Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Τα υδροπλάνα θα πετάξουν τελικά το 2021

Ελλάδα: Τα υδροπλάνα θα πετάξουν τελικά το 2021

|

Τα υδροπλάνα δεν θα πετάξουν ούτε φέτος στην Ελλάδα – αδειοδοτημένα και έτοιμα να λειτουργήσουν και τυπικά είναι τρία υδατοδρόμια σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα

Οι πρώτες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2004, κυρίως στο Ιόνιο. Τότε αποπειράθηκε η εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην αγορά να πραγματοποιήσει πτήσεις και στην Ιο, στην Πάτμο και στο Λαύριο. Η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε, καθώς τα εμπόδια αφορούσαν τόσο τις αδειοδοτήσεις όσο και το χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που συνδέθηκε άμεσα και με την έλλειψη συνολικής πολιτικής υδατοδρομίων στη χώρα. Εκτοτε έχουν εκφράσει ενδιαφέρον διάφορες εταιρείες, ενώ υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε επίπεδο κατάθεσης φακέλων για αδειοδότηση υδατοδρομίων. Η πραγματική όμως εκτέλεση πτήσεων εμφανίζει, 16 χρόνια μετά την πρώτη προσθαλάσσωση, σημαντικές καθυστερήσεις.

Ανατροπή σχεδίων

Στις αρχές του έτους οι προοπτικές για εκτέλεση πτήσεων το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ θετικές, με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για έναρξη δραστηριοποίησης του κλάδου φέτος.

Πλήρως αδειοδοτημένα και έτοιμα να λειτουργήσουν και τυπικά είναι τρία υδατοδρόμια σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα. Ωστόσο η πανδημία ήρθε για να πλήξει ακόμη μία φορά τον εγχείρημα το οποίο πήρε εκ νέου αναβολή για ακόμη ένα χρόνο. Ετσι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο αναμένεται να ανοίξει τα φτερά του το καλοκαίρι του 2021. 

Η φετινή τουριστική περίοδος άλλωστε δεν αναμένεται ιδιαιτέρως θερμή και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιθανού ενδιαφέροντος για τη χρήση του νέου αυτού μέσου. Ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου της πανδημίας θα μπορούσαν να υποδεχθούν ή ακόμα και να καλωσορίσουν τα υδροπλάνα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσος Γκόβας. «Οπως φαίνεται, τα υδροπλάνα δεν θα πετάξουν πάνω από το Ιόνιο, καθώς δεν θα προλάβουν να αδειοδοτηθούν τα υδατοδρόμια στα νησιά του Ιονίου, πέραν της Κέρκυρας και των Παξών που έχουν αδειοδοτηθεί, παρότι η χρησιμότητά τους θα ήταν άκρως απαραίτητη, όχι μόνο για τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμη και για τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία», επισημαίνει.

Ετοιμο για προσθαλάσσωση φαίνεται ότι είναι ακόμα ένα υδροπλάνο, γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη των δραστηριοτήτων το επόμενο καλοκαίρι. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο αεροδρόμιο Oberpfaffenhofen EDMO της Γερμανίας, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου «Seastar Dornier». «Το νέο “Seastar Dornier” είναι εξοπλισμένo με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, όπως ψηφιακό πιλοτήριο, υψηλής απόδοσης έλικες, κλιματισμό κ.λπ.», επισημαίνουν στελέχη της «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους το καθιστούν μια αξιόπιστη επιλογή για τα ελληνικά δεδομένα. Ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Dornier είχε βρεθεί μάλιστα προ τετραετίας στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Τότε μεταξύ άλλων είχε συζητηθεί η μετατροπή της Κέρκυρας σε κόμβο υδατοδρομίων που θα εξυπηρετεί τόσο το σύνολο του Ιονίου όσο και πτήσεις από και προς την Ιταλία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η δραστηριοποίηση του εν λόγω αεροσκάφους και στο Αιγαίο.

Το δίκτυο υδροπλάνων στη χώρα μας μπορεί να έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, ωστόσο εκτιμάται ότι η παρουσία περισσότερων του ενός τύπων υδροπλάνων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε θέσεις, ταχύτητα και εμβέλεια, θα καλύπτει, πιο στοχευμένα, διαφορετικά είδη μεταφορικών αναγκών.

«Η επικείμενη παραγωγή του νέου “Seastar Dornier” είναι πολύ σημαντική, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η γκάμα των υδροπλάνων που θα πετούν στην Ελλάδα. Ετσι, πέρα από το δικινητήριο καναδέζικο “Twin – Otter” των 19 επιβατικών θέσεων και ορισμένων μονοκινητήριων υδροπλάνων μικρότερων θέσεων, προστίθεται και το δικινητήριο “Seastar” των 12 θέσεων αυξάνοντας την γκάμα των επιλογών», σημειώνει ο κ. Γκόβας.

Ανάλογα δηλαδή με τη ζήτηση για τακτικά δρομολόγια, VIP πτήσεις, περιηγητικές σε συνέργεια με την κρουαζιέρα, εμπορευματικές, νοσοκομειακές πτήσεις κ.λπ., θα μπορεί να χρησιμοποιείται το καταλληλότερο υδροπλάνο ώστε να προσφέρεται η βέλτιστη υπηρεσία στον επιβάτη.

Καλή λύση για νησιά

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, τη σύσφιγξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Η διασύνδεση νησιών μεταξύ τους που είτε δεν έχουν συστηματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είτε δεν διαθέτουν αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα παράσχει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας συνολικά. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι πολλές εταιρείες, από τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Κίνα κ.α., έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά υδροπλάνων, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με βασικό εμπόδιο τα προηγούμενα χρόνια τις σύνθετες και αργές διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων. Ο αυξημένος αριθμός υδατοδρομίων ευνοεί την ενίσχυση της πτητικής δραστηριότητας εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της κάθε πιθανής επένδυσης, επισημαίνουν στελέχη της εν λόγω αγοράς.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες