Κουφονήσια: «Καπετάν Κώστα, Κυρά Σοφία ακούει...?»

Από το 2016 μέσω της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης» και του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» είδαμε την εικαστικό Χριστιάννα Οικονόμου να προχωρεί στην αναπαλαίωση και γιατί όχι διάσωση παραδοσιακών καϊκιών που έγραψαν την δική τους ιστορία στις Μικρές Κυκλάδες. Από τον «Μικρό Ηλία» στην Σχοινούσα το 2016, στον «Καπετάν Γιάννη» στην Ηρακλειά πέρυσι και στην «Κυρά Σοφία» στο Κουφονήσι φέτος… Με βάση την ιστορία της συγκεκριμένης λάτζας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πιο σημαντική δουλειά αυτή την τριετία… Όμως, κάθε σκαρί έχει την δική του λογική. Και για τα Κουφονήσια, η λέξη «Κυρά Σοφία», της οικογένειας του Κώστα Πράσινου ξυπνάει αναμνήσεις..

Και με την αρωγή του Αντώνη Κωβαίου, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων μπορούμε να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν… Και πιστέψτε με… Αξίζει τον κόπο. Διαβάστε την ανάρτησή του με αφορμή την εκδήλωση του Σαββάτου στο λιμάνι του Κουφονησίου όπου και παρουσιάστηκε η ανανεωμένη «Κυρά Σοφία»…

«Η Κοινότητα Κουφονησίων ανταποκρινόμενη θετικά και άμεσα στο κάλεσμα της εικαστικού Χριστιάνας Οικονόμου - Christianna Economou, για συνεργασία και συμμετοχή των Κουφονησίων στο πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια δίνοντας και πάλι ζωή στην ιστορική λάτζα του νησιού "Κυρά Σοφία" που μετράει φέτος 100 χρόνια ύπαρξης με την προσφορά της στο νησί να ήταν ιδιαίτερα σημαντική!

Το πρόγραμμα που συνεχίζεται για τρίτο έτος στόχο έχει την αναπαλαίωση εγκαταλειμμένων παραδοσιακών καϊκιών ως φόρο τιμής στα χιλιάδες παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη που έχουν καταστραφεί. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της "Άγονης Γραμμής Γόνιμης". Η Κοινότητα Κουφονησίων κατασκεύασε την βάση για την τοποθέτηση της ιστορικής λάτζας και με αγαστή συνεργασία συνέβαλε στην ομαλή ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους πρόσφεραν και βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα την οικογένεια του καπετάν Κώστα Πράσινου και του γιου του Ρουσσέτου για τη δωρεάν παραχώρηση της "Κυρά Σοφίας" και την μεγάλη βοήθεια που μας πρόσφεραν.

Σύντομο ιστορικό:

Το 1973 ο έως τότε ναυτικός σε μεγάλα καράβια, ο καπετάν Κώστας Πράσινος εξυπηρετώντας τις ανάγκες μετακίνησης και προμηθειών των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, προμηθεύεται και θέτει σε λειτουργία ένα ξύλινο, καλοτάξιδο καΐκι, το ‘Κυρά Σοφία’.

Ο καπετάν Κώστας με το ‘Κυρά Σοφία’ μεταφέρει ανθρώπους και αγαθά από τα πλοία (αρόδου) προς το ντόκο (Σαντοριναίικο) στο νησί, λόγω του ότι δεν υπήρχε μέχρι και το 1986 κατάλληλο λιμάνι και το καράβι δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο Κουφονήσι. Επίσης Μεταφέρει προμήθειες προς το νησί από τα καράβια, από της ακτές της Νάξου και τα γύρω νησιά.

Η σημαντικότερη προσφορά της λάντζας ήταν η άμεση και καθημερινή σύνδεση των Κουφονησίων με τη Νάξο και τα άλλα νησιά της περιοχής συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των Κουφονησίων, αλλά κυρίως η μεταφορά ασθενών από το Κουφονήσι και τα γύρω μικρά νησιά προς την Νάξο που διέθετε ιατρικό κέντρο ή ελικοδρόμιο για την μεταγωγή τους προς κάποιο νοσοκομείο.

Τώρα στο Κουφονήσι είναι διαφορετικά υπάρχει σύγχρονο ελικοδρόμιο και ασφαλές λιμάνι όπου η προσέγγιση από δεκάδες πλοία είναι απλή υπόθεση.

Παρά ταύτα ο Καπετάν Κώστας Πράσινος συνεχίζει να είναι η ψυχή του λιμανιού και τα πλοία που προσεγγίζουν ως σήμερα εξακολουθούν να φωνάζουν στο βιετσέφ: Καπετάν Κώστα, Κυρά Σοφία ακούει...?

Για να ακούσουν τον θρυλικό καπετάν Κώστα να ανταπαντά: Κυρά Σοφία ακούει, καλή άφιξη...

Σήμερα με την πλούσια εμπειρία του καπετάν Κώστα, την συνέχιση της παράδοσης έχει αναλάβει ο γιός του Ρουσσέτος με τη γυναίκα του Κατερίνα και το γιό τους Κώστα υποσχόμενος ότι η παράδοση της λάντζας θα διαιωνιστεί και στην επόμενη γενιά".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News