Κυκλάδες: Απαγορευτικό απόπλου πλοίων από Πειραιά, κανονικά από Κυκλάδες

Εδώ και ημέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για έντονα καιρικά φαινόμενα με κορύφωση την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και στο όριο του απαγορευτικού απόπλου με τους νοτιάδες να φτάνουν και στα εννέα μποφόρ κατά τόπους... Και το πρωί της Κυριακής δικαιώθηκαν καθότι ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ότι " Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 22/12/2019 και μέχρι νεωτέρας , λόγω ισχυρών θυελλωδών ανέμων, ισχύει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού με πλοία κλειστού τύπου. Παρακαλούνται οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούνε με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία" .

Το πρόβλημα όμως ήταν μεγάλο.. Και όπως βλέπετε και στη κεντρική φωτογραφία, στο λιμάνι του Πειραιά γύρω στις 6.30 το πρωί υπήρχαν πολλοί επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν και δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση, ούτε απάντηση από τα αρμόδια γραφεία για το τι θα γίνει..  Αντίθετα, στη Νάξο το Blue Star Paros είχε κανονική προσέγγιση, εκατονταδες και πάλι οι επιβάτες που θέλουν να μεταφερθούν στην Αθήνα ή το εξωτερικό για γιορτές και αυτή την ώρα (10:30) το πρωί είναι στο λιμάνι της Πάρου...  Προφανώς από τις Κυκλάδες προς τον Πειραιά δεν έχει τόσο μεγάλο κυματισμό όσο για την αντίθετη πορεία... 

Από εκεί και πέρα, οι Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται στα δυτικά, τις επόμενες ώρες θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12 βαθμιαία θα επεκταθούν στα βόρεια και στη συνέχεια στα περισσότερα τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες θα είναι έντονα στην Ήπειρο, το Βόρειο Ιόνιο και τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θράκη και αργότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χάρτης 1). Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.  

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από την Κυριακή 22/12 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019. Με κύκλο αναφέρονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα.

 Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2.

 

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμων κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12/2019.

 Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα (Χάρτης 3 πάνω), ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα (Χάρτης 3 κάτω).

Το σημαντικό ύψος κύματος (significant wave height), είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του 1/3 των υψηλοτέρων κυμάτων.   

     

Χάρτης 3. Εκτιμώμενο σημαντικό ύψος κύματος (πάνω) τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 και (κάτω) τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019, όπως υπολογίζεται από το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News