Ελλάδα: Υποχρεωτική (έως 18 Αυγούστου) η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.   Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε από σήμερα έως τις 18 Αυγούστου να είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. (σ.σ. κάτι που μας κάνει εντύπωση από τη στιγμή που σε όλα τα πλοία από το Σάββατο 1η Αυγούστου ακούγεται έντονα η εντολή για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους)

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Όπως είπε, μαζί με τα μέτρα, λαμβάνονται και αντίμετρα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το μέτρο της απαγόρευσης ορθίων στα μπαρ συνδυάστηκε με την επέκταση της στήριξης εργαζομένων σε αναστολή.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες. Πάντως, τόνισε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων, κάτι που όμως –όπως συμπλήρωσε- δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κύρια πηγή ανησυχίας είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου, καθώς και ο συγχρωτισμός σε ΜΜΜ, κέντρα διασκέδασης.

Ν. Παπαθανάσης: Ενδεχόμενα νέα μέτρα σε μπαρ και εστίαση

Νωρίτερα μπορεί να υποχρεωθούν να κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, που ανέφερε στην τηλεόραση του Σκάι τη Δευτέρα την πιθανότητα επιβολής νέων περιορισμών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση,  «τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό λοκντάουν μπορεί να υπάρξει, όχι οριζόντιο… δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα. Eχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις.»

Ωστόσο «υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα,» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει. Πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση.»

Για τον κλάδο των μπαρ και κέντρων διασκέδασης, είπε πως «κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου».

Ο κ. Παπαθανάσης προειδοποίησε μάλιστα ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή».

Οπως επισήμανε ο υφυπουργός, «ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ-Covid διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε στο Δίκαιο μας η έννοια της. Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.»

Διαβεβαίωσε πάντως ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες: «Στο ξεκίνημα δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα. Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη. Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Πηγή: skai.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News