Ελλάδα: Παραλαβή του 2ου σκάφους της Rafnar και ενίσχυση Λιμενικού Σώματος

Το δεύτερο από τα δέκα σκάφη της Rafnar, τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol παρέλαβε σήμερα το Λιμενικό Σώμα, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μέσω της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ" και συγκεκριμένα του ιδρύματος Ωνάση.

Κατά την παραλαβή τελέστηκε αγιασμός του σκάφους παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη και του εκπροσώπου του ιδρύματος Ωνάση, Γεώργιο Καραγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Olympic Shipping and Management S.A.

«Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη, ξεχωριστή τιμή, να παραλαμβάνουμε το δεύτερο σκάφος προσφορά του ιδρύματος Ωνάση. Ενός ιδρύματος που έχει συνδεθεί με έναν κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή ο οποίος μεγαλούργησε στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, έκανε υπερήφανη την Ελλάδα, συνέδεσε το όνομά του με το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, με τον Ελληνικό εφοπλισμό. Κάτι που αναδεικνύει και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας ότι η ναυτιλία αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας», δήλωσε ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον συνεχή εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακά μέσα και συστήματα θα συνεχιστεί. Ήδη μέσα σε έναν χρόνο έχουμε καταφέρει πολλά και σε επίπεδο ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος, με 38 πλωτά σκάφη,  με 54 οχήματα, ενώ μέσα στο 2020 θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την παραλαβή 24 νέων σκαφών και 100  νέων οχημάτων. Αυξήσαμε μετά από πολλά χρόνια την οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος κατά 1500 άτομα και βέβαια μετά από πολλά χρόνια, είναι στον αέρα επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης ένα μεγάλο, Εθνικής και στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο θα αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος».

d85_7460.width-1600.jpg

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος  από το Λιμενικό Σώμα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα, με τόλμη με σθένος αλλά και με ανθρώπινη ευαισθησία τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Κι αυτό το κάνουν ακριβώς επειδή είναι άρτια εκπαιδευμένοι, έμπειροι και το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο δεν είχαμε ούτε μία απώλεια ανθρώπινης ζωής, πιστοποιεί το γεγονός ότι τα στελέχη μας κάνουν τη δουλειά τους με άψογο επαγγελματισμό και ανθρώπινη ευαισθησία. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα με αποφασιστικό τρόπο αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας αλλά γενικά την Ευρώπη, πιστοποιείται από το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους 4 μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019 έχουν μειωθεί κατά 85%. Αξίζουν δημόσια ευχαριστώ στα στελέχη μας.

dsc_7960.width-1600.jpg

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους δωρητές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την πολύτιμη αρωγή και τη διαχρονική στήριξη που προσφέρουν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τόνισε: 

«Το ταχύπλοο  περιπολικό σκάφος 1055 που παραλαμβάνουμε σήμερα, με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ωνάση, διατίθεται σε ακόμη μία Υπηρεσία Πρώτης Γραμμής, τη Λιμενική Αρχή Καλύμνου. Το συγκεκριμένο σκάφος λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων  θα πολλαπλασιάσει την επιχειρησιακή ισχύ του Λιμενικού Σώματος στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου» και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κάθε μέρα είναι μία πρόκληση. Όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθημερινά με αυταπάρνηση, ευσυνειδησία και επαγγελματισμό εκπληρώνουν το δύσκολο έργο που η ελληνική Πολιτεία μας έχει αναθέσει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, με σεβασμό στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής».

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Πρόκειται για σκάφη Ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής ναυπήγησης. Το σκάφος θα φέρει δυο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury 450R και θα αναπτύσσει έμφορτο τη μέγιστη ταχύτητα των 53 κόμβων. Το σκάφος κλειστού τύπου με υπερκατασεκυή και έχοντας θωράκιση  κατηγορίας NIJ3+ στα παράθυρα και τη καμπίνα. Δύναται να μεταφέρει 14 άτομα προσωπικό σε αντικραδασμικά καθίσματα της εταιρείας Ulman. Τέσσερα άτομα είναι εξωτερικά στη πλώρη, τέσσερα στη πρύμνη και τα υπόλοιπα εσωτερικά στην καμπίνα του σκάφους.

Ο εξοπλισμός των σκαφών τύπου RAFNAR 1100 Tactical συμπληρώνεται από ηλεκτροπτικό σύστημα της FLIR, ραντάρ ναυτιλίας SIMRAD, GPS – Plotter, τακτικό σύστημα αποστολής μετάδοσης εικόνας και ήχου και δυνατότητα τοποθέτησης έστορα με πολυβόλο στη πλώρη των 12,7 χιλιοστών. Το σκάφος ζυγίζει 4,1 τόνους και έχει ακτίνα δράσης τα 400 ναυτικά μίλια. Τα σκάφη RAFNAR έχουν τη δυνατότητα να πλέουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και σε περίπτωση που πάρουν κλήση επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Φυσικά ο εξοπλισμός των σκαφών τροποποιείται και διαμορφώνεται ανάλογα τις ανάγκες τις απαιτήσεις του πελάτη ως προς το σκέλος των αισθητήρες, του οπλικού φορτίου (μπορεί να τοποθετηθεί και τηλεχειριζόμενος έστορας με πολυβόλο μέχρι 12,7 χιλιοστά), των επικοινωνιακών συστημάτων καθώς και των κινητήρων (εσωλέμβιοι ή εξωλέμβιοι). Η επιλογή των εξωλέμβιων μηχανών γίνεται λόγω της γάστρας του σκάφους καθώς και λόγω ευκολιών στη συντήρηση.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News