Κυκλάδες - Δονούσα: Αγανάκτηση, δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις των εργασιών στο λιμάνι (Photo)

Δονούσα - Κυκλάδες

Ιούνιος του 2021 και η Δημοτική Κοινότητα Δονούσας   είχε προχωρήσει σε μία ευχάριστη είδηση " Τη Δευτέρα παραδίδεται το λιμάνι μας, η κύρια πύλη εισόδου, ένα σημαντικό έργο που το περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια, ένα έργο πνοής για το νησί μας. Τα έργα ανάπλασης ,τοποθέτηση πίλαρ, πυρασφάλεια, καινούργιος ηλεκτροφωτισμός και αποκατάσταση ζημιών στο δευτερεύοντα προβλήτα, θα πραγματοποιηθούν τέλος Σεπτεμβρίου"...

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και τα προβλήματα του νησιού όσον αφορά τις υποδομές..  Τα.. τραύματα από την κακοκαιρία του 2004 που είχε "χτυπήσει" το λιμάνι της Δονούσας δεν έχουν επουλωθεί. Χρειάζονται ακόμη αρκετά να γίνουν... Ομως, υπάρχει και η τουριστική περίοδος. Κακά τα ψέματα, η Δονούσα, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα .. πάνω της. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς και εκατοντάδες είναι αυτοί που κινούνται προς το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων το καλοκαίρι. 

Και φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημία, οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται ... Είναι στην τελική ευθεία, οι κρατήσεις λένε ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αίφνης έρχεται το θέμα του λιμανιού. Με τα "μπλόκια" στην κεντρική παραλία, κάποια να έχουν πέσει στη θάλασσα και ο φόβος να κλείσει το λιμάνι για εργασίες, τους ώθησε να αντιδράσουν. Υπάρχει άλλωστε και το περσινό προηγούμενο όπου για εργασίες μερικών εβδομάδων η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη...  

Μέσα από το σύλλογο επαγγελματιών Δονούσας και με ανοιχτή επιστολή προς τους εμπλεκόμενους φορείς εκφράζεται αγανάκτηση και δυσαρέσκεια για την μεγάλη καθυστέρηση, όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών. Και αναφέρονται στους δύο προβλήτες. Στον κύριο, αυτό που απομένει είναι η αποκατάσταση του μικρότερου, εκεί που δένει δηλαδή το "Express Scopelitis". Και αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι ότι οι τεχνητοί ογκόλιθοι είναι παρατεταγμένοι στο κεντρικό δρόμο, αν και κάποιοι ποντίστηκαν στην θάλσσα, (σ.σ. όπως βλεπετε στις φωτογραφίες) και ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στα διερχόμενα σκάφη προς το αλιευτικό καταφύγιο 

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή με τίτλο  Καθυστέρηση ολοκλήρωσης έργου ¨Αποκατάσταση ζημιών λιμένα Δονούσας" (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου)... 

" Με την παρούσα επιστολή ο σύλλογος επαγγελματιών Δονούσας επιθυμεί να εκφράσει, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των μελών του για την μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών του λιμένα Δονούσας. 

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στις δυο προβλήτες του κεντρικού οικισμού. Στον κύριο προβλήτα οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η αποκατάσταση του δευτερεύοντος προβλήτα. Οι τεχνητοί ογκόλιθοι για την κατασκευή του προβλήτα είναι ήδη έτοιμοι, κάποιοι είναι ποντισμένοι στη θάλασσα και οι υπόλοιποι παραμένουν πάνω στην προβλήτα!

Η προβλήτα αυτή αποτελεί οδική πρόσβαση στον οικισμό, είναι πρόσοψη για πολλές επιχειρήσεις, ενώ διευκολύνει κάποιες λειτουργίες τους όπως εφοδιασμό, πρόσβαση κ.α. Στην παρούσα φάση όμως και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της θερινής περιόδου, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Όλη η έκταση του προβλήτα και η θαλάσσια περιοχή παραπλεύρως, είναι καλυμμένη με τσιμεντένιους ογκόλιθους. Εκτός λοιπόν από την αισθητική υποβάθμιση όλης της παραλιακής ζώνης του οικισμού, τίθεται και θέμα ασφάλειας καθώς η καθίζηση που έχει υποστεί η προβλήτα από προηγούμενα χρόνια έχει πλέον μεγαλώσει, ενώ όσο ο κόσμος και οι προσεγγίσεις σκαφών αυξάνονται και οι ογκόλιθοι παραμένουν πάνω στον προβλήτα και μέσα στη θάλασσα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος ατυχήματος!

Ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου για λόγους που ως σύλλογος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πως αν η κατάσταση μείνει ως έχει ή ξεκινήσουν οι εργασίες αργά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, οι επιχειρήσεις του νησιού είναι αυτές που θα πληγούν. Μετά λοιπόν από δυο χρόνια πανδημίας, δεν μπορούμε ως νησί να έχουμε μια τρίτη προβληματική καλοκαιρινή περίοδο.

Καλούμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και μεσολαβήσουν ώστε να γίνει άμεση επανέναρξη εργασιών και να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο αυτό".

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News