματεία, ο υπουργός «υπεραμύνθηκε της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής προτάσσοντας την πολιτική της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση των ΣΣΕ», ενώ παράλληλα τόνισε ότι με τα «μέτρα που έλαβε θα επανακάμψει η ελληνική σημαία στο ελληνικό νηολόγιο» και ότι «η πολιτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει οφέλη τόσο στην πλοιοκτησία όσο και στους ναυτεργάτες».

Να σημειώσουμε ότι στο προχθεσινό δελτίο που είχαν εκδώσει τα σωματεία είχαν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις..   Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν, μαζί με τον νόμο 4714/2020, τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα, τα εργασιακά, η ανεργία, οι ΣΣΕ και σειρά ακόμη συσσωρευμένων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και διαρκώς διογκώνονται.

Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

@ Οι εκπρόσωποι των 13 σωματείων εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στον νόμο 4714 και απαιτούν την άμεση κατάργησή του.

@ Κοινή παράσταση των σωματείων στον Πρόεδρο του ΝΑΤ με την απαίτησή μας να αποσυρθεί από την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ οποιαδήποτε συζήτηση για υλοποίηση της νέας εγκριτικής πράξης σύμφωνα με την οποία καταργείται η ΣΣΕ των ποντοπόρων. Στην σχετική συνάντηση που έγινε ο Πρόεδρος του ΝΑΤ δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει το σχετικό θέμα από την ημερήσια διάταξη.

@ Παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ε.Ν στις 12/2 και ώρα 12.00 απαιτώντας συνάντηση μαζί του.

@ Συμφωνήθηκε ομόφωνα η κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 23-24 Φλεβάρη με προοπτική κλιμάκωσης και για τον σκοπό αυτό συνομολογήθηκε όπως το κάθε σωματείο μέσω των αρμόδιων οργάνων του υλοποιήσει την ανωτέρω συμφωνία τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή προκειμένου να εξετάσει και να αποφασίσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενημέρωση των Ναυτεργατών και την προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία είναι: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν. (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν. (ΠΕΝΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν. (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν., Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News