Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Εκπέμπει SOS η Ακτοπλοϊα και ζητάει άμεση οικονομική στήριξη

Ελλάδα: Εκπέμπει SOS η Ακτοπλοϊα και ζητάει άμεση οικονομική στήριξη

|

Ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο διακοπής δρομολογίων – Τι ζητάει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από την Κυβέρνηση – Τα αιτήματά του 

Σε μεγάλη «φουρτούνα» βρίσκονται οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και της μείωσης της επιβατικής κίνησης. Το είδαμε άλλωστε χθες Κυριακή 22 Μαρτίου όταν το Blue Star Delos ήρθε στη Νάξο μεταφέροντας όχι περισσότερους από είκοσι επιβάτες (!!!) ενώ σήμερα, Δευτέρα 23 Μαρτίου είχαμε την αναστολή δρομολογίου από την Golden Star Ferries…  Ποια είναι η επόμενη κίνηση; Η αποστολή από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) επιστολής στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Και σ’ αυτήν τονίζεται ότι «οι ακτοπλοΪκές εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19», στα οποία «έρχεται να προστεθεί και η βέβαιη κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης μετά την εξαγγελία μέτρων για την απαγόρευση μετακινήσεων των μη μόνιμων κατοίκων, αλλά και τη δραστική μείωση της χωρητικότητας των πλοίων μας.»

Ο ΣΕΕΝ δηλώνει ότι δεν διαφωνεί με την αναγκαιότητα λήψης των εξαγγελθέντων μέτρων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και πιστεύουμε ότι το γνωρίζετε, ότι η επιβατική κίνηση θα περιοριστεί στους κατ’ ανάγκη διακινούμενους για λόγους υγείας ή άλλα πολύ σοβαρά θέματα, δηλαδή ουσιαστικά θα είναι ανύπαρκτη.»

Δεν αναμένεται βελτίωση το Πάσχα

Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, ο ΣΕΕΝ προβλέπει «σταδιακή καθημερινή μείωση λόγω της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητος, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά μας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεταφορικό έργο των φορτηγών αυτοκινήτων θα αφορά μόνο στην περιορισμένη, λόγω μη ύπαρξης τουριστικής κίνησης,  μεταφορά ειδών διατροφής» τονίζει και προσθέτει:

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι :

@ Δεν θα υπάρξει βελτίωση της διακίνησης επιβατών και οχημάτων την περίοδο του Πάσχα, που πάντα ήταν μία σημαντική βοήθεια για τις εταιρείες μας μετά το τέλος της δύσκολης και ζημιογόνου χειμερινής περιόδου.

@ Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι πλέον ανύπαρκτες, δηλαδή είναι βέβαιο ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η κίνηση της θερινής περιόδου θα είναι απογοητευτική με πιθανότητα να είναι χειρότερη ακόμα και από τη χειμερινή.

@ Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν προβληματίζονται μόνο για την κάλυψη των εξόδων των πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια, αλλά και για το κόστος εκείνων που λόγω της μειωμένης κίνησης δεν εκτελούν δρομολόγια. Υπάρχουν σταθερά έξοδα και υποχρεώσεις οι οποίες δεν μειώνονται με την μη εκτέλεση δρομολογίων.

@ Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι επιβίωσης των νησιωτών μας, αλλά και πολλοί σοβαροί Εθνικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθούν στα νησιά μας τα απαραίτητα δρομολόγια, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.

ΣΕΕΝ: Να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών

Στη συνέχεια, και με δεδομένη τη συρρίκνωση της κίνησης της τρέχουσας περιόδου και την απώλεια της αυξημένης κίνησης της περιόδου του Πάσχα και της θερινής τουριστικής κίνησης που αποτελεί το 60% του ετήσιου Ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, ο ΣΕΕΝ παρατηρεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των ακτοπλοϊκών πλοίων, με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναδρομικά από 21.3.20, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών και η ασφάλεια των νησιών.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από σχετικό αίτημά σας, σας έχουν ενημερώσει για τον αριθμό των πλοίων και δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο, επίσης για τα έξοδα των πλοίων αυτών τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, αλλά και για τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τέλος, πλην των άλλων αναγκαίων μέτρων τα οποία έχουμε προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020″.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα