Κέα: Λιμενάρχης λέει "όχι" σε ταχύπλοα, ιστιοφόρα και αλιευτικά κοντά σε παραλίες

Δεν ξέρουμε εάν έχει προηγούμενο, αλλά σίγουρα κάνει τη διαφορά... Και ενδεχομένως να αποτελέσει και πάτημα ώστε και άλλες λιμενικές αρχές στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν σε τέτοιους είδους κινήσεις. Και με το σκεπτικό ότι δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει προηγούμενο ή αφορμή, νομίζουμε ότι η κίνηση του Λιμενάρχη Λαυρίου δημιουργεί "θεματάκια" όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της Κέας, ενός νησιού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αττική και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο, ειδικά για τους λάτρεις της θάλασσας. 

Ποια είναι η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Πλοιάρχου κου Σίμου Νικολόπουλου; "Απαγόρευση αγκυροβόλησης, προσέγγισης και προσγιάλωσης σκαφών, φουσκωτών, πολυεστερικών, επαγγελματικών, jet ski και ιστιοπλοϊκών (πάσης φύσεως μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής) από 21/05/2018 μέχρι 30/09/2018 σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές εντός περιοχής αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Κέας ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι σημαντήρες!"   Επί της ουσίας με την απόφαση αυτή απαγορεύεται σε σκάφη, φουσκωτά, ιστιοπλοϊκά κλπ να προσεγγίσουν  τις παραλίες του νησιού σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων. Πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει κυρίως το Βουρκάρι (ένα από τα ωραιότερα λιμάνια στις Κυκλάδες οπως βλέπετε και στην φωτογραφία) και σε δεύτερη φάση στις γνωστές παραλιες του νησιού όπως είναι ο Οτζιάς και ο Κούνδουρος.

Αναλυτική απόφαση με τίτλο «Λήψη μέτρων ρύθμισης θαλάσσιας κυκλοφορίας και αλιείας σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες συρρέουν λουόμενοι εντός περιοχής δικαιοδοσίας Β ́ Λιμενικού Τμήματος Κέας».

αναφέρει τα εξής:  Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 136, 141 και 157 του Κ.Δ.Ν.Δ. (ΦΕΚ 261 Α’/1973)όπως ισχύουν. 2. Τις διατάξεις των άρθρων 188, 231, 295 και 296 του Γ.Κ.Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ (ΦΕΚ: 460 Β’/1978). 3. Το άρθρο 2 του Ν. 499/47 (ΦΕΚ 280 Α’/1947). 4. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 444/70 (ΦΕΚ 39 Α’/1970). 5. Το άρθρο 4 παρ. 3 & άρθρο 26 Γ.Κ.Λ. αριθ. 20 (ΦΕΚ 444 Β’/1999). 6. Την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων στην περιοχή δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής Κέας, καθώς και για την ευταξία στην κίνηση και στην αγκυροβολία σκαφών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Την απαγόρευση, για το χρονικό διάστημα από 21/05/2018 μέχρι 30/09/2018, της πόντισης πάσης φύσεως αγκυροβολίων, της κάθε είδους πρόσδεσης από σταθερά ή μη σημεία των ακτών με την προέκταση σχοινιών, την αγκυροβολία και την κυκλοφορία των επαγγελματικών λέμβων και των μηχανοκίνητων σκαφών (επαγγελματικών και ιδιωτικών), των πάσης φύσεως μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής καθώς και την προσέγγιση και προσγιάλωση Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίων και μεγάλων σκαφών σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές εντός περιοχής αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Κέας ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι σημαντήρες.

2. Την απαγόρευση αλιείας με δίχτυα και παραγάδια σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές εντός περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής Κέας όπου συρρέουν λουόμενοι, για χρονικό διάστημα από 21/05/2018 μέχρι 30/09/2018.

3. Οι παραβάτες της απόφασης αυτής ανεξάρτητα από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που συντρέχουν κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί για εκτέλεση.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης

Πλοίαρχος Λ.Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Σίμος

Πίνακας Αποδεκτών: Α) Για ενέργεια: 1. Ναυτικός Όμιλος Λαυρίου & Κέας . 2. Ναυτικές Εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών, περιοχής δικαιοδοσίας μας. 3. Ναυτικοί Πράκτορες περιοχής Λαυρίου – Κέας. 4. Επαγγελματικοί και Ερασιτεχνικοί Αλιευτικοί Σύλλογοι Λαυρίου. 5. Εκπρόσωποι Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίων αναψυχής. 6. Παροχείς καταδύσεων αναψυχής περιοχής Λαυρίου – Κέας . Β) Για κοινοποίηση: 1. ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΛΑ-ΔΕΛΑΛ-ΔΑΝ-ΔΕΜ-ΔΑΠΘΑΣ(υτα). 2. Γρ κ. 1ου ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛΑΚΤ (υτα). 3. ΓΕΝ/Υδρογραφική Υπηρεσία (υτα). 4. Λιμενική Αρχή Π.ΦΩΚΑΙΑΣ – ΚΕΑΣ (υτε). 5. Δήμος Κέας. 6. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου .